Langeland
Foto: Christina B. Kjeldsen & Langeland.dk Ugenerte strande med kig til øhavet er i alle retninger på Langeland - her har vi slået et smut omkring stranden ved Korsebølle Rev.

Guide til Langeland

Ø-ferie i Danmark: Derfor skal du vælge Langeland

Snyd ikke dig selv for en sommerweekend på den lange ø i det sydfynske øhav. Her venter fænomenale badestrande og store naturoplevelser ud over klassisk købstadscharme, fine loppefund og (måske) landets bedste æblecider. Du kan overnatte i herskabeligt ly af slottet eller gå all in på campingluksus. Og vigtigst af alt – du kan komme laaaaangt ned i tempo.

OBS: Denne artikel er skrevet før coronavirus, og det anbefales derfor at tjekke hjemmesiderne for de enkelte restauranter, butikker mv. for at blive klogere på åbningstider, priser osv. Hold dig i øvrigt løbende orienteret om myndighedernes anbefalinger.

Oplev

Op på pedalerne
Du oplever mest, når du bevæger dig rundt i et tempo, hvor alle sanserne kan følge med, og Langeland tager sig skønnest ud på cykel. Her kan du rigtigt nyde de kønne ruter gennem marker, skove og langs kysten og nemt slå et smut ind om de lokale gårdbutikker og loppestande. Plukke hindbær langs vejen, snuppe en dukkert undervejs og tage en lur i solen. Overnatter du på vandrehjemmet i Rudkøbing, er de flinke til at lade dig stille bilen her i et par dage. Køb gerne det langelandske cykelkort på turistkontoret, det koster kun 30 kr. Du kommer ikke hele Langeland rundt på en lang weekend, men du kan komme langt – husk også at komme forbi på de vindomsuste Gærdselsskove og den stejle Ristinge Klint på øens sydlige del.

Lej cykler ved Færgegårdens Camping i Spodsbjerg eller spørg dig for på turistkontoret i Rudkøbing. 

Spodsbjerg.dk, Langeland.dk

Loppefund i en af de hyggelige baggårde i downtown Rudkøbing.

Langelandsk citylife
Rudkøbing er en charmerende lille købstad med hyggelige gader, du kan slentre rundt i og stemningsfulde baggårde, du kan gå på opdagelse i. Det er slet ikke et usædvanligt syn at møde en af de lokale i en stol foran hoveddøren til et af de små byhuse – klar til en hyggelig snak! Du finder også lækker lokal is i hovedgaden, gode loppeshops, fine små butikker med kunsthåndværk og i sommerweekenderne også madmarked med lokale specialiteter på torvet.

Gå på opdagelse i Rudkøbings fine baggårde og hemmelige kroge.

Gourmet & naturkunst ved slottet
Tranekær Slot er et rødt eventyrslot, omgivet af bølgende marker og en lille søvnig slotsby ved sine fødder. Køb ind i slottets gourmetshop, hvor især kirsebærvinen og øl fra Langelands lokale mikrobryggeri er et godt bud på, hvad der skal med i picnickurven, når du går videre ud i slottets naturkunstpark, Tickon. Her har kunstnere fra hele verden bidraget med kæmpestore og mindre værker i sten, træ, grene og jord. Nogle af værkerne er ved at gå til – det er naturens gang – og det er der også noget særegent smukt i. Parken har åbent fra solopgang til solnedgang.

Tranekær Slot, Slotsgade 84, Tranekær

Tranekær Slot er et rigtigt lille eventyrslot, som det ligger dér på en bakketop, omgivet af bølgende marker. Besøg slottets gourmet-butik, og gå en tur i slotsparken.

Sælsafari & ø-natur på Strynø
Brug en dag på at sejle videre ud i Øhavet med færgen til den idylliske ø Strynø, hvor du kan gå tur på "Kærlighedsstien" og bruge tiden på Øhavets Smakke- og Naturcenter, hvor man kan lære at sejle smakkejolle, leje kajakker og komme med på sælsafari. Safarien foregår i en gammel kreaturpram med en erfaren fortæller ved roret, der sejler dig ud til en lille, ubeboet ø, hvor de spættede sæler holder til. Det er naturoplevelser, der tanker dig helt op til kanten med sol, hav og indtryk, og du kan også vælge at overnatte i telt eller shelter ved Smakkecenteret, hvis du ikke kan få nok af lille, skønne Strynø. Færgen til Strynø sejler fra Rudkøbing havn.

Smakkecenter.dk

Vilde heste & ­vandhunde
På toppen af bakken ved Tranekær kan man få et glimt af de vilde heste, der er blevet sat ud på Langeland. Her går de i store flokke, og om sommeren er det et imponerende syn, når hingste, hopper og føl tordner afsted over bakkerne. Får du lyst til selv at hoppe i sadlen, kan du komme på skovtur med Almindingen turridning, der ligger tæt ved vandet og har gode islandske heste.
Er du mere til det våde element, så er der muligheder, nærmest uanset hvilken vej, du vender snuden på Langeland. Ved Spodsbjerg strand lokker den børnevenlige stribe kyst ud for sommerhusområdet Drejet, og i havnen kan du købe lækker fisk fra kutterne og delikatesser fra fiskehandleren. Men du kan sagtens finde masser af dejlig sandstrand, som du har helt for dig selv, mange andre steder på øen.

