5 former for kræft i underlivet, som du skal være opmærksom på
SPONSORERET indhold

5 former for kræft i underlivet, som du skal være opmærksom på

Kræft i underlivet er blandt de hyppigste kræftformer blandt kvinder i alle aldre. I Danmark rammes ca. 1.900 kvinder af underlivskræft om året. Da underlivskræft ikke er én sygdom men dækker over flere forskellige sygdomme i underlivet, kan symptomerne variere meget. Læs med og bliv klogere på de mange forskellige typer underlivskræft og hvad du skal være særligt opmærksom på.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty
29. jul. 2019 | Sundhed | ALT.dk

Underlivskræft er ikke en kræftform, og som kvinde kan du faktisk risikere at få kræft flere steder i underlivet. Hvert år bliver tusindvis af kvinder i hele verden diagnosticeret med en form for kræft relateret til kønsorganerne, og selvom forskerne dagligt gør fremskridt med bedre behandlinger, er forebyggelse stadig den bedste vej frem.

Har du en mistanke om, at du har kræft i underlivet, skal du altid kontakte din læge og blive undersøgt nærmere. Symptomerne behøver ikke at være tegn på kræft, men du bør alligevel tage dem alvorligt, da de kan være tegn på, at du er ved at udvikle en kræftsygdom. Hvis det er tilfældet, er det bedst at blive behandlet så tidligt som muligt, for jo tidligere sygdommen opdages, jo større er sandsynligheden for helbredelse.

Læs også: HPV vaccinen: Her er alt, du bør vide

5 forskellige typer underlivskræft:

Kræft i livmoderen

Sygdommen opstår i selve livmoderen. Den er den hyppigste kræftform i underlivet blandt kvinder og rammer ca. 700 om året. Som regel opstår livmoderkræft efter overgangsalderen, og kvinder under 40 år rammes sjældent. Hos mange opdages sygdommen tidligt, så muligheden for helbredelse er derfor god.

Symptomer:

Uventet blødning fra skeden er det mest almindelige symptom på livmoderkræft. Blødningen kan i starten være vandig og siden mere blodig. Sygdommen giver sjældent smerter.

Typiske symptomer er:

  • Blodigt udflåd fra skeden
  • Uregelmæssige blødninger før overgangsalderen, eller hvis du er i hormonbehandling
  • Blødning/pletblødning efter overgangsalderen

Årsag:

Ofte er årsagen ukendt, dog ved man, at hormonet østrogen har betydning for at udvikle sygdommen. Mad, der indeholder store mængder kulhydrat, overvægt, PCOS (polycystisk ovariesyndrom) og type-1 sukkersyge øger også risikoen.

Behandling:

Livmoderkræft behandles først og fremmest med operation, men i vise tilfælde kan det være nødvendigt at supplere med kemoterapi og strålebehandling, afhængigt af hvor udbredt sygdommen er.

Kræft i æggestokkene

Sygdommen rammer ca. 600 danske kvinder årligt og er dermed den 2. hyppigste kræftform i underlivet. Sygdommen rammer oftest kvinder over 60 år og er meget sjælden hos kvinder under 40 år.

Symptomer:

Kræft i æggestokkene er en alvorlig sygdom, da den ofte opdages sent. Symptomerne er svage og kan derfor nemt overses. Det skyldes bl.a., at æggestokkene er små og ligger inde i bughulen.

Typiske symptomer er:

  • Hyppig vandladning, blærebetændelse eller besvær med at holde på vandet
  • Tendens til træg mave, som står på i mere end en måned
  • Udspilet mave og vægtstigninger eller vægttab, der ikke kan forklares
  • Smerter nedadtil i maven og/eller ryggen
  • Træthed, utilpashed og manglende appetit

Årsag:

Ofte kender man ikke årsagen til æggestokkræft, men hvilken alder du har, når du føder og antallet af fødsler kan have betydning for udvikling af sygdommen. Tidspunktet for hvornår du går i overgangsalder, hormontilskud, endometriose (væv udenfor livmoderen) og rygning menes også at have indflydelse på sygdomsrisikoen. Til gengæld nedsætter p-piller, sterilisation og fjernelse af livmoderen risikoen for æggestokkræft.

Behandling:

Operation er den mest anvendte behandling og næsten alle tilbydes kemoterapi efter operation.

