Her er de 5 fordele ved at være nysgerrig
Hvornår har du sidst smugkigget ind i nogens badeværelsesskab? Eller udspurgt en helt fremmed om, hvad de er allermest bange for? Prøv at være mere nysgerrig på verden omkring dig, for så lærer du både andre og dig selv langt bedre at kende og kan ende med at være opskriften på et sjovere liv.
Nysgerrighed
De fleste af os har lært, at det ikke er et godt træk at være alt for nysgerrig. Man må jo ikke smugkigge ind af folks vinduer (selv om man kan), man skal ikke stille spørgsmålstegn ved alting (men bare gøre, som der bliver sagt), og ingen kan lide en Spørge Jørgen. For apropos Spørge Jørgen, så er der noget barnligt ved at være nysgerrig. Og når man er voksen, er man da vokset fra det der med at være nysgerrig, ikke?
Nej, mener psykoterapeut Christina Copty. For faktisk er der utroligt mange fordele forbundet med at være nysgerrig. Både i forhold til dit arbejde, dine relationer og dig selv.
– Når vi er nysgerrige, har vi en mere positiv tilgang til livet, der kommer os til gavn på mange måder – ikke blot i forhold til os selv, men også i forholdet til andre mennesker. Når du synes, at verden er spændende og går på opdagelse i den, skaber du grobund for nye oplevelser og flere spændende nuancer i livet. Og dermed større livskvalitet, siger Christina Copty.
– Vi er født nysgerrige. Børn er naturligt nysgerrige, fordi de ingenting ved om livet, så de er nødt til at suge viden til sig for at øge deres forståelse af, hvordan tingene hænger sammen. Når et lille barn kan sidde længe og kigge på et blomsterblad, der ligger på jorden, skyldes nysgerrigheden, at barnet ikke ved, hvad det er. Jo mere vi forstår gennem opvæksten, desto mindre nysgerrige bliver vi, siger Christina Copty.
Når vi går ind i teenageårene, lukker vi af, for på det tidspunkt i vores udvikling ved vi allerede en del. Vi skal til at skabe vores egen identitet og gør derfor op med forældregenerations formaninger og forestillinger. Vi skal vælge til og fra og differentiere os. Derfor vil vi som teenagere helst ikke vide, hvad vores forældre tænker og føler. Til gengæld bliver vi nysgerrige i forhold til at lære at blive voksne, så vi eksperimenterer med kærester, sex og andre voksenting sammen med andre på vores egen alder. Når vi så er voksne, har vi dannet os et billede af, hvordan verden ser ud, hvad vi interesserer os for, hvordan vi skal leve, og hvad vi kan tillade os at håbe på og stræbe efter. Der er ikke længere de store huller, der skal fyldes ud med erfaringer, for dem har vi samlet.
Læs også: Kend dine styrker og bliv lykkelig
Ingen dumme spørgsmål
Når der alligevel er forskel på, hvor nysgerrige vi er som voksne, hænger det ifølge Christina Copty blandt andet sammen med vores personlighed. Nysgerrige mennesker er søgende – de elsker ikke blot nye oplevelser, men søger aktivt udfordringer, som kan udvikle dem. Nysgerrighed handler også om vores overbevisninger. Hvis vi for eksempel har en overbevisning om, at min måde at se og gøre tingene på, bare er én måde, og at der findes mange andre, er vi mere nysgerrigt indstillede, end hvis vi tænker, at vores egen opfattelse af tingene er den eneste rigtige. Jo mindre fordomsfulde vi er, desto mere nysgerrige er vi. Christina Copty mener ikke, at det samfund, vi er en del af, generelt set er befordrende for nysgerrighed.
– Vi er meget optagede af at være målrettede, og det kan hæmme vores nysgerrighed. Vi bliver nemlig for ufokuserede, når vores nysgerrighed viser os, at der er mange muligheder. Samtidig skal vi i dag helst være eksperter alle sammen. Det stimulerer ikke nysgerrigheden, at vi kun går op i at udforske et lille afgrænset område, siger hun.
Mange af os er desuden opdraget til ikke at stille spørgsmål. Nysgerrige spørgsmål blev måske opfattet som dumme, da vi var børn, så vi lærte at tilpasse os og undertrykke vores nysgerrighed. De, der fortsat er nysgerrige, har ofte haft en barndom, hvor man ikke har fået at vide, at man spurgte for meget, men i stedet er blevet opfordret til at undersøge tingene, evt. sammen med forældrene.
