Jalousi

Foto: Getty Images

Ekspert: Derfor kan jalousi være godt

Alle støder på jalousi i forholdet én eller flere gange i livet. Det er det, der gør jalousi til en fælles og normal følelse, selvom det kan føles nedslidende for partneren, hvis jalousien er ubegrundet.

Ifølge Frode Thuen, psykolog og professor ved Høgskolen i Bergen, kan jalousi være det, der definerer et godt forhold frem for et dårligt.

- Det kan være vanskeligt at ændre på jalousi, som oftest vil det være en vedvarende udfordring. Man skal hellere lære at leve med en mild jalousi, siger Thuen, og understreger samtidig:

- Undersøgelser viser at personer, som oplever lidt jalousi, har et bedre parforhold, end de, der ikke gør. Dermed kan mild jalousi være et godt udgangspunkt for et godt forhold. Men for mange antagelser og anklager er dumt.

I flere år har Frode Thuen skrevet bøger og kronikker om forhold og utroskab. Han mener, at følelsen af jalousi og det at føle sig utryg er en del af det "at være".

- Frygt er godt, men angst og uberettiget frygt derimod er ikke godt. Man skal finde ud af, hvad den rette dose er. Det, at man føler jalousi, betyder, at man er bange for at miste det, man har, men hvis det ender som en angstfølelse, kan det være vanskeligt at leve med, siger han.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du jalousi i dit parforhold.

Som pengeproblemer
Psykolog og samlivsterapeut, Karl Johan Seim-Wikse, synes, det er nødvendigt at adskille den naturlige jalousi fra den, hvor partneren føler en grundlæggende krænkelse, fordi der er behov for at kontrollere vedkommende og situationen på en måde, der ender med at blive hæmmende og næsten ubærlig.

Han mener, at problemet med jalousi kan sammenlignes med et hvilket som helst andet emne, vi ofte skændes om.

- Man kan sammenligne jalousi med eksempelvis økonomi, som er et alvorligt tema, par ofte skændes om, og som er en vigtig udfordring, par må løse og håndtere. Oplevelsen af jalousi i et parforhold repræsenterer på samme måde en udfordring, siger han.

Han mener, der findes forskellige typer respons, som udløses af forskellige typer mennesker.

- Jalousi er et sammensat emne, og det er ikke mærkeligt at kende til jalousi i tilfælde, hvor den ene får mere opmærksomhed end den anden. At tage det som et kompliment er dog ikke naturligt for alle. Men det kan det blive, hvis den der bliver bagt på tydeligt viser, at vedkommende er i et forhold. Man er to som par, og begge bør være gode til at tydeliggøre dette overfor andre, siger Seim-Wikse.

Kilde: kvinneguiden.no

LÆS OGSÅ: I jalousiens vold: han mobil endte i toilettet.

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi, Parforhold og Jalousi

610x200_woordy_knap2.jpeg