Den ferie, hvor det er virkelig vigtigt at få koblet helt af fra arbejde. Og hvordan gør man så det??
Ferie kræver nøje planlægning
Allerede nu og måske senest to uger før du går på ferie, bør du påbegynde din "nedlukningsplan".
En nedlukningsplan er en nøje gennemtænkt plan for, hvad du skal nå inden ferien, og hvordan og hvem, som passer dit arbejde mens du er væk.
LÆS OGSÅ: 5 tips: Sådan får du en blød start på jobbet efter ferien
Telefon
Start med at finde ud af, hvem som skal tage din telefon, hvis I altså ikke har en vagtordning. Vær ikke bange for at overlade telefonerne til en kollega. Han/hun ved jo, at han/hun kan ringe, hvis der er noget, som virkelig brænder på. Hvis din mobiltelefon er koblet op på din firmatelefon – eller er din firmatelefon, så lav en telefonsvarer, hvor du fortæller at du er på ferie og kun svarer telefonen, når du har mulighed for det. Du kan jo evt. supplere med, at man skal sende dig en sms, hvis der er noget, som virkelig haster.
Mails
Hvordan vil du håndtere dine mails?
Har du en kollega, som må få adgang til dine mails og kan ekspedere en del af dine sager, er det optimalt.
Hvis ikke så brug din "out of office" og vær præcis på, hvordan du har tænkt dig at håndtere dine mails.
F.eks. : Tak for din mail. Jeg er på ferie frem til den ..... og læser derfor kun mine mails tirsdag og torsdag. Hvis du har en sag, som haster, kan du kontakte min kollega ..... på ...... eller ringe til mig på ......
Opgaver og projekter
Hvis du har større opgaver og projekter, hvor du har andre involveret, er det vigtigt, at disse involverede ved, at du holder ferie, og du aftaler med dem, hvad og hvem, som laver dine opgaver, mens du er væk.
Hvis I er flere sammen, så brug 10 minutter ved en tavle og lav en plan for, hvem er på ferie, hvornår, og hvem dækker ind for dem, som er på ferie.
I vil opdage, at I dermed bliver i stand til at se, hvilke uger, som er rigtig ferie-belastede, og på en meget bedre måde kan lave en plan for, hvordan I kommer ind over den uge/14 dage, hvor det er værst.
Meld også gerne planen ud til jeres interessenter – kolleger, så de ved, hvad der sker i jeres projekt/opgave/afdeling. Det gør også at de vil have en positiv indstilling i de svære uger.
LÆS OGSÅ: Derfor har du svært ved at erkende, at du har stress
Hvad skal der ske på ferien?
Jeg er sikker på, at du har en ide om, hvad der skal til, at du kommer tilbage fra ferie fuld af overskud. Altså hvad du skal gøre, for at få mest overskud efter ferien. Med det – så gør dig nogle tanker om, hvordan du ønsker din ferie. Hvordan ønsker du at slappe af. Skal du dyrke motion? Skal du læse bøger? Hvad gør du, hvis det regner? Hvis du har børn, så tænk lidt over, hvordan du får skabt rum til også at være dig selv. F.eks. du vil gå en tur alene hver dag, eller ligge på sofaen i 10 minutter hver dag, eller hvad du nu gør, når du skal lade op.
Hvis du har tænkt dig, at dyrke mere motion end du plejer, eller f.eks. har tænkt dig at begynde at løbe lidt hver dag, så start måske allerede i det små her i ugerne op til ferien, så du får det ind i rytmen allerede inden du starter din ferie.
Og så husk at glæd dig og se frem til ferien. Det at have noget at glæde sig til, giver energi og optimisme. Ferien er allerede i gang, når du rigtig begynder at forberede den med din nedlukningsplan. Så selvom det at komme af sted på ferie på en planlagt måde, kan være ekstra hårdt arbejde, så bliver det nemmere, når man minder sig selv om, hvorfor man gør det.
Og en god nedlukningsplan kommer tifold igen, fordi man får gennemtænkt de vigtige detaljer inden man tager af sted.
Rigtig god fornøjelse!
LÆS OGSÅ: Sådan undgår du shampoo i din kuffert og 18 andre uundværlige tricks til flyveturen
LÆS OGSÅ: Jobliv: Sådan finder du dine sande værdier i ferien
LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at tage på i ferien
Alice Louise Wedell-Neergaard
Alice har været ansat i Tryg i 20 år - de sidste 11 år som topleder. I dag driver hun virksomheden HeartPerformance, hvor hun arbejder med forandringsledelse, ledelsesprocesser og lederudvikling.
Alice har desuden en bred erfaring med at kombinere karriere og familieliv. Fx har hun haft orlov fire gange, og hun var Trygs første kvinde med hjemmearbejdsplads. Privat er hun mor til tre børn på 18, 16 og 13 år. Læs mere om Alice her.