Signe Vadgaard
SPONSORERET indhold

Da jeg sprang ud på direkte radio

Radiovært Signe Vadgaard valgte at offentliggøre sin homoseksualitet for åben mikrofon på P3. Det fik stemmen til at ryste, men hun har aldrig fortrudt. I dag føler hun sig mere fri, og det bekræfter hende i, hvor vigtigt det er at tale åbent om homoseksualitet, der nogle steder stadig er tabu.

Af:: Charlotte Wendt Jensen Foto: P3 og private
10. aug. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Hej, jeg hedder Signe. Jeg er 31 år, bor i København, og jeg er til piger.

Sådan lød det i Go' Morgen P3 tilbage i 2014, da den ene af programmets værter, Signe Vadgaard, valgte at fortælle om sit forhold til en anden kvinde foran de knap én million lyttere, der sad ude på den anden side. I forbindelse med vinter-OL i Rusland bestemte morgenværterne at lave gimmicken "Go' Morgen P3 springer ud for Putin" som en reaktion på den russiske præsidents modvilje mod homoseksualitet. Pointen var, at homoseksuelle lyttere skulle ringe ind og springe ud for åben mikrofon, og helt naturligt besluttede Signe Vadgaard og resten af redaktionen, at hun skulle føre an. Også selvom at hendes seksualitet var ukendt land for programmets trofaste lyttere.

– Vi ville gerne lave et statement og give alle homoseksuelle derude en stor krammer, og det ville være mærkeligt, hvis jeg ikke sagde noget, når jeg nu var med på holdet. Når du laver et program som "Go' Morgen P3", tænker du meget over, hvor grænsen går mellem at være personlig og privat, men det var aldrig inde på min radar, at jeg ikke skulle gøre det her, siger Signe Vadgaard.

Og som tænkt så gjort. Signe Vadgaard afslørede sin kvindelige kæreste og blev som alle de andre homoseksuelle, der åbnede op i radioen, hyldet af en jublende fanfare efterfølgende.

– Lige inden jeg skulle sige det, var jeg meget nervøs, og hele øjeblikket står ikke lysende klart for mig. Det var lidt ligesom at være til et meget vigtigt møde i banken eller en anden stor begivenhed, hvor man får lidt røde pletter, og når man så kommer ud af mødet, kan man ikke huske en skid, fordi det hele kører rundt i hovedet. Egentlig er det lidt spøjst, at jeg var nervøs, for min tætte familie og venner vidste det allerede, men alligevel gav det hjertebanken, for selvom vi er i 2016, er det stadig ikke normalt alle steder. Det gør det både spændende, men også farligt for nogen, og jeg havde ikke lyst til at frastøde nogle lyttere. Hele målet var at omfavne homoseksualiteten og sige "hør nu, det er helt normalt".

LÆS OGSÅ: Rie Helmer: 7 skift der ændrede mit liv

Forelsket og drønforvirret
P3's sms-tjeneste blev oversvømmet af virtuelle high-fives og en stormflod af "godt gået", og hendes egen Facebook-profil var ét stort positivt overload.

– P3's lyttere er ret kontante, og da jeg startede på radioen, blev jeg advaret om, at de godt kan være hårde ved nye værter for at teste dem, så det havde jeg hele tiden i baghovedet, da vi sprang ud for Putin. Man ved jo aldrig om nogle af dem, der lytter med hver morgen, ville få kaffen galt i halsen. Folk skrev, at de kunne høre på min stemme, at jeg var nervøs, men jeg mindes ikke, at der kom en eneste sur kommentar. Det var så fedt og livsbekræftende og et bevis på, at vores mission lykkedes, siger Signe Vadgaard, der, inden hun sprang ud, ikke som sådan havde taget en bevidst beslutning om, at hun af princip ikke ville fortælle lytterne om sin kvindelige kæreste.

– Jeg har aldrig følt, at jeg har haft noget at skamme mig over, men det er alligevel overvældende at dele noget så privat med næsten en million mennesker, og det var også ret nyt i mit eget univers, fordi jeg ikke altid har vidst, at jeg også var til piger, siger hun.

Signe Vadgaard mellem Go' Morgen P3-kollegaerne Anders Stegger og Sara Bro.

Det er kun fem år siden, at Signe Vadgaard fandt ud af, at hun også er til kvinder. Forinden havde hun kun haft mandlige kærester, men en aften på den lesbiske bar Vela i København mødte hun en kvinde, der var overbevist om, at Signe Vadgaard kunne være en potentiel kæreste. Og efter flere møder og en tur til Rom fik hun ret.

– Hun havde besluttet, at hun godt kunne lide mig, og jeg kunne også godt lide hende, men det var et stort skridt at tage den videre derfra. Det føltes helt sindssygt. Det var så uvant, så det er en svær følelse at beskrive. Lidt ligesom at opleve den første forelskelse på ny. Jeg var drønforvirret samtidig med, at det var et slags drug for mig. Der var bare en helt særlig connection, og vi blev vildt tætte helt vildt hurtigt. Det var virkelig intenst, mindes Signe Vadgaard, der hurtigt flyttede sammen med sin nye kæreste, som hun var sammen med i fire et halvt år.

Siden har hun haft endnu en kvindelig kæreste, men lige nu ved hun ikke, hvad der venter.

– Lige nu er jeg åben over for alt. Jeg har ikke afskrevet mænd. For mig handler det om, hvem jeg bliver forelsket i.

LÆS OGSÅ: Emil Thorup: "Jeg fandt min kæreste ved at stalke hende på sociale medier"

Bekæmper homofobi
Signe Vadgaards familie og venner har accepteret hendes nye seksualitet, og det er en stor lettelse, at lytterne gjorde det samme.

– Det var en vild ting for mig, at det blev sagt i radioen, og jeg ser tilbage på øjeblikket med stolthed. Jeg er stolt af vores program, og at vi gjorde det, vi gjorde. Det er jo ikke, fordi jeg kender alle mine lyttere, og det kan godt være, at vi ikke er rigtige venner, men lidt venner er vi alligevel, fordi du som fast lytter af et radioprogram har et forhold til de mennesker, der laver det. Programmet ville slet ikke være det samme uden de lyttere, så det er fantastisk for mig, at min forlængede familie synes, at det er helt cool. Det betyder, at jeg kan være mere fri i det, jeg laver.

At hun er sprunget ud for åben mikrofon, håber Signe Vadgaard kan hjælpe andre, der har det svært med at få fortalt, at de er homoseksuelle.

– Nu hvor jeg har sagt det, tænker jeg mere og mere over, hvor vigtigt det er, at der bliver talt om homoseksualitet. For dem, der sidder i en lille by uden et homoseksuelt nærmiljø, er det vigtigt, at de har nogen, som de kan spejle sig i og føle, at det er helt okay og normalt. Jo mere vi taler og skriver om det, jo mere normalt bliver det, og jo mere vil den homofobi, der stadig er mange steder, uddø. Det håber jeg da. For mig er det i hvert fald det hele værd, når jeg hører fra lyttere, der siger, at de nu tør fortælle deres forældre, at de er homoseksuelle, fordi de hørte vores program. Kan jeg være en hjælp til det, er det fantastisk. 

LÆS OGSÅ: Powerparret Christian Stadil og Alice Brunsø: ”Man kan undgå meget terapi, hvis sexlivet fungerer”

LÆS OGSÅ: Signe Molde: Kontrolfreak med trætte bryster

LÆS OGSÅ: Jesper Vollmer: “Jeg skal til at acceptere den nye Jesper”