Nogle gange er de bedste idéer også de mest indlysende, dem, som nærmest virker for enkle til samtidig at være rigtig gode. En dag for otte år siden fik Konrad Kierklo og hans ven Mike Radoor netop sådan en idé. En idé, der i dag er grundlaget for den millionforretning, som i sidste uge sikrede Kierklo en placering på det amerikanske erhvervsmagasin Forbes eftertragtede såkaldte "30 under 30"-liste for Europa i kategorien retail og e-handel – en liste som hylder unge superiværksættere i Europa.
LÆS OGSÅ: Forbes' unge, danske business-stjerner: "Jeg lever som en 35-årig i hverdagene og som en 18-årig, når jeg har fri"
– Det er jo helt surrealistisk! Jeg kan stadig ikke helt forstå, hvorfor de lige fik øje på os," siger 29-årige Konrad Kierklo, som i dag er administrerende direktør i miinto.com, en online markedsplads for salg af modetøj.
Det er de færreste forretningseventyr, der begynder med en skuffende shoppetur i København. Men det gør dette:
– Idéen kom egentlig fra en helt tilbage for 8 år siden nu, hvor jeg boede i Odense sammen med min gode handelsskoleven Mike, som senere blev ham, jeg stiftede miinto.com med. Hver eneste gang vi tog til København og gerne ville finde det der fede tøj, som er i nichebutikkerne ude i sidegaderne, så kunne vi ikke finde det. Der tænkte vi, at der må være flere, som har det problem. Og at det må vi da kunne løse."
30 millioner fra engelsk kapitalfond
Konrad Kierklo var på det tidspunkt gået direkte fra handelsskolen til et job i KPMG som revisor – et job med sikker, god indtjening og faste arbejdstider. Men han trivedes ikke med revisionsjobbets detaljerytteri, og lønmodtagerlivet var på mange måder unaturligt for ham, fortæller han:
– Det var faktisk sådan en semidepression, jeg fik på det tidspunkt. Man tænker jo: Er det virkelig sådan her, det skal være? Hvor man egentlig ikke gider tage på arbejde, og hvor man kun overarbejder for at få tidligere fri en anden dag. Jeg havde en sikker karriere i KPMG, men jeg var jo ikke glad i det. Vi havde kørt miinto.com på deltid, sideløbende med vores jobs, men da vi i 2009 fik både Jesper Buch fra Just Eat og Carsten Mikkelsen (iværksætter bag bl.a. Crazy Daisy-kæden) indover, sagde vi begge "screw it!", og sagde vores faste jobs op for at sætte alt ind på miinto.com. Vi gik ned til en tredjedel af den løn, vi havde, men fik så til gengæld lov til at elske vores arbejde hver dag."
LÆS OGSÅ: "Giv mig dog for pokker lov til at være middelmådig"
Hvornår vidste du, at den her idé var så god at den kunne blive en levevej?
– I begyndelsen var det hele jo meget småt. Vi sad bare der, to mand på et lille værelse i København. Men helt ærligt, så følte vi jo allerede der, at vi kunne erobre verden. Vi var næsten allerede på vej ned og købe store Audi-biler med det samme. Jeg tror dog først for alvor, at vi blev bekræftet i, at vi havde fat i noget stort for to et halvt år siden, da en engelsk kapitalfond investerede 30 millioner kroner i projektet mod at få en lille ejerandel. Der måtte vi lige knibe os selv i armen, for det var en vild tanke, at miinto.com var så mange penge værd i nogles øjne."
Gode muligheder i Danmark
Konrad Kierklo er oprindeligt fra Polen, og en del af grunden til, at hans familie dengang rev rødderne op i hjemlandet og rejste mod nordvest med deres dengang kun to-årige søn, var netop at der i Danmark var bedre fremtidsmuligheder for Konrad.