Nysgerrighed hjælper os med at takle usikre situationer i hverdagen på en positiv måde. Selvom man skulle tro, at vi bliver mest tilfredse af at føle tryghed og have kontrol i hverdagen, så forholder det sig ikke sådan i det lange løb – vi bliver faktisk gladest af også at opleve udfordringer og uvante situationer, der kan udvikle os som mennesker. Alligevel vil mange af os vælge det sikre og trygge frem for det usikre og uvante. Derfor kan nysgerrighed også opfattes som farligt, fordi vi bevæger os ud på usikker grund og måske får rokket ved vores billede af, hvordan verden ser ud.
– Angst for det ukendte er ofte årsag til, at vi ikke er nysgerrige. Men hvis vi dyrker en mere nysgerrig tilgang til livet, kan vi i virkeligheden blive mindre ængstelige. Når vi skifter fokus fra det, der skræmmer os, til det der interesserer os, forsvinder angsten. Når vi er nysgerrige, er vi nemlig ofte så opslugt af øjeblikket, at vi ikke samtidig kan være ængstelige, siger Christina Copty.
Bliv en bedre kæreste eller veninde
Når du er nysgerrig, vil du også opleve, at dit forhold til andre mennesker bliver meget mere berigende. Vi har det med at glemme, at nysgerrighed ikke kun handler om at lære nye mennesker at kende. Hvor godt kender du egentlig din kæreste eller mand? Selvom du har boet sammen med ham i mange år, er der måske stadig meget, du ikke ved om ham.
– Vær nysgerrig over for din partners historie. Begynd at stille spørgsmål og lyt aktivt. Hold dine egne meninger for dig selv og stil kun uddybende spørgsmål, når du har fået ham til at fortælle. Når du forstår din partners baggrund, får du et mere intimt forhold til ham og kan undgå en masse konflikter med ham, siger Christina Copty.
Læs også: Bliv nyforelsket med 7 tip
Også dit forhold til veninderne bliver styrket af din nysgerrighed.
– Som veninder har vi det med at afbryde hinanden og fortælle vores egen historie, der ligner venindens, for at skabe bånd mellem os. Men det dræber nysgerrigheden og muligheden for at drage fordel af hinandens forskellighed. Hvis du tør være ærlig, når din veninde siger: "Det kender du godt, ikke?!" og svare: "Nej, det gør jeg ikke", så får I mulighed for at lære hinanden bedre at kende.
Stop den kritisk røst
Men hvis man så gerne være mere nysgerrige, hvor er det så lige, at man starter?
– Vi hindrer ofte os selv i at være nysgerrige med vores indre stemme, der fortæller os, hvad vi kan og ikke kan. Derfor er det en god idé at starte med at arbejde med sin indre stemme. Prøv at forholde dig observerende over for dine tanker – hvad tænker jeg lige nu? Hindrer tanken mig i at være nysgerrig? Siger du for eksempel til dig selv, at du ikke er i stand til at komme ind på den uddannelse, du gerne vil, hindrer det dig i at undersøge, hvad der skal til. Det gælder om at erstatte de negative og kritiske tanker med mere positive. Og så er det en god idé at finde noget, du rigtig godt kan lide som udgangspunkt for at opøve din nysgerrighed.
Det kan være alt fra at læse alt, hvad du kan komme i nærheden af om Coco Chanel til at lære at brygge dit eget øl – bare du selv synes det spændende nok til, at du gider fordybe dig. Det samme gælder mennesker: Hvis du synes, de er interessante, så spørg ind til dem.
– Når du er nysgerrig, spreder din nysgerrighed sig, og du vil få flere spændende oplevelser, siger Christina Copty.
Læs mere: Lær at flirte
Se hvordan du bliver bedre til at være nysgerrig på næste side...Sådan bliver du mere nysgerrig
Tag udgangspunkt i noget, du kan lide, og væk din nysgerrighed ad den vej.
Når du tillader dig selv at være nysgerrig på et område af dit liv, smitter det af på andre områder af dit liv.
Øv dig i at lytte og stille uddybende spørgsmål om emner, der interesserer dig. Kom ikke med din egen mening – ikke engang et indforstået nik. Sig: "Når du siger sådan, hvad mener du så med det?"
Når du møder nye mennesker, så benyt lejligheden til at lære dem at kende ved at stille spørgsmål i stedet for at snakke om dig selv.
Hvis du er til en fest, så giv dig selv den opgave at tage kontakt med fem mennesker, du ikke kender i forvejen. Sig til dig selv, at du skal finde ud af ti ting om hver af dem.