Lissabon Laid back - Eurowoman

Lissabon Laid back - Eurowoman

Gå på opdagelse i de fineste old school-butikker. Overnat i et fortryllende klostersetup. Smag på livet på spisesteder med kant. Og oplev et pulserende kulturliv i nedlagte fabriksbygninger, hvor en ny og up-coming designscene folder sig ud. Kort sagt: Tag med til Lissabon, og nyd byens super charmerende miks af laid backlivsstil og en ny ung vibe med masser af energi.

OVERNATNING


Luksushostel

Er du luksushosteltypen, så tjek The Independente Hostel, som har de mest fantastiske rammer. Her finder du cool og enkle værelser med enorme køjesenge, fine vintagemøbler og bare god stemning. Og har du ikke lyst til at dele værelse med for mange, har stedet også fire smukke ‘suiter’ med egen balkon og udsigt over floden Tagus. Tjek også deres inhouse restaurant, The Decadente, der byder på god mad og en fantastisk vibe fra lokale og rejsende. The Independente Hostel, Rua de Sao Pedro de Alcantara 81, www.theindependente.pt

Fortryllende kloster
I det tidligere kloster York House kan du den dag i dag stadig finde ro og stilhed. Gamle stentrin fører gennem en lille fortryllende have til klosteret, hvor de tidligere asketiske rum er omdannet til fine værelser og delvist møbleret med antikviteter. Morgenmaden serveres i den tilstødende gårdhave, og der er ingen smarte luksusfeatures som spa eller fitness. I stedet finder man fx en dejlig engelsk salon. Et lille paradis væk fra byens larm. Den fine, gamle sporvognsrute 25 stopper kun få skridt fra hotellet.
York House Hotel, Rua das Janelas Verdes, 32, www.yorkhouselisboa.com


Lækre lejligheder

Den smukke villa Baixa House ligger i hjertet af den centrale bydel Baixa og midt på den berømte sporvognslinje 28. Stedet har for nylig gennemgået en større renovering, og resultatet er 12 smukke, møblerede lejligheder, der alle er helt forskellige og kan bookes for en enkelt nat eller i en længere periode. Lejlighederne bliver gjort rent dagligt, og køleskabet fyldt op til næste dags morgenmad, hvilket er meget handy, da området ikke har mange supermarkeder på nær den eksklusive vinhandel i kælderetagen.
Baixa House, Rua dos Fanqueiros, 81/Rua da Conceiçao, www.baixahouse.com


Way to stay

Private udlejere bruger i øvrigt sitet www.waytostay.com til at udleje deres lejligheder og huse, og det er nemt at orientere sig, for de fleste har uploaded gode beskrivelser, billeder samt tidligere gæstebedømmelser. Mange af stederne har Wi-Fi, espressomaskiner, cd-afspillere, bøger og musik, så det er svært ikke at føle sig hjemme. Og så er det en fin måde at overnatte på, hvis du rejser med børn.


Tjek også

Den berømte sporvognslinje 28, som løber gennem byen og op ad bakken til slottet. Prøv også den mindre kendte, men lige så interessante sporvognslinje 25, der går gennem Santos, som er byens designdistrikt, og videre op til byens berømte plads Praça do Comércio.

Kulturstedet Fábrica Braço de Prata, der byder på live performances, kunstudstillinger, events, et bibliotek, restaurant, musik og dans. www.bracodeprata.net

Den smukke park Jardim do Torel, hvor du finder skønne træbænke med fodstøtter. Det perfekte sted at tage en eftermiddagslur eller læse en bog i skyggen under de mange træer.