– Da vi startede miinto.com fortalte de mig historien om, hvorfor de var flyttet, og det var jo for at give mig nogle muligheder, som man ikke havde i Polen på det tidspunkt. Det var vigtigt for dem, at jeg kunne få lov at leve mit liv uden at være begrænset af kultur og politik. Mine forældre har været så støttende hele vejen igennem. De er ikke rige eller noget som helst, men da jeg skulle bruge 50.000 til at starte selskabet, hjalp de med det samme, og de har altid bare sagt: "Gå ud og lev din drøm." Det har været en stor hjælp for mig."
LÆS OGSÅ: 7 veje til at få drømmejobbet via LinkedIn
Iværksætterlivet kræver dedikation og, ikke mindst, tid. Til at begynde med var arbejdsdage på 16-18 timer slet ikke unormalt, fortæller Konrad Kierklo. Og forretningseventyret har da også haft sine konsekvenser socialt, siger han:
– Mine venner har selvfølgelig kunne mærke, at man har været mere væk. Der er jo rigtig mange ting, byture og sådan noget, som man er nødt til at sige nej til, især i starten."
Til gengæld har det travle liv givet Konrad Kierklo anledning til at tænke mere over, hvordan han bruger sin tid, især når det drejer sig om tiden med kæresten, som han også bor sammen med:
– Jeg tror, at når man går ind i sådan et forhold, så er man nødt til at være klar over, at arbejdet bare fylder rigtig meget. Men så er det også bare vigtigt fra min side, at jeg får planlagt min tid, så vi i stedet for at have en masse kvantitetstid, hvor man ligger og ser ligegyldigt TV, kan have noget kvalitetstid sammen, hvor vi går ud og spiser eller laver noget sammen."
Hovedet under armen
Lige foreløbigt har Konrad Kierklo ikke planer om at skulle lave andet end arbejdet med miinto.com, og han har heller aldrig fortrudt, at han tog springet. Men han mener ikke, at det nødvendigvis er en god løsning for alle, der sidder med en lys idé og en endnu uforløst iværksætterdrøm:
– Jeg kan ikke rigtig holde ud, når folk siger, at "man skal da bare tage springet!" Jeg kan godt forstå, at man har nogle andre overvejelser inde over, når man har to børn, en kone, et fast job og et boliglån, og det har jeg respekt for. Så det kommer meget an på, hvor man er i sit liv. Uanset hvad skal man forberede sig på, at man kommer til bare at skulle tage hovedet under armen og knokle løs," siger han.
– Men når det så er sagt, så er det jo enormt motiverende selv at skabe noget, der faktisk bliver brugt. At se et problem i markedet og så lave en løsning. Det er ekstremt givende at arbejde med."
Og placeringen på Forbes liste er bestemt ikke med til at tage motivationen fra den danske iværksætter:
– Det giver da klart en lyst til at fortsætte, at man får at vide, at man gør noget rigtigt. Og så endda fra Forbes. Der tager man altså lige en rundt med high fives – det er jo ikke kun min fortjeneste, det er noget vi har opnået sammen.
LÆS OGSÅ: Det er jobsamtalens sværeste spørgsmål. Og her er hvad du skal svare
LÆS OGSÅ:10 ting, jeg har lært om at være nyuddannet og arbejdsløs
LÆS OGSÅ: 4 unge kvinder med succes: Her er deres bedste tips til at blive iværksætter
FAKTA
Det er første gang, at erhvervsmagasinet Forbes udgiver en europæisk pendant til de anerkendte "30 under 30"-lister, som hylder iværksættere, ledere og opfindere under 30 år.
Listerne er inddelt i ti kategorier: Medier, industri, politik, retail og e-handel, kunst, underholdning, sociale iværksættere, forskning og sundhed, teknologi og finans.
Tre unge danskere har fundet vej til årets lister, som er sammensat af et dommerpanel bestående af erhvervsdrivende og iværksættere fra hele Europa ud fra kriterierne: 1) Lederskab og betydning indenfor deres felt 2) Tankegang og resultater 3) Sandsynlighed for, at netop de kommer til at have afgørende indflydelse på deres felt over det næste halve århundrede. Det skriver Forbes europæiske kontaktperson i en email.