Som succesfuld filminstruktør er der især én ting, Thomas Vinterberg aldrig vænner sig til
Selvom Thomas Vinterberg er et kendt ansigt, vænner han sig aldrig til at blive vurderet for sine præstationer. Det fortæller han i et stort interview til Euroman.
Som succesfuld filminstruktør og manden bag film som ’Festen’, ’Jagten’ og Oscar-vinderen ’Druk’ er Thomas Vinterberg og hans præstationer blevet vurderet. Sådan er det, det ved han. Alligevel er det ikke noget, han bryder sig om.
Det fortæller han i et stort interview med Euroman.
”Det er ikke bare, når vi udkommer med noget, men også når vi er undervejs (i produktionen, red). Så spørger man sine venner, så siger de noget. Så skal der rejses finansiering, så siger de noget. Så spørger man skuespillerne, der har læst manuskriptet, og som har inputs,” siger han og fortsætter:
”Som Tobias Lindholm (filminstruktør og manuskriptforfatter, red.) engang formulerede for mig: ’Der er aldrig en måned i vores liv, hvor vi ikke går og venter på en eller anden sindssygt afgørende dom.’ Det er hele tiden. Og selvom man bliver hærdet med årene, tror jeg aldrig, jeg vænner mig til det.”
En kulturel ting
Det er ikke kun Thomas Vinterberg selv, der bliver vurderet igen og igen. Det er snarere et samfundsmæssigt problem, der er opstået i kølvandet på de sociale medier, mener han.
”Jeg tror, det er en af årsagerne til, at unge mennesker drikker som sindssyge. De bliver målt og vejet hele tiden. Blikket udefra er en pest, som nu er på vej ind i min søns liv, og han er kun 11. Det er jo voldsomt, så meget man hele tiden skal forholde sig til likes og andres vurderinger. Man lærer med tiden at finde den rette balance mellem at lade sig vurdere og ikke tage vurderinger for alvorligt; man lærer, at det er i selvforglemmelsen, lykken befinder sig,” siger han til Euroman og forklarer videre, at dét er årsagen til, at han stoppede med at læse anmeldelser for mange år siden.
”Jeg er udkommet med ting, som jeg i bakspejlet godt kan se, ikke er særligt gode, men hvor jeg har fået ret gode anmeldelser, fordi nogle helt vilkårlige konjunkturer gik den vej. Jeg har også oplevet det den anden vej, en slags uretfærdighed, hvor noget egentlig var ret godt, men er blevet slagtet. Så jeg kan også se, at der ikke altid findes en sandhed i andres vurdering.”
Læs hele interviewet med Thomas Vinterberg i Euromans septembernummer, hvor han fortæller mere om at leve med en iboende udlængsel, forfængelighed og sin nye (og første) serie ’Familier som vores’.