Harry og Meghan bryllup
SPONSORERET indhold

Fra royalt bryllup til Kim Larsen: Har du styr på, hvad vi talte om i 2018?

2018 har været et varmt år – både på sportsscenen, i kongehuset og ude i det ganske land. Vi har samlet de helt store tendenser fra året, der gik.

Af: Amalie Louise Larsen Foto: Getty Images
06. dec. 2018 | Livsstil | ALT.dk

Kim Larsen, Danske Bank, Vikarlandsholdet – og en lille smule Fortnite.

2018 har været fyldt med tendenser, ord og personer, vi ikke kunne komme uden om, hvor end vi gerne ville.

Der har været landeplager, som har sat sig fast i vores hjerner, babylykke, bryllup og begravelser i kongehuset og sørgelige afskeder med folkekære personligheder. 

Vi har svedt tran som aldrig før, hevet vores penge ud af Danske Bank og spillet computerspil, til vores fingre blødte.

På mange måder har 2018 været statskassens hullede år, men det har også været året, hvor en kvinde har lagt sig ud med milliardærer som Mark Zuckerberg, og hvor en prins endelig fik sin uofficielle titel som konge.

Vi har samlet nogle af de helt store tendenser fra året, der gik – dem, vi alle talte om, og dem, vi sent vil glemme.

LÆS OGSÅ: Har du styr på, hvad vi talte om i 2017? Vi giver dig alt fra Covfefe til Meghan Markle

Harry og Meghan

Hertugen og Hertuginden af Sussex var på alles læber i 2017 – og 2018 kunne bestemt også lege med. Med et magisk bryllup i maj og en baby-nyhed i oktober formåede parret at vælte internettet intet mindre end to gange i det forgangne år.

Således har året budt på utallige memes af Harry, der hvisker søde ord til sin hustru under vielsen, ligesom vi dagligt bliver bombarderet med Meghans seneste pregnancy-style.

Og noget tyder på, at vi ikke er færdige med Harry og Meghan i 2018. For når det royale par nedkommer med baby af Sussex til foråret, forventes internettet at kollapse.

Imens, du venter, kan du være med i navnegætteriet her.

Fortnite

Fortnite
Foto: Getty Images

Fænomenet Fortnite så ganske vist dagens lys i 2017, men computerspillet, der har fået børn til at glemme at sove, spise og lave lektier, fik først for alvor sit tag om Danmark i 2018. Siden er ord som emotes, skins og Floss Dance blevet allemandseje – hvis man altså er indehaver af et barn eller en ivrig spillelyst – og forældre verden over er blevet sat på prøve, når de skal forklare deres poder om god, online opførsel.

Det gratis computerspil inviterer nemlig til online-samtaler mellem deltagerne, og mens positive røster fremhæver den gode mulighed for at være social med sine venner, har skeptikere mere travlt med at fremhæve faren ved at tale med fremmede. 

Imens filmer Youtubere gladeligt deres spil i flere timer lange videoer, der får interesserede til at sidde klistret til skærmen.

Vi andre? Vi følger med stor forundring med i den fagre nye verden.

Prins Henrik

Prins Henrik begravelse
Foto: Anthon Unger

Prinsen med forkærlighed for traditioner, kultur, rødvin og franske gloser sov stille ind den 13. februar 2018 og sendte fluks vores land i sorg. Anekdoter og fine fortællinger om den kontroversielle prins blev livligt delt mellem alle, der måtte interessere sig.

Pludselig meldte medier, der længe havde haft travlt med at udskælde den flamboyante prins, sig på banen med rosende ord og nekrologer, der beskrev ham som både ’verdensmand’, ’en kreativ ildsjæl’ og endda ’konge’. Hyklerisk, mente flere, mens andre omfavnede det fine farvel.

For mens Hans Kongelige Højhed havde let til smil og glæde, var han som bekendt ikke bange for at ytre sine holdninger - uanset hvor kontroversielle de måtte være.

Hvad enten man elskede eller foragtede den dansk-franske prins er der ingen tvivl om, at han har sat sit præg på vores ganske land. Han vil sent blive glemt.  