Arkitekturtriennale 2013. Det lille palads Palácio Sinel de Cordes på Campo de Santa Clara danner i 2013 rammen om udstillinger og events i dette års arkitekturtriennale, der begynder til september og varer året ud. I spidsen for Lisbon Architecture Triennale står den britiske kurator, designog arkitekturunderviser og forfatter Beatrice Galilee. Tjek hjemmesiden for aktuelle events, udstillinger med mere. www.trienaldelisboa.com

 

GÅ UD


Vælg en fisk
Det portugisiske sprog er svært, og det samme kan menukortet være. Men spiser du på restauranten 5 Océanos, kan du blot at pege på den eller de fisk, du ønsker at spise. Her er konceptet nemlig, at du vælger din fisk i stueetagen og spiser den på første sal, hvad enten det er muslinger, sardiner eller jomfruhummer, du har lyst til. Her er også en fantastisk udsigt over floden og den imponerende bro 25 April, der forbinder forstæderne med det centrale Lissabon. Hovedretter koster ca. 12 euro.
Restaurant 5 Océanos, Doca de Santo Amaro, Armazém 12, www.5oceanos.pt


Ølmuseet

I Portugal har man i flere århundreder haft tradition for at brygge øl, og på museet Museu da Cerveja kan du få hele historien om bryggerkunsten, dens oprindelse, ølproduktion og brug af råvarer. Gå ikke glip af at opleve old school-ølproduktion i museets klosterkælder og få smagsprøver i museets restaurant.
Museu da Cerveja, Terreiro do Paço – Ala Nascente – Nº 62 a 65, www.museudacerveja.pt


Natten lang

LuxFrágil er den hotte klub i byen og har dj’s fra hele verden. Loftlange gardiner omkranser indgangen, og hvis du er så heldig at komme forbi dørmændene, er der mulighed for at danse til solopgang. Der er særlig hot efter kl. 02 og åbent tirsdag-lørdag.
Disco/Club LuxFrágil, Avenida Infante Dom Henrique, Armazém A, www.luxfragil.com


Super hangout

Hos restaurant Bica do Sapato har der været pakket med gæster fra første dag. Hvilket ikke er så overraskende, for stedet byder på alt, hvad du kan ønske dig af en restaurant. Et fantastisk portugisisk inspireret køkken, en guddommelig beliggenhed ved floden med en lækker tagterrasse med udsigt og cool interiør, der bliver akkompagneret af laid back loungemusik og sprøde drinks. Og så er der en god blanding af familier, trendsættere og turister. Prisen på hovedretter ligger på ca. 15 euro.
Restaurant Bica do Sapato, Avenida Infante Dom Henrique, Armazém B, www.bicadosapato.com


Cool kantinemad

Tradition møder det moderne på restauranten Cantinho Do Avillez, hvis køkken med simple, men lækre retter trækker inspiration til den portugiske gastroniomiske scene blandet med det bedste af internationale strømninger med kokken José Avillez i spidsen. Interiøret er en cool blanding af vintagemøbler i smukke farver i et miks med originale portugisiske fliser, der understreger den afslappede stemning.
Cantinho Do Avillez, Rua Duques de Bragança 7, www.cantinhodoavillez.pt


Cool kloster-decor

Largo er et af byens absolutte insteder og placeret i et gammelt kloster. På weekender sørger dj’s for underholdningen, mens en af Portugals kendte kokke, Mivuel Castro e Silva, skaber menuen ud fra princippet ‘højst tre ingredienser’. Han er kendt for at kombinere det klassiske, portugisiske køkken med internationale strømninger – og med en baggrund som havbiolog passer han også godt på stedets akvarier, der giver det gamle kloster et ekstra touch. Maden er fantastisk, og priserne er gode.
Restaurant Largo, Rua Serpa Pinto, 10, www.largo.pt


En lille en på Quiosque’en

Den smukke art nouveau pavillon Quiosque de Refresco er en af de mest populære af sin slags i byen. Den er placeret på den travle Praça de Camões og er et populært mødested for natteravne på vej til clubbing-distriktet Bairro Alto. Her har alle råd til en limonade, øl eller en traditionel likør.
Quiosque de Refresco, Pavilion on Praça de Camões


Can Can classic

Folkene bag restaurant Can Can har valgt to klassiske, portugisiske ‘specialiteter’ som udgangspunkt og tema for både menu, stemning og interiør – nemlig fado-musikken og sardiner. På menuen finder du kreative og delikate retter med og uden