ferie

7 tips til at komme ned i gear, og blive klar til ferie

At slappe af lyder måske som det mest enkle i verden, men det er faktisk ikke så let at give sig hen til hyggen, når hovedet er vant til at køre med 120 km i timen. Daisy Løvendahl guider dig til at skifte fra effektiv til nærværende, så du rigtigt kan lande i nogle af årets smukkeste måneder med tid til ferie og hinanden.

1. Luk arbejdet ordentligt ned

Din sidste dag på job inden ferien skal handle om at lukke ned. Det betyder reelt, at du kan ende med at bruge en aften eller halv dag mere end forventet på kontoret, men det er værd at lukke ordentligt ned, for det giver bedre betingelser for din ro i ferien. Tag dig derfor god tid til at få ordnet det sidste og få styr på dine opgaver. Det, du eventuelt ikke når, sætter du på en liste. Skriv selv de mindste ting ned, og tænk på din liste som en ekstra harddisk til din hjerne, hvor du sikkert opbevarer vigtige informationer, som ikke må gå tabt, men som du ikke behøver have fremme de næste uger. Hver gang du skriver noget på, så skab fred med, at du ikke nåede det, og sig til dig selv, at det er okay.

2. Ryd op på kontoret

I en travl hverdag hober der sig nemt en masse rod op. Brug to timer på at rydde op i dine bunker, og smid ud før ferien. Det giver både et bedre miljø at vende tilbage til, men der kan også være noget ret befriende i at se gamle papirer, lukkede ting og gemte dippedutter ryge ud.

LÆS OGSÅ: 8 spørgsmål: Få svar på, om du er stresset

3. Tal med dem, du skal

Hvis du har noget presserende med en fra dit arbejde, så smid det enten på en liste, glem det til efter ferien eller få taget telefonen og talt det igennem. Der er ingen gode argumenter for, at du skal sidde på en strand og diskutere med Bettina fra kundeservice eller lægge forretningsplan med Michael fra marketing i dit hoved. Tal derfor med dem, du skal, og skab ro i dit sind.

4. Sæt autosvar på din mail

Det er en lille ting, men det kan være en vigtig brik til at have ro med ikke hele tiden at tjekke op på dit arbejde. Så luk din indre trang til under ferien lige at tjekke mail ved at sætte et autosvar på, hvor du beder folk ringe til dig, hvis der opstår noget akut. Du kan også henvise dem til din kollega og derved give dig selv tryghed for, at arbejdet klarer sig uden dig.

5. Hav en strategi for, hvornår du er online

Der er intet problem i, at du dagligt tjekker din mail eller smider et feriebillede på Instagram. Men hvis du virkelig vil opleve dig selv nede i gear og finde ud af, hvem du er, når du er til stede, vil jeg råde dig til at være offline dagligt i din ferie. Det sker ikke, medmindre du aktivt beslutter det. Så læg en bevidst strategi for, hvornår du er online. Er det hver dag eller hver anden? Er det en time eller ti minutter? Mit råd er, at du er på i et samlet tidsrum, hvorefter du lægger telefonen væk. Hvis du hele tiden er i gang med at tjekke, ordne eller svare, forstyrrer du dig selv. Vælg i stedet dem, du er sammen med, sommeren og magien, der kan opstå, lige hvor du er.

LÆS OGSÅ: 9 ting, du kan lære af dine børn

6. Skab en overgang mellem hverdag og ferie

Det kan være svært at gå fra 0 til 100 uden mellemregninger. Fra at være på til at være afslappet og i feriehumør. Så lav måske et stop mellem travl hverdag og ren ferieidyl, hvor du damper af ved at tage en aften i byen for at drikke øl og tale med veninder eller en dag, hvor du bare går rundt i din by eller have og laver småting. Stil ind på dig selv og tank op, så du er parat til at nyde ferien sammen med andre. Du kommer ganske langsomt ned i gear ved at gøre noget, som ikke er arbejde eller krævende, men som du nyder.

7. Lav et dagligt ritual

Vi kan lægge os på langs med en kold drink i hånden, men hvis hovedet stadig drøner derudad, er det ikke afslappende. Sørg for at holde dit sind afslappet ved hver dag at give dig selv en oplevelse, der giver dig ro i krop og sind. For nogle er det daglige yogaøvelser eller løb. For andre er det at sidde uforstyrret med en bog og en kop kaffe eller muligheden for at tale med en god veninde om løst og fast. Det er ikke så vigtigt, hvad du vælger, men vælg noget, der gør dig godt, og bliv ved med det gennem hele ferien.