Søvn
SPONSORERET indhold

Arbejder du om natten? Så skal du måske ændre dine søvnvaner

Natarbejde er usundt for helbredet og øger risikoen for at udvikle blandt andet kræft og hjertekarsygdomme. Men en ny undersøgelse viser, at hvis du udskyder din søvn, sover du bedre og mere.

Af: Cille Lewinsky Foto: Getty
04. feb. 2020 | Sundhed | ALT.dk

Natarbejde er farligt for vores helbred.

Det har gentagne danske og internationale undersøgelser konkluderet, hvor blandt andet risikoen for at udvikle Alzheimers, hjertekarsygdomme og kræft i brystet, prostata og tyk-og endetarm øges ved natarbejde.

Det skyldes, at kroppen ikke får mulighed for at ”genopbygge” og ”reparere” sig selv i løbet af natten, hvor nødvendige biologiske processer som blandt andet udskillelsen af hormonerne melatonin og kortisol er afhængig af døgnets rytme.

Men hvis du er en af de 150.000 danskere, der arbejder, mens flertallet af os sover, så er der måske godt nyt på vej i forhold til dit helbred.

Læs også: Chris MacDonald: De 5 vigtigste råd til alle, der ikke kan sove

Amerikanske forskere har netop fundet ud af, at natarbejdere får bedre og mere søvn, hvis de udskyder deres sengetid og først lægger sig til at sove klokken 13.00, i stedet for lige efter job, som de fleste natarbejdere gør. Samtidig forbedrer det også deres præstation på arbejdet.

Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i det internationale tidsskrift om arbejdsmedicin og miljø ”Occupational and Environmental Medicin”, som forskere fra Boston står bag.

Men selvom den nye undersøgelse måske kan forbedre natarbejdernes søvnrytme og hermed deres helbred, mener Anne Helene Garde, professor hos Det Nationale Forskningsventer for Arbejdsmiljø, ikke, at én undersøgelse er nok til at konkludere, at alle, der arbejder om natten, fremover bør omlægge deres søvnvaner.

”Man kan ikke sige på baggrund af en enkelt undersøgelse, at nu skal alle natarbejdere vente til over middag med at gå i seng. Men der er ikke grund til at tro, at det vil være farligt for nogen at prøve, om det er en god løsning for dem”, siger Anne Helene Garde til Fagbladet 3F. 

Anbefalet til dig