Kræft i livmoderhalsen (livmoderhalskræft)

Livmoderhalskræft opstår i livmoderhalsens celler. Hvert år får ca. 400 danske kvinder konstateret kræft i livmoderhalsen. Hos mange konstateres sygdommen heldigvis tidligt, og muligheden for helbredelse er derfor god.

Symptomer:

Sygdommen giver ikke altid symptomer, og disse kan variere og afhænge af, hvor udbredt sygdommen er. Ofte bliver sygdommen konstateret i forbindelse med en screening, hvor der tages en celleprøve fra livmoderhalsen.

Symptomerne kan være:

  • Blødning fra skeden i forbindelse med samleje
  • Vedvarende pletblødninger mellem menstruationer evt. forværret ved fysisk aktivitet
  • Blødning fra skeden efter overgangsalderen
  • Øget udflåd, der kan være enten klart, brunligt eller blodigt. Ofte vil det være ildelugtende

Årsag:

Sygdommen skyldes primært en kronisk infektion med HPV (human papillomavirus), som er en meget almindelig virus, der især ses hos kvinder under 30 år.

Behandling:

Afhænger af sygdommens stadie. Det tidligste stadium (stadium I) kan behandles med keglesnit eller ved at fjerne hele livmoderen. De senere stadier kræver operationen kombineret med strålebehandling og kemoterapi.

Kræft i skeden

Skedekræft er en ondartet knude i skeden og ses hyppigst hos ældre kvinder. Kræft i skeden er meget sjælden og rammer ca. 10-20 kvinder om året i Danmark.

Symptomer:

Der findes en række forskellige symptomer, hvoraf de typiske er:

  • Blødning fra skeden, eventuelt efter samleje
  • Ildelugtende eller blodigt udflåd
  • Smerter efter samleje
  • En knude i skeden
  • Vedvarende kløe eller svie i skeden

Ved fremskreden skedekræft kan du også få:

  • Forstoppelse
  • Smerter, svie eller blødning ved vandladning
  • Tyngdefornemmelse
  • Følelse af øget fylde i skeden eller ved skedeindgangen
  • Hævelse (ødem) af benene
  • Vedvarende smerter i underlivet eller ryggen

Årsag:

Årsagen til skedekræft er som regel ukendt, men mulige årsager kan være infektion med HPV virus og celleforandringer. Faktisk skønner man, at 70 pct. af alle tilfældene af skedekræft er forårsaget af HPV virus, der typisk ses hos unge under 30 år.

Behandling:

Behandlingen afhænger af, hvor udbredt sygdommen er. Skedekræft behandles typisk med strålebehandling og kemoterapi, og det er meget sjældent, at der foretages operation. Især i de tidlige stadier af sygdommen er der rigtigt gode behandlingsresultater med strålebehandling. 

Kræft i de ydre kønsorganer

Kræft i underlivet kan også opstå i de ydre kønsorganer, dvs. i området omkring skedeindgangen, de små og store skamlæber, klitoris og mellemkødet. Kræft i de ydre kønsorganer rammer ca. 80-100 kvinder årligt og ses typisk hos kvinder over 60 år.

Symptomer:

Kræft i de ydre kønsorganer kan give flere forskellige symptomer men fælles for dem er, at du godt kan have symptomerne, uden at det nødvendigvis er kræft. Fx ser man de samme symptomer ved banale svampeinfektioner, så derfor bør du være opmærksom, hvis generne varer ved efter en evt. behandling for svamp.

De tidligste symptomer er:

  • Kløe og irritation i området
  • Et sår, der ikke vil hele i de ydre kønsorganer

Årsag:

I mange tilfælde er årsagen til kræft i de ydre kønsorganer ukendt, men ca.  40 pct. af tilfældene skyldes infektion med HPV særligt hos unge kvinder. Der er en øget risiko for kræft i de ydre kønsorganer hos kvinder, der tidligere har haft livmoderhalskræft eller forstadier til livmoderhalskræft.

Behandling:

I det fleste tilfælde vil behandlingen bestå i operation og i nogle tilfælde suppleret med strålebehandling og kemoterapi afhængigt af, hvor udbredt sygdommen er.

Kilder: netdoktor.dk, vidunderlivet.dk, cancer.dk, sundhed.dk

Anbefalet til dig