5 tegn på, at du er sammen med en narcissist

Foto: Alamy

5 tegn på, at du er sammen med en narcissist

Et forhold til en narcissist- som ven eller kæreste - kan koste dig dit selvværd. Fra sine år i reklamebranchen og i diverse kreative miljøer, får du Sam Mansoors erfaringer med, hvordan du spotter en narcissist - og hvordan du tackler et forhold til ham eller hende.

KLUMME: I kølvandet på alle de digitale steroider, som fodrer jeg'et og tilsidesætter fællesskab, pli og almen dannelse, lever det narcissistiske kompleks i bedste velgående.

Da tv, sociale medier og aviser/magasiner alle fortæller et narrativ med et individ i centrum – oftest et velkendt et af slagsen – stræber vi også efter at blive stjerner i vores egen tilværelse. Det betyder ikke nødvendigvis, at vi alle er narcissister, som en del debattører (samt visse terapeuter) forleder os til at tro. Der er netop en forskel på at være narcissist og forfængelig. Vi bruger begrebet "narcissist" i flæng (vær opmærksom på, at narcissisme er en kompleks diagnose) og at forveksle den med forfængelighed, resulterer i en uheldig bedømmelse af et menneskes karakter.

Der er dog, heldigvis, simple måder, hvorpå du kan afsløre en narcissist, ifølge min erfaring, men husk på det er en kompleks diagnose, så læs venligst disse fem bud som generelle forholdsregler, du kan tage i brug, så du undgår at lande i et forhold med et selvoptaget asen, der dræner dig.

LÆS OGSÅ: "Jeg forelsker mig konstant, men elsker sjældent"

Du er involveret med en narcissist, hvis personen har følgende karakteristika...

1. Centrum af universet og, dermed, samtalen...
Den nemmeste måde at genkende en narcissist på er ved at lytte. Mange påstår, at narcissister i højere grad end andre bruger "jeg" i deres sætninger. Forskning på området er dog ikke entydig. Vær hellere opmærksom på, hvordan han omtaler sig selv: er det overdrevent eller grandiost? Se, narcissister næres af misundelse og, navnlig, beundring. Og en narcissist vil typisk tale om egne milepæle og andre aktiviteter, han vægter højt, som skal indgyde beundring fra dig.

2. Charmerende – lidt for charmerende. Dragende – lidt for dragende.
Da en narcissist er stærkt øvet i sin måde at skabe beundring på fra sit publikum, lægger man oftest mærke til ham i et rum. Du kan fornemme hans ego i rummet. Men hans ego er dragende fremfor afskyvækkende, da narcissisten ofte er kalkulerende i sit forhold til mennesker.

Den gængse narcissist opererer lidt ligesom en sælger, men på en mere raffineret facon: Først forstærker han sin karisma for at fange din opmærksomhed, så kan finde på at rose dig, dernæst forfører han dig med gaver og andre goder – alt med det formål at fange dig i nettet, så han kan opnå sin vilje.

Der er ikke det fjerneste galt med at være romantiker, da i romantikkens hellige embede, vil man jo, givetvis, forføre kvinden. Men hos narcissisten har vedkommende ikke en reel interesse i dig. Han er, faktisk, ligeglad med dig – du er et stof, der giver ham et fix.

3. Afhængig af sit hurtige fix.
Som en rastløs narkoman forventer han, du giver hans ego det næste, øjeblikkelige fix. Hvis han kontakter dig, forventer han du svarer tilbage øjeblikkeligt. Hvis han beder dig om en tjeneste, eller kræver sex, er det allermest krænkende for hans ego, hvis hans behov ikke bliver tilfredsstillet øjeblikkeligt. Raske mennesker (altså, mennesker som ikke lider af diagnosen) ville reagere med en form for tilgivelig utilfredshed, hvis man ikke svarer tilbage, eller hvis man ikke kan imødekomme et ønske om en tjeneste. Narcissisten reagerer irrationelt, og han vil manipulere dig (via skyldfølelse eller lignende), indtil du føjer ham.

4. Regler er for de dødelige.
Et typisk narcissistisk træk er, at man føler, man står over loven. Gængse regler og love, om de er sociale eller juridiske, er for andre mennesker. Det overdrevne ego vildleder mennesket til at tro, at han er herre over sin virkelighed, og at han besidder magten til at få sin vilje. Det overdrevne ego giver også en sær følelse af udødelighed, grænsende til profetiske proportioner.

Den form for asocial adfærd er han stolt af. I samtaler hæver han sig således ved at påpege de gange, han har brudt reglerne, samt hvor dumme andre mennesker er fordi de følger dem.

5. Tilstedeværelsen af ord, fraværet af handling.
En typisk narcissist er til stede i øjeblikket, men kun hvis øjeblikket indebærer, at du fodrer hans ego. En effektiv måde at spotte en narcissist på er ved at vægte hans ord mod hans handlinger. Narcissister er hyppige aftalebrydere (se punkt 4), og har det ydermere med at bryde løfter. Da narcissister også lider af selektiv hukommelse, dvs. de husker kun hvad der passer til deres verdensbillede, vil de også blankt afvise at have brudt et løfte, såfremt du konfronterer dem. En hyppig sætning er: "Det har jeg aldrig sagt."

Hvordan tackler du narcissisten?
Narcissisten lider af et forsømt ego, hvilket gør ham sårbar. Midlet til at tackle ham afhænger dog stærkt af, hvad du ønsker af ham. Hvis du er forelsket, eller involveret i et venskab, så knus din fantasi og forvent kun det, han kan tilbyde. Et forhold til en narcissist er hårdt, og det kan koste dig dit selvværd og, i værste fald, knuse din identitet. Omvendt, kan narcissistens brogede natur (mange kunstnere lider immervæk af en form for narcissistisk kompleks), berige din tilværelse, da de jo ofte er underholdende og dragende selskab. Derfor er det bedste du kan gøre at væbne dig med en sund portion humor, selvironi samt en grad personlig afstand til narcissisten. Lad dig rive med af legen, men husk altid på, at det er en leg.

Forvent kun det, du ved, narcissisten kan tilbyde.

Kilder: Ud over egne erfaringer er skribenten inspireret af bogen "How to Successfully Handle Narcissists".

LÆS OGSÅ: Celeste tager pis på de kendtes perfekte Instagramfotos - men ikke af den årsag, du tror

LÆS OGSÅ: Mad til nytår: Her er en børnevenlig nytårsmenu med krudt i

LÆS OGSÅ: Andrea Hejlskov: Vi sagde vores job op og smed alle vores ting ud

SAM MANSOOR (F. 1981)

- Blogger om den moderne mand i det 21. århundrede på Sammansoor.com
- Har ydermere arbejdet 9 år i reklamebranchen som tekstforfatter og art director med internationale brands. Han arbejder selvstændig idag som kreativ konsulent.
- Sam Mansoor er uddannet mediegrafiker.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur

610x200_woordy_dmjpg.jpg