Stutteri Almindingen, Almindingen 1, Tranekær, Turridninglangeland.dk

Lyst til en ridetur langs kysten? Hos Stutteri Almindingen kan du komme på islandsk hesteryg.

LÆS OGSÅ: 5 nordiske natur-getaways

Spis & drik

Særlig cider
Det særlige milde og solrige klima her syd for Fyn giver gode forhold for frugttræerne i området – det kan du selv smage i gårdbutikken til frugtplantagen Strandlyst. Køb nyplukkede bær til cykelkurven og rigeligt af stedets egen cider (med alkohol!), som du finder i flere varianter og smage, baseret på egne frugter. Perfekt til varme sommeraftener. Du kan betale med mobilepay og kontanter.

Strandlyst, Pæløkkevej 9, Rudkøbing

I Strandlysts lille gårdbutik kan du købe øens bedste æblecider med alkohol.

Snødeslagteren
Hvem skulle tro, at man i den lille langelandske by Snøde kan finde en af landets allerbedste slagtere? I hvert fald er der flere madbloggere, der udråber slagtermesterens hjemmelavede leverpostej, rygeost og røgede rullepølse som den bedste, de har smagt – og det er også virkeligt godt! Køb ind til grillen eller den hjemmelavede sandwich, der skal med på stranden, og suppler med friske purløg og radiser fra de små gårdbutikker, du passerer. Uhm!

Snødeslagteren, Snødevej 114, Snøde

Middag i generalens ­hestestald
I den herskabelige hestestald til Tranekær Slot har kokken Christian Pichardt indrettet restaurant Generalen, opkaldt efter slottets lensgreve Frederik Ahlefeldt-Laurvig, der regerede på slottet i 1800-tallet. Bestil bord til frokost eller aftensmad i en af de smukke gamle hestebokse, hvor hestenes navne stadig står skrevet med sirlig skrift. Nyd stemningen og køkkenets skarpe blik for de lokale råvarer og rødder i både det danske og franske landkøkken. Du kan også bare droppe forbi til kaffe på terrassen med kig til slottet.

Restaurant Generalen, Slotsgade 84, Tranekær, Housepichardt.dk

I Tranekær Slot’s gamle hestestald ligger restaurant Generalen, hvor du spiser godt. Bestil bord til middag i en af de fine gamle hestebokse.

Økologisk madmarked
Er du til uhøjtidelig stemning og økologi, skal du lægge vejen forbi Skovsgaard Madmarked, hvor der bliver lagt vægt på bæredygtighed og mindre madspild. Her kan du både kan spise frokost og middag til en billig penge, hente take-away og købe lokale råvarer fra butikken. Du kan også bare sætte dig ud i haven med et stykke hjemmelavet sommerkage.

Skovsgaard Madmarked, Kågårdsvej 8, Rudkøbing, Skovsgaardmadmarked.dk

LÆS OGSÅ: Maise Njor tog med sine veninder på vandretur til Skotland: Sådan gik det

Bo

Sommerhusidyl
Book dig ind til en weekend i bindingsværksidyl eller klassisk dansk sommerhushygge i én af de mange sommerboliger på Langeland. Lej direkte af de lokale gennem Airbnb, hvor du finder et bredt udvalg af muligheder fra nord til syd på øen – eller gå igennem et af de mange sommerhusudlejningsbureauer. Turistkontoret kan også hjælpe dig.

Priser fra ca. 500 kr. pr. overnatning.

Airbnb.com, Langeland.dk

Drejet strand ved Spodsbjerg ligger ud for et af Langelands populære sommerhusområder.

Hygge ved slottet
Er du til lidt mere luksuriøse forhold, kan du booke dig ind hos Pichardts B&B, der har indrettet fire hyggelige ferielejligheder i slotsbyen Tranekærs gamle skole, opført til børnene omkring slottet i 1890'erne af "Gamle grev Christian". Det blev Tranekærs borgere så taknemmelige for, at de gik i fakkeltog til slottet, hvor greven gav champagne til alle. Når du overnatter i ferielejlighederne, så følger der lækker morgenmad med i den smukke gamle slotsstald på Restaurant Generalen, som Pichardts også råder over. Op til fem personer, 750 kr. pr. dag.

B&B Pichardts, Housepichardt.dk

Camping for luksusdyr
"Ej, jeg er ikke camping-typen", tænker du måske. Men hvad nu, hvis teltet er slået op for dig på forhånd og i øvrigt er indrettet med eget køkken og små "værelser" med rigtige senge? Og du kan bruge dagen ved den store pool eller på en af Langelands bedste strande? Hos Feriepark Langeland ved Emmerbølle kan du booke et familietelt på 22 kvm. med plads til op til fem personer. Kom udenfor skolesommerferien, hvis du vil have poolen lidt mere for dig selv.

Familietelt fra 595 kr. pr. dag.

Feriepark-langeland.dk

Costa del langeland. Er du til luksuscamping, kan du booke et færdigopslået telt med køkken, rigtige senge og adgang til poolområde hos Feriepark Langeland i Emmerbølle.

Langelandske bøller
Ennebølle, Tressebølle, Klavsebølle, Næstebølle – hvorfor ender alle de små Langelandske landsbynavne med -bølle, spørger du? Simpelthen fordi at "bølle" er
langelandsk for "lille sted" 

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide og Camping