LÆS OGSÅ: Underholdning til julens fester: ALT.dks store ”Året der gik”-quiz

Kim Larsen

Kim Larsen
Foto: Lars E. Andreasen

En anden folkekær personlighed, der bed sit farvel i 2018, var ikonet Kim Larsen, der sov stille ind den 30. september efter længere tids sygdom. Tilbage i december 2017 fik den 72-årige sanger konstateret prostatakræft, og bedst som vi gik og troede, at alt igen var tilbage til det gode, vendte heldet til det værre. Og så blev der for alvor stille.

Kim Larsen var en mand med mange talenter, men hans største styrke må være hans evne til at samle nationen på tværs af interesser, indkomst og sociale lag. Trods musikerens bodega-image kunne alle synge med på sange som ”Midt om Natten”, ”Susan Himmelblå” og ”De Smukke Unge Mennesker” – musik, der blandt andet gav Kim Larsen sit tilnavn som ”Danmarks nationalskjald”.

Til sin død spillede den folkekære musiker med bandet ”Kim Larsen & Kjukken”, som han dannede efter succesen ”Gasolin.” Hans sidste koncert blev spillet i Holbæk, hvor manden med den ikoniske mund måtte sidde ned under hele sin optræden.

Nok er en generations stemme slukket med Kim Larsens død – men den er ikke glemt.

Kylie Jenner

Kardashian-Jenner-klanens yngste søster har haft et særdeles travlt år. Hun har nemlig født datteren Stormi, og - nå ja - så har hun placeret sig selv solidt på listen over verdens rigeste mennesker.

Således kunne hun i 2018 bryste sig af at være den yngste kvinde, der nogensinde er optrådt på Forbes’ liste over verdens rigeste personer med selvskabte formuer.

En placering, hun har opnået på baggrund af en svimlende markedsværdi på 900 millioner dollars – konservativt beregnet – som er indhentet gennem hendes succesfulde kosmetikfirma, Kylie Cosmetics, samt indtjeninger fra diverse tv-programmer og store sponsoraftaler.

Noget tyder desuden på, at Kylie Jenner også får et stormende 2019. Forbes vurderer nemlig, at både Facebooks Mark Zuckerberg og Snapchats Evan Spiegel snart kan se sig slået af den unge sværvægter, der med stor sandsynlighed vil have overtaget posten som den yngste selvgjorte dollarmilliardær nogensinde, inden hun fylder sit 22. år.

Grevinde Alexandra

Grevinde Alexandra
Foto: Anthon Unger

Fra prinsesse til grevinde til… sanger?

Der var ikke mange, der havde set den komme, da grevinde Alexandra i november sprang ud som sangerinde med singlen ”Wash Me Away”, der blev lavet i samarbejde med den svenske velgørenhedsorganisation Star for Life, som hjælper fattige og udsatte børn i Afrika.

Og sangen, der er tilsat en god portion autotune og tekniske toner, er da også blevet pillet fra hinanden af diverse anmeldere, der bl.a. kalder den ”storcenter-musik” og ”håbløs”. Du kan selv fælde din dom over sangen, som du kan høre her.

Generelt har 2018 været et år, hvor danskerne har set grevinde Alexandra i helt nye situationer. Tilbage i maj fik hun bl.a. stor opmærksomhed på grund af et opsigtsvækkende portrætmaleri, der skildrede grevinden i nedringet top, med tatoveringer og i en generelt mere ”bar” tilstand, end vi før har set. Også her var anmelderne kritiske, mens enkelte dog mente, at det blot var et forfriskende pust.

Varmerekord

Sommer 2018
Foto: Monica Alstadvoll

I 2018 svedte vi tran.

Sommeren skulle nemlig vise sig at blive den mest solrige nogensinde med 26 såkaldte sommerdage i juli, hvor temperaturen ramte over 25 grader. Også maj og juni kunne bryste sig af et sommervejr, der hører historiebøgerne til. Således slog maj den tidligere varmerekord - som var 129 år gammel - med 1,2 grader. En rekord, der ifølge eksperter er uhørt.

