aerial yoga
SPONSORERET indhold

fit living tester aerial yoga: Find cirkusprinsessen frem

Det kan godt være, at du aldrig blev cirkusprinsesse, men nu har du chancen − mens du styrker din core, smidighed og får et skud lykkehormoner, fordi det bare er supersjovt! Tag en tur i luften sammen med os, når vi tester aerial yoga.

Af: Anne Hermansen Foto: Peter Nørby
14. dec. 2016 | Sundhed | Fit living

HVAD ER AERIAL YOGA?
Aerial yoga stammer fra New York og er en af de nyeste retninger indenfor yoga. Dit træningsredskab er et stykke silkestof, som kan bære op til 300 kg. Med stoffet kan du træne styrke og smidighed og strække din krop hængende og gyngende i luften. Du udfordrer kroppen med akrobatiske øvelser, som også styrker din balanceevne og kropsbevidsthed. En del af træningen foregår hængende på hovedet, og du vil kunne mærke blodet rulle i kroppen i overgangen mellem forskellige stillinger. Øvelserne veksler mellem blide stræk og positioner, hvor særligt musklerne i ryg, mave og balder bliver aktiveret.

“Nu folder I stoffet, så I sidder i en “gynge”, holder fast med begge hænder og lader jer falde bagover, mens I bøjer benene og samler fodsålerne mod hinanden. Så strækker I først det venstre ben op og snor det rundt om stoffet, så I “låser” med foden. Og så gør I det samme med højre ben og fod. Når I kan mærke, at I har godt fast, kan I slippe med hænderne og stille og roligt strække jer helt ud og ned mod gulvet.”
Yoga- og pilatesinstruktør Frida Hallqvist har lige fået hele fit livingredaktionen til at vende bunden i vejret, og nu hænger vi her. Med hovedet nedad. Og benene snoet ind i lange baner af silkestof, som er gjort fast i kroge i loftet. Det føles helt okay. For ben og fødder har fuldstændig fat om stoffet. Egentlig ret sejt. Det minder lidt om at hænge på hovedet fra en kolbøttestang, og kroppen kan åbenbart godt huske hvordan.

LÆS OGSÅ: 6 yogaøvelser: Kom ned i gear & få styrk kroppen

SÅ HÆNGER VI I ÉT BEN
Vi kommer op igen ved at tage fat om stoffet med begge hænder og trække os roligt op, så blodet kan løbe tilbage til hovedet. Og med den lille “tillids”- manøvre er vi helt klar til at afprøve, hvad aeriel yoga kan. I løbet af den næste time træner vi gyngende, svingende og hængende. Og bruger stofbanen både som støtte i dybe yogastræk, som redskab i fx en planke, squat og lunges, og som en hængekøje, vi folder rundt om os og vender vrangen ud på, mens vi selv drejer i luften. Det lyder svært. Det er det ikke, faktisk slet ikke.
Jeg havde forestillet mig, at aerial yoga nok ville blive mere sjovt end kønt for en flok nybegyndere som os, for selv om vi alle sammen er vant til at træne, så er ingen af os umiddelbart prototypen på en graciøs cirkusprinsesse. Men det er åbenbart aldrig for sent at blive det. I hvert fald gynger vi øjeblikket efter frem og tilbage i dybe sving med stoffet skubbet ind under hofterne og benene strakt helt ud bag os. Og få minutter senere hænger vi i bare ét ben viklet rundt om stoffet, mens det andet er bøjet op bag os og holdt fast af begge hænder bag ryggen. Ét ben, det kan man da godt blive lidt stolt af.

AKROBATIK & STRAMME BALDER
I det hele taget er vi tilpas udfordret. I hvert fald kan jeg sagtens mærke, at når jeg trækker på mave- og rygmusklerne, er jeg nødt til at stramme balderne for at følge med. Bogstavelig talt.
Øvelserne kræver koncentration, for det akrobatiske element betyder, at vi skal have helt styr på, hvor vi holder fast, og hvornår vi slipper. Men alle kolbøtterne og gyngeturene og de hængende stræk, hvor man føler sig som en flagermus, betyder samtidig også, at det hele tiden er virkelig sjovt og overraskende. Som at lege sig gennem en times træning. Med lidt mere rutinerede aerial-yogier vil timen typisk forløbe som et roligt flow, hvor den ene stilling glider over i den næste, forklarer Frida, inden hun runder vores introtime af med afspænding.
Vi strækker stoffet helt ud og op om os selv, så vi ligger inde i puppeagtige hængekøjer og gynger roligt frem og tilbage til dæmpet musik, mens Frida taler kroppen helt ned i gear. Alligevel er man lidt høj bagefter. På en lille lykkerus over, at kroppen stadig kan det der med kolbøtter i luften.

LÆS OGSÅ: fit tester yin yoga: Hvad gør den medititative træningsform ved kroppen? 

HVORDAN VAR AERIAL YOGA?
ANNE HERMANSEN
“Jeg fik brugt kroppen godt, især mave, ryg og balder, men følte mig ikke så udstrukket som efter en hatha-time. Det var en times rigtig sjov træning, der kunne være et godt supplement til løb, styrke og en roligere yogaform.”
MILLE BJØRN
“Det var en fantastisk følelse at få lov til at svæve vægtløs i stofophænget, samtidig med at jeg fik strukket alle kroppens muskler. Min balanceevne blev sat på prøve, men det var sjovt og udfordrende!”

REDAKTIONENS VURDERING

Arial yoga er en anderledes og sjov måde at træne styrke, smidighed og balance på. Du aktiverer især din coremuskulatur, dvs. ryg og mave, når du vender, drejer og skal holde balancen i stillingerne, men arme, ben og balder er også på arbejde. Silkestoffet, der både kan fungere som gynge- og hængekøje er et overraskende træningsredskab, der giver mulighed for at komme langt ud i de forskellige stræk. De akrobatiske øvelser kræver koncentration og er god træning af din kropsbevidsthed. Du skal nok være ret øvet aerial-yogi for at opnå den mentale ro og fordybelse, som du opnår i fx yin yoga og hatha, men aerial yoga er en virkelig sjov yogaform, for dig, der gerne vil udfordres og træne varieret.

KONDITION: ★ 
STYRKE: ★ ★ ★ ★ 
SMIDIGHED: ★ ★ ★ ★ 
SJOVHED: ★ ★ ★ ★ ★ ★
KROPSBEVIDSTHED: ★ ★ ★ ★ ★ ★
MENTAL BONUS: ★ ★ ★

LÆS OGSÅ: I form på 15 minutter: Hop dig superfit

LÆS OGSÅ: 6 skønne yogarejser: Fra Samsø til Zanzibar

LÆS OGSÅ: Venindeøvelser: Bliv fit & glad med Helsematilde