Jenny Kyed Bonde
SPONSORERET indhold

Jenny er 100 år og blev fotomodel for en dag - se billederne her

Antallet af danskere over 100 år er tidoblet på 25 år. Især kvinderne får lov at fejre den store runde dag. En af de kvinder er Jenny Kyed Bonde, der har overlevet tre mænd og fået en ny mission, der hver dag får hende til at glæde sig til at stå op.

Af: Rikke Dal Støttrup Foto: Helle Moos
04. jul. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Hver morgen vågner hun tidligt. Nogle gange er klokken kun tre, siger hun.

– Jeg skal ud og høre fuglene synge. Jeg elsker at lytte til dem og betragte dem. De har lige så stor omsorg for hinanden som vi mennesker.

Jenny Kyed Bonde bor alene i sit hus i landsbyen Gislinge på Sjælland.

Kyed døde fra hende i 1997. Han var den tredje. Nummer to nåede hun kun at være gift med i 22 dage, inden han døde af en stafylokok-infektion. Så hans efternavn har ikke hængt ved. De to andres navne skal være der. Bonde er det vigtigste.

Den bedste tid

Når hun taler om Armand Bonde, lyser hendes øjne op bag den grønne stær.

– Den bedste tid i mit liv var, imens jeg var forlovet med Armand. Han arbejdede på gården overfor, og jeg havde altid tænkt på, at når jeg skulle have en mand, så skulle det være sådan én som ham. Jeg havde ikke tænkt, at det skulle være ham, for han var jo 13 år ældre. Men sådan én som ham. Men det blev ham. Den flotte og dygtige af to brødre.

– Engang spurgte han, om jeg ville med ham ind og besøge hans søster inde i København, og selv om jeg var 18, spurgte jeg mine forældre om lov. Min mor sagde "nej!", men min far sagde: "Jo, hvis det er ham, så må hun godt". Min far ville gerne have, jeg skulle blive i landbruget, og Armand var mejerist. Han og min far blev så gode venner.

Forlovelsestiden var lang. Seks år gik der, før de flyttede sammen og blev gift. Der var ikke noget, der hastede.

– Dengang gik man ikke i seng med hinanden før ægteskabet, det gjorde pæne piger ikke. Og det var godt, for så blev det til kærlighed.

Nutidens dårskab ligger Jenny på sinde.

– I dag bliver folk gift og skilt i ét væk. Det er synd for børnene. Det er fordi, det handler alt for meget om det erotiske, og det er forkert.

Bonde døde af dårligt hjerte som 74-årig.

LÆS OGSÅ: Ritt Bjerregaard: "Jeg er gammel, og jeg er uhelbredeligt syg af kræft. Så jeg nærmer mig slutningen"

Største præstation

Jenny ville gerne have været arkitekt. Men vejen dertil gik gennem murerfaget, og det var ikke sømmeligt for en ung pige i mellemkrigs-årene. I stedet blev hun bogholder for sin mand på det lokale andelsmejeri.

– Det var det største mejeri på egnen, siger hun. Stadig stolt af sin Bonde.

De fik en datter, men Jenny holdt fast i at ville tjene sine egne penge og førte også regnskaber for andre end yndlingsmejeristen.

Og selv om hun aldrig ville blive arkitekt, kunne ingen forhindre hende i at interessere sig for faget.

– Jeg var bogholder i Byggefagenes Hus i mange år, og der lærte jeg jo også noget om det. Og så lånte jeg bøger på biblioteket. Man kan læse sig til meget.

Som midaldrende fik hun endelig muligheden. Parret havde købt en grund ved Sejerøbugten, og her skulle Jennys hus ligge. Hun regnede og tegnede og gjorde sig umage.

– En dag, jeg gik og byggede på huset, var der én, der kom forbi og kiggede, og så kunne jeg høre ham sige: "Det er jo en kvinde". Det blev jeg ked af, fordi hvad nu hvis det ikke lykkedes, så ville det jo være fordi, jeg var en kvinde.

Men sten for sten byggede Jenny dét hus, der resten af livet ville definere hende som én, der kunne, hvad hun ville.