Og ja, sommeren var faktisk ganske varm. Så varm, at der blev udstedt afbrændingsforbud, og charterfirmaerne satte priserne ned for at få booket de sidste pladser ud ad landet. Sommerhuse blev booket som aldrig før, og imens valfartede danskerne til stranden og spiste nedkølende is i lange, lange baner.

Resten af Europa var desuden lige i hælene.

VM i Fodbold

VM i Fodbold
Foto: Getty Images

Også i sportens verden var 2018 et farverigt år. Den 21. udgave af VM i fodbold blev afholdt i Rusland og sluttede af med en finalekamp mellem Frankrig og Kroatien, der endte 4-2 til førstnævnte.

For tredje gang i dansk VM-historie blev ottendedelsfinalen endestationen for det danske landshold, der efter en række gode kampe måtte se sig slået af Kroatien i den afsluttende straffesparkskonkurrence. Thomas Delaney var desuden i tæt kamp med Yussuf Poulsen og muren Kasper Schmeichel om den uofficielle titel som Danmarks bedste spiller.

VM var imidlertid ikke den eneste fodbold-begivenhed, der prægede 2018. I starten af september endte Dansk Boldspil-Union og Spillerforeningen i en strid, der handlede om spillernes vilkår, når de optræder for landsholdet. Det drejede sig om alt fra betaling, bonusser, rettigheder, forsikring, kost og fysiske omgivelser, hvortil der skulle forhandles en ny aftale.

Mens parterne var enige i langt de fleste forhold, gik forhandlingerne alligevel i så stor en hårknude, at spillerne gik i strejke. En strejke, der resulterede i, at DBU måtte hente 24 amatørspillere ind til et vikarlandshold inden en venskabskamp mod Slovakiet. Vikarlandsholdet nåede kun at spille den ene kamp.

I slutningen af september indgik parterne en ny, seksårig aftale.

LÆS OGSÅ: Kylie Jenner har kurs mod vild rekord: Er på vej til at slå Mark Zuckerberg

Danske Bank

Danske Bank
Foto: Getty Images

Danske Banks troværdighed led et alvorligt knæk, da det i september kom frem, at banken var indblandet i en omfattende hvidvaskningssag for et svimlende milliardbeløb i Danske Banks estiske filial.

Således indledte bagmandspolitiet i sensommeren en strafferetslig efterforskning af banken med henblik på at undersøge en række transaktioner, der blev foretaget mellem 2007 til 2015 og senere sendt i skattely.

Onsdag den 19. september fremlagde banken en del af sin egen interne undersøgelse af sagen, der efterfølgende førte til en række politianmeldelser i Estland og senere topchef Thomas Borgens afgang.

Den 28. november kunne bagmandspolitiet sigte Danske Bank for fire forhold i relation til overtrædelse af hvidvaskloven. Sigtelsen er indtil videre rejst alene mod selskabet, men det undersøges, om der kan rettes personligt ansvar mod enkeltpersoner.

Efterforskningen, der ifølge bagmandspolitiet stadig er på et tidligt stadie, ventes afsluttet fra myndighedernes side ved udgangen af 2019 eller i begyndelsen af 2020.

Britta Nielsen

Britta Nielsen
Foto: Ridehesten.dk

Nu vi er ved statskassen med store, pengeformede huller, dukkede en anden person op i mediernes søgelys i 2018. 64-årige Britta Nielsen, en betroet medarbejder i Socialstyrelsen, blev i august mistænkt for at stå bag en af historiens største svindelsager. Henover en lang årrække formåede hun at snyde statskassen for intet mindre end 111 millioner kroner, der skulle være gået til de såkaldte satspuljer, som er beregnet til at støtte samfundets udsatte borgere.

Penge, Britta Nielsen bl.a. brugte på heste, ejendomme og skinnende diamanter i både Danmark, Sverige og Sydafrika.  

Da sagen kom frem, var Britta Nielsen som forsvundet fra jordens overflade, og først i november kunne politiet anholde hende og hendes søn i en hotellejlighed i Johannesburg i Sydafrika. Hendes to døtre er også sigtet i sagen. De har desuden valgt at stå frem med deres historie på Kanal 5.

Den 9. november landede den svindelmistænke atter i Danmark, hvor hun i øjeblikket sidder fængslet med sin søn.

Anbefalet til dig