ADVARSEL: Læs ikke din kærestes Facebook-beskeder uden tilladelse
SPONSORERET indhold

ADVARSEL: Læs ikke din kærestes Facebook-beskeder uden tilladelse

Det er bare med at holde nallerne for sig selv.

Foto: iStock
26. sep. 2016 | Livsstil | Eurowoman

Det er blevet frygtelig nemt at foretage digital udspionering af sin partner, efter de sociale medier er kommet til. På bare få minutter kan du både finde ud af, hvor din kæreste befinder sig, hvilke nye kvindelige bekendtskaber han har fået, og hvem der synes godt om hans billeder. Ligesom at du med et enkelt klik kan finde vej til hans indbakke og se, hvem han senest har sendt en hilsen.

LÆS OGSÅ: Instagram flyder over med veltrænede gravide. "Skræmmende tendens," mener eksperter

Du overtræder loven
Selvom det kan virke harmløst at læse en enkelt besked eller to, kan et kortvarigt smugkig få større konsekvenser, end du måske umiddelbart tror. Det er nemlig langt fra kun tilliden imellem jer, du sætter på spil, når du tager beslutningen om at kigge i din kærestes Facebook-beskeder. Det er lige så ulovligt som at åbne hans post, fortæller advokat Karina Hedegaard Hansen.

–Åbner du din kærestes Facebook-beskeder uden tilladelse, er det et brud på det, der i Grundloven hedder brevhemmeligheder, hvilket ifølge paragraf 263 NR 1. kan medføre en bøde eller op til seks måneders fængsel. Straffen er den samme, som hvis du tog din partners brev op af postkassen og åbnede det.

Det er dog ikke i alle tilfælde, at din færden på kærestens profil vil føre til en tur bag tremmer eller en bødestraf:

–Du overtræder kun loven, hvis du tjekker beskederne uberettiget. Det vil sige, hvis du åbner din kærestes Facebook alene for at finde oplysninger om hans gøren og laden uden tilladelse er det strafbart. Men hvis du og din partner har en aftale om, at det er okay at gøre eller har en fuldmagt på det, er sagen selvfølgelig en helt anden, siger Karina Hedegaard Hansen.

Selvom Karina Hedegaard Hansen ofte støder på denne lovovertrædelse i sit arbejde med samværssager og skilsmisser, fortæller hun, at det kun er de færreste, der ender med at lave en sag ud af det. Det er for besværligt, og man får ikke erstatning, men kun advokatudgifter ud af det.

Derfor snager du
Men hvad er det egentlig, der gør, at vi trodser logikken og begynder at surfe rundt i kærestens privatbeskeder, når vi ved, at det er forkert?

Ifølge Leila Dunsø, der er praktiserende psykoterapeut i København, kan vores uimodståelige trang til at snage skyldes to ting:

–Enten tjekker vi beskederne, fordi vi har en mistanke om utroskab. Vi føler, at der er noget galt med forholdet og prøver derfor at finde forklaringen på, hvad det er ved at tjekke beskederne. I disse tilfælde vil der ofte, men ikke altid, være en grund til tvivlen. Men problemet kan også ligge hos os selv, fordi vi enten er meget jaloux eller har lavt selvværd. Disse følelser giver os et behov for at få kontrol over kæresten, hvilket resulterer i, at vi begynder at holde øje. Det bliver hurtigt en ond cirkel, man kommer ind i, hvor overvågningen gradvist tager til.

Der er kun én rigtig ting at gøre, når lysten til at kigge med opstår, fastslår Leila Dunsø.

–Det er forståeligt, at man kan tvivle på hinanden, men fortæl din partner, hvad du tænker. Tag hellere en snak for meget end en snak for lidt om din mistanke. Det er et skråplan at komme ud på, hvis du først begynder at kigge med. Ligger problemet hos dig selv, og du opdager, at du har brug for kontroladfærd, kan det ligeledes være en idé, at du begynder at arbejde med dig selv. Enten ved at søge hjælp hos en terapeut eller ved en gang for alle at få slået dine grænser fast overfor din partner.

Er tillidsproblemerne blevet større?
Leila Dunsø har flere klienter end tidligere, der fortæller, at de tjekker deres partners private beskeder. Og det er der ifølge hende en særlig grund til.

–Efter de sociale medier er kommet til, er folks tillidsproblemer blevet større. Det er blevet langt nemmere at snage rundt i hinandens private ting, end før i tiden hvor kommunikationen foregik i brevform.

Det bekymrer Leila Dunsø at flere holder øje med deres kæreste eller ægtefælle, men at ingen af dem ved, at deres digitale udspionering er en reel lovovertrædelse.

LÆS OGSÅ: Farveller til modeller: En ny type kvinde stjæler spotlight i modeverdenen

LÆS OGSÅ: Jeg kan ikke tale med mine singleveninder om mit lykkelige parforhold

LÆS OGSÅ: Mine 20'ere var de værste år af mit liv