Syreskader på tænderne: Sådan undgår du dem

Foto: Getty Få gode råd til at undgå syreskader på tænderne.

Syreskader på tænderne: Sådan undgår du dem

Det er ikke kun slik og søde sager, der kan skade og give huller i tænderne. Syre fra drikkevarer, mad eller maven kan faktisk ætse emaljen på tænderne væk og gøre dem misfarvede og porøse. Se her, hvordan du undgår syreskader på tænderne.

Flere og flere får syreskader, også kaldet erosioner, på tænderne, og det kan der være mange grunde til. Ifølge tandlægerne skyldes det bl.a., at rigtigt mange af os drikker sodavand, energidrikke og andre syreholdige drikke i meget større mængder end tidligere, og det går hårdt ud over emaljen på tænderne. Jo stærkere syren er, og jo flere gange den kommer på dine tænder, jo større opløsning sker der, og når først emalje er gået tabt, kan den ikke gendannes.

Hvad er syreskader
Syreskader er en kemisk opløsning af overfladen på dine tænder. Hver gang du indtager syrlige produkter, ætses der et tyndt lag af tændernes emalje. Den yderste del af tanden bliver simpelthen opløst.

Syreskader kan i begyndelsen give smerter og isninger i tænderne, når du fx børster tænder eller drikker og spiser kolde eller varme ting, og på sigt kan de resultere i, at tænderne bliver matte eller misfarvede, eller at små stykker af tænderne simpelthen knækker af.

Læs også: Det siger dine tænder om din sundhed

Derfor opstår syreskader
Syren fra en lang række drikkevarer, mad eller maven kan skade dine tænder og populært sagt få dem til at ”ætse væk”. En af de hyppigste årsager til syreskader er overdrevent forbrug af sodavand, men også en lang række andre fødevarer bl.a. juice, vin, cider, energidrikke og forskellige typer af frugt som æbler og appelsiner, indeholder syre, der skader emaljen på dine tænder.

Selvom en læskedrik ikke indeholder sukker som fx light produkter eller danskvand med citrus, kan den stadig give syreskader. Du kan også få syreskader på tænderne som følge af sure opstød, hyppige opkastninger eller mundtørhed, og hvis du er tilbøjelig til også at skære tænder, sker skaderne hurtigere.

Sådan undgår du syreskader
Vil du undgå syreskader på tænderne er det vigtigste råd at begrænse indtaget af syreholdige drikke og madvarer.  Undlad at drikke sodavand hver dag men drik det udelukkende i weekenden eller ved særlige lejligheder.

Når du drikker syreholdige læskedrikke, er det desuden en fordel at drikke dem i forbindelse med et måltid og hurtigt og i store slurke, da små slurke over en længere periode skader tændernes emalje yderligere. Pas desuden godt på dine tænder ved at børste dem minimum to gange om dagen og sørg for at gå regelmæssigt til tandlægen, så eventuelle syreskader kan blive opdaget og evt. behandlet i tide.

Læs også: Kan jeg spise mine knogler stærkere?

Når skaden er sket
Når først emaljen er ætset eller opløst, kan den ikke gendannes, men der en række ting, der kan gøres for at undgå yderligere syreskader. Hvilken type behandling tandlægen kan tilbyde afhænger dog af, hvor omfattende syreskaden på dine tænder er.

Hvis syreskader bliver opdaget tidligt, hvor emaljen stadig er intakt, kan det muligvis være tilstrækkeligt, at du fremover undgår det, som i dit tilfælde har forvoldt syreskaderne. Ved mindre skader kan tandlægen behandle med fluor, lakering eller mindre plastfyldninger, der forhindrer, at syreskaden udvikler sig.

Er skaden derimod alvorlig, er der større risiko for, at tanden knækker, og derfor kan det blive nødvendigt at sætte nye kunstige kroner eller facader på de tænder, som er ramt af syreskaderne.

Kilder:
Susanne Kleist, tandlæge og formand for Tandlægeforeningen
Tandlægeforeningen.dk

De værste syre syndere

 • Drikkevarer:
  Nogle produkter er værre end andre, og især er sodavand en af de store syndere. Men også andre læskedrikke som fx juice, saft, energidrikke og danskvand med fx citrussmag eller andre frugtsmage indeholder syre, der ætser tænderne. Det samme gælder vin, særligt hvidvin, og sure shots. Selvom light produkter ikke indeholder sukker er de lige så skadelige for tænderne som de sukkerholdige produkter.
 • Frugt:
  Syrlige frugter særligt citrusfrugter, appelsiner, æbler og vindruer indeholder meget syre. Men da de samtidigt er sunde, bør du absolut spise dem. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at et meget stort indtag kan gå ud over tænderne.
 • Syrligt slik:
  Syrligt slik, bolsjer og tyggegummi kan også give syreskader. Vingummi og andet syrligt, der klistrer fast i tænderne, er særligt slemme. Det er således ikke kun sukkeret i slik men også syren, der skader tænderne.
 • Sure opstød og opkastninger:
  Hvis du ofte får sure opstød eller kaster op, er du særligt udsat for syreskader, da mavesyren ætser voldsomt og skader emaljen på tænderne.
 • Mundtørhed:
  Mundtørhed fx på grund af medicin eller sygdom kan også resultere i syreskader. Spyttet hjælper nemlig til at skylle syren af tænderne og derved beskytte dem. Ved hård træning kan væsketab nedsætte spytproduktionen, og hvis du slukker tørsten med læske- eller energidrikke, er risikoen for syreskader endnu større.

7 gode råd til at undgå syreskader

Der er flere ting, du selv kan gøre for at undgå syrepåvirkning af tænderne. Her er en række forebyggende råd, der kan mindske syreskader på dine tænder:

 1. Hold igen med syreholdige drikke som fx sodavand, juice og saft - også lightprodukter - og andre syreholdige fødevarer
 2. Drik evt. sodavand og andre læskedrikke i forbindelse med et måltid, hvor maden virker neutraliserende. Undgå at skylle væsken rundt i munden og drik gerne med sugerør, så væsken ikke rammer tænderne.
 3. Drik sodavand og andre læskedrikke hurtigt i stedet for i mange små slurke og over lang tid. Derved undgår du at ”bade dine tænder” i syre.
 4. Skyl munden med vand eller mælk efter at du har drukket eller spist noget syreholdigt.
 5. Undgå at børste tænder lige inden, du spiser noget surt, da det fjerner den syrebeskyttende hinde på tænderne. Vent desuden en time med at børste tænder efter at du har indtaget noget syreholdigt og skyl i stedet munden med vand.
 6. Børst dine tænder to gange om dagen med en blød tandbørste og brug tandpasta med fluor, der kan beskytte tænderne mod syreskader
 7. Sørg for at gå regelmæssigt til tandlægen. Syreskader opstår typisk på bagsiden af tænderne og er derfor svære selv at opdage i tide.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kost og Sund livsstil