Tony Baxter

Foto: Roald Bergmann Tony Baxter foran det lyserøde Torneroseslot i hjertet af Disneyland Paris.

Tony Baxter

Disney-legende fortæller: Én særlig ting i Tivoli blev en stor inspiration for Walt Disney

Disneyland Paris fylder 25 år. En af æresgæsterne afslører, hvorfor Tivoli fortjener en bid af dén fødselsdagskage.

En af de største stjerner i Disneys univers er Tony Baxter. Han er hjernen bag verdens mest populære forlystelsesparker, og da han forleden besøgte Disneyland Paris i anledning af stedets 25 års jubilæum, fik ALT.dk ganske eksklusivt lov til at tale med legenden. Vi blev klogere på, hvordan man bygger en forlystelsespark, hvordan det ultimative drømmejob ser ud, og hvordan et besøg i Tivoli i København i sin tid lagde fundamentet til skabelsen af Disneyland.

LÆS OGSÅ: Disney genskaber 8 af deres bedste tegnefilm som rigtige spillefilm

Europas turistmagnet #1

For 25 år siden gjorde popkulturen og den amerikaniserede underholdningsindustri sit plastik-indtog i Byernes By. Mona Lisa, Sacre Coeur og Notre Dame blev tvangsgift med Mickey Mouse, Dumbo og Simba, da Disney i 1992 slog teltpælene op 30 kilometer øst for Paris. Og pælene er siden hen groet godt og grundigt fast.

Vi europæere har taget så varmt imod Euro Disneyland (som det oprindeligt hed), at besøgstallene langt overgår både Eiffeltårnet, Louvre og Versaille. Faktisk er Disneyland Paris i dag Europas mest besøgte turistattraktion. Så selvom det europæiske resort længe har døjet med røde tal på bundlinjen, så har stedet absolut noget at fejre - og det gør de med maner.

Udover en opgradering af hele forlystelsesparken med nye versioner af gamle forlystelser, renoveringer af nedslidte attraktioner samt splinternye parader, shows og events, så blev der kastet lidt ekstra stjernedrys over de 50.000 mennesker, som var til stede for at fejre 25 års fødselaren. Oscar-vinder John Legend, Teri Hatcher fra Tv-serien “Desperate Housewives” (som er lavet af det Disney-ejede ABC), og den danske celebrity-designer Jesper Høvring var blandt de kendte, som tiltrak sig opmærksom på den røde løber ved festen forleden.

Men især én person vakte særligt stor opsigt blandt de hardcore Disney-fans. For den udeforstående ser han ikke prangende eller genkendelig ud, og han gør ikke stort væsen af sig, hverken i fremtoning eller attitude. Men alligevel bliver han stoppet hver tredje meter for at skrive autografer til både børn og voksne der er godt og grundigt “starstruck”. Han hedder Tony Baxter. Navnet siger dig sandsynligvis ikke noget. Og alligevel er han, her midt i Disneyland, en vaskeægte legende.

LÆS OGSÅ: 15 babynavne inspireret af Disney

En levende legende

Som så mange andre amerikanske kæmpevirksomheder har Disney en lang række hædersbeviser og ærestitler, som kan tildeles medarbejdere, der har gjort en særlig indsats. Og i The Walt Disney Company er den højeste af disse at blive kåret som en “Disney Legend” (“Disney Legende”) for sit virke indenfor film, animation, forlystelsesparker, musik, tv eller andet Disney-relateret. Modtagerne er sjældne og prominente og bliver for al eftertid kaldt “legender”. Og Tony Baxter er én af de helt store af slagsen. Han er hjernen bag nogle af Disney-destinationernes mest mindeværdige bedrifter som Big Thunder Mountain, Star Tours og Splash Mountain, samtidig med at han har sat sit fingeraftryk på ikoniske konstruktioner som bl.a. det lyserøde Torneroseslot i hjertet af Disneyland Paris.

I et eksklusivt interview med ALT.dk fortæller Tony Baxter om udfordringerne ved at vække fantasien til live om et Disneyland i Europa for over 25 år siden:

“Der var så mange ting, der skulle tages hensyn til dengang, da vi skulle planlægge og bygge Euro Disney. Blandt andet var der klimaet. Vi havde Disney-parker i Californien og i Florida, hvor solen skinner hele tiden. Men her i Paris er hver anden dag en regnvejrsdag. Derfor endte det med, at over 85 % af kapaciteten af forlystelserne i Disneyland Paris er indendørs eller overdækket.