– Når jeg sætter mig noget for, så gør jeg det ordentligt.

Bagefter måtte selv fagfolk indrømme, at udførelsen var fejlfri.

LÆS OGSÅ: "Man skal stå ved sin alder uden at stå af"

Vigtigste mission

I begyndelsen så folk skævt til hende. Efter Jenny havde begravet Kyed, som var en kendt mand i byen, fik hun en ny interesse: Hun begyndte at samle skrald op rundt omkring i Gislinge.

– Jeg havde jo været gift med skoleinspektøren, så folk tænkte "er hun blevet skør?".

Men jeg kunne ikke holde ud og se på alt det papir og flasker, der lå og flød overalt. Der skal være orden, tingene skal være ordentlige. Og så tænkte jeg: "Ved I hvad, nu er jeg 90 år gammel, nu må jeg selv bestemme".

Nogle gange gik hun i syv-otte timer om dagen. Det kan hun ikke holde til længere, men hun skal afsted hver dag, når hun har fodret fuglene og kattene. Byen er helt anderledes pæn og ren i dag.

– Når jeg gør noget, så gør jeg det ordentligt, siger hun igen.

Efterhånden kender hele byen hende og smiler og vinker, når hun kommer trissende med sin rollator med cykelkurv.

– Forleden kom jeg forbi fodboldbanerne, og så kom der en lille fyr over for at hjælpe mig med at samle skrald op. Jeg tænkte, at han kun gjorde det for at slippe for træningen, men da han så løb tilbage på banen, kunne jeg se, han var den kvikkeste af dem alle sammen. Han scorede det ene mål efter det andet.

Hun smiler. Sådan et øjeblik redder en dag.

LÆS OGSÅ: Lise Nørgaard fylder 100 - her er hendes bedste citater

Historien bag billederne

100-årige Jenny Kyed Bonde har aldrig gået op i mode. Hun går op i kvalitet og gode køb. Hun går helst i spadseredragter, og hendes bedste tøj er 40 år gammelt.

Men hun sagde ja til, at ALT for damerne måtte gøre hende til "Fotomodel for en dag". Assisterende moderedaktør Gertrud Bønnelykke sammensatte looks fra den næste sæsons kollektioner fra Ganni, Baum & Pferdgarten, Boss og Veronica Virta.

Frisør og makeupartist Mette Maria Andersen gav Jenny Kyed Bonde sminke på for første gang i hendes lange liv, så hun kunne tage sig godt ud i mode- og portrætfotograf Helle Moos' studie i København.

Det hele blev fulgt af et tv-hold fra DR2, som lørdag d. 17. juni bragte en Temalørdag om 100-årige. Med sig havde Jenny Kyed Bonde sit barnebarn Karina og to oldebørn.

Alt i alt var ni mennesker i sving rundt om den 100-årige, der tog det hele med stoisk ro. "Hvorfor vil I dog bruge så meget tid på sådan et gammelt fjæs", som hun sagde.

Billederne giver svaret.

10 skelsættende begivenheder i Jennys levetid

1917:
Den russiske revolution bryder ud

1924:
Thorvald Stauning bliver den første danske, socialdemokratiske statsminister

1929:
Wall Street krakker

1940:
Tyskerne besætter Danmark

1944:
De første danske patienter behandles med penicillin

1951:
DR sender tv for første gang

1973:
Lov om fri abort indføres i Danmark

1993:
WWW bliver gratis og internettet bliver allemandseje

2001:
Word Trade Center bliver angrebet

2007:
Apple sender den første iPhone på gaden

De blev også født i 1917

John F. Kennedy, amerikansk præsident (død 1963)
Dean Martin, amerikansk sanger, skuespiller og komiker (død 1995)
Indira Gandhi, indisk premierminister (død 1984)
Otto Leisner, dansk radio- og tv-vært (død 2008)
Bodil Kjer, dansk skuespiller (død 2003)
Tove Ditlevsen, dansk forfatter (død 1976)
Lise Nørgaard, dansk journalist og forfatter

Anbefalet til dig