Skal jeg blive ved med at forbedre min form?
SPONSORERET indhold

Så meget skal du bevæge dig for at være sund

Tungere, hurtigere og længere. Det lader til, at vi hele tiden skal optimere os selv – også når det gælder vores krop, hvis vi gerne vil være sunde. Men sådan er det faktisk ikke...

Af: ALT for damerne Foto: iStock
20. jan. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Det forklarer Bente Klarlund, der er professor, overlæge og leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Inflammation og Metabolisme.

– Det handler selvfølgelig om, hvad du har af mål, og hvis du ønsker at blive bedre, skal du dyrke såkaldt progressiv træning, hvor du træner med stadig højere intensitet. Men hvis dit mål "bare" er at være sund, og du allerede er i god form, behøver du hverken at løbe hurtigere eller løfte tungere. Der handler det bare om at holde formen ved lige, siger hun.

Der er dog ikke altid overensstemmelse mellem, hvornår vi selv synes vi er i god form, og hvornår vi rent faktisk er det.

– Der er nogle, der synes, de er god form til at begynde med, når de begynder i fitnesscentret. Men der vil jeg mene, at det alligevel er en ide at øge intensiteten over tid. For langt størstedelen af os vil mere være bedre, siger hun.

På den anden side er der andre, som for eksempel nogle ultraløbere, der nærmest ikke kan komme i god nok form, og som bliver ved med at skulle forbedre deres præstation. Hvis deres mål er sundhed, kunne de ifølge Bente Klarlund med fordel slappe lidt af.

– Man kan se på befolkningsstudier, at jo bedre kondition des bedre overlevelse. Men på et tidspunkt er der ikke længere nogen sundhedsmæssig gevinst ved at forbedre sin form. Præcis hvornår balancen tipper, kan man dog ikke sige noget om, siger hun og påpeger, at man også kan have andre formål end sundhed med sin træning.

– Selvom der ikke er nogen sundhedsmæssig gevinst ved for eksempel at dyrke nogle former for ekstremsport, får dem, der dyrker det, noget andet ud at det. For eksempel finder de ud af, hvor langt de kan gå, og hvor meget deres krop kan klare, siger hun.

Ifølge Bente Klarlund kan man ikke sige, hvor meget træning der skal til, før du er i din optimale sundhedsmæssige form. Men hun har et bud på, hvordan en sund træningsuge kan se ud. Og træner du sådan, er der ifølge hende ingen grund til at træne yderligere, med- mindre du gør det af lyst.


Hvor meget træning er nok for din sundhed?
1. Bevæg dig hver dag: gå, tag trapperne, cykl, bær indkøbsposer osv.
2. Få pulsen ekstra op tre gange om ugen.
3. Dyrk styrketræning to gange om ugen

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Er du i form?

LÆS OGSÅ PÅ EUROWOMAN.DK: Insidertips: Sådan holder Gisele sig i form
 
LÆS OGSÅ PÅ FITLIVING.DK: Ikke tid til motion? Se her, hvad du kan gøre 
.