Men den største udfordring for den spæde forlystelsespark var selve byen Paris.

I USA havde vi bygget resorter i forholdsvis nye byer, der nærmest ingen historie eller kultur havde: Anaheim i Californien og Orlando i Florida. Begge steder skulle der ikke meget til for at imponere de besøgende gæster. Men her har vi Paris som nabo! Vi skulle bygge et Disneyland klods op ad Montmartre, Latinerkvarteret og verdens smukkeste museer. Så vi opdagede hurtigt, at vi blev nødt til at forbedre os og gøre detaljegraden i alt, hvad vi byggede endnu højere og sørge for at overgå os selv i vores kunstneriske niveau. Derfor er Disneyland Paris, efter min egen mening, i dag den smukkeste af alle vores seks resorter,” siger Tony Baxter med en dårlig skjult stolthed i smilet.

LÆS OGSÅ: Disney skaber historie med første homoseksuel karakter i ny storfilm

“The Tivoli Connection”

Når parkeringspladsen til Disneyland Paris er cirka fire gange så stor som hele Tivoli, kan det være svært at sammenligne Disneys mastodont med vores lille grønne have i København. Men selvom størrelsen, indholdet, sproget og stilen de to parker imellem ligger langt fra hinanden, har de mere til fælles, end man lige skulle regne med.

Walt Disney besøgte Tivoli Gardens (som det kaldes udenfor Danmark, red.), mens han planlagde, at bygge det allerførste Disneyland i Californien. Forlystelsesparker forud for åbningen af Disneyland i 1955 var primært møntet på de unge og voksne gæster og mange “amusement parks” havde alkohol, letpåklædte damer og røgfyldte barer som omdrejningspunkt. Så da Walt oplevede Tivoli i 1951, var han dybt inspireret af den børnevenlige, rene og pæne have, og han skriblede ivrigt alting ned i sin notesblok. Hver en detalje om bænke, blomster, mad. Men mest af alt var han fascineret af lysene. Elpærerne i Tivoli i København havde en helt særlig glød. Og den varme tog han med tilbage til USA, og i dag hos Disney kalder vi den form for glød i pærerne for “Tivoli Lights” (“Tivoli Lys”, red.)”, beretter Tony Baxter.

Disney-overraskelse til Tivoli

Tilsyneladende er det ikke sidste gang, at Disneys og Tivolis veje skal krydses, for Tony Baxter kunne afsløre en lille hemmelighed:

Faktisk har jeg den seneste tid været i Tivoli og samarbejde med deres designhold om en ny tilføjelse til Tivoli.”

Men da legenden bliver spurgt yderligere ind til sagen, lukker han prompte i:

Ups, jeg tror vist allerede, jeg har sagt for meget. Jeg må ikke sige noget. Men det har været en fornøjelse og I skal glæde jer”, griner Baxter.

Hos Tivoli er de også tilbageholdende med information om det nye Disney-samarbejde. Presseansvarlig Torben Plank meddeler tørt:

Vi har hele tiden gang i mange ideer og projekter - nogle bliver til noget og andre ikke. Derfor kommenterer vi ikke på projekter og ideer, men vi melder ud, når vi har noget konkret.”

Uanset hvilken overraskelse, vi har i vente, så vil den bære præg af en af Disneys altoverskyggende helte. En mand der har gjort en karriere ud af at gøre drømme til virkelighed. Og den drøm fortsætter i bedste velgående på 25. år på en mark lidt udenfor Byernes By.

 

Læs mere om Disneyland Paris her.

I anledning af Disneyland Paris’ 25-års jubilæum var ALT.dk inviteret på en tur til Parken.

LÆS OGSÅ: Her er den danske designer, som Disney ringer til, når de skal have designet kjoler

LÆS OGSÅ: Beverly Hills 90210: 16 ting du kun forstår, hvis du har set Beverly Hills 90210

LÆS OGSÅ: Dansk multimillionær i New York: Jeg mistede ALT – og det var det bedste, der kunne ske

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview

610x200_woordy_dmjpg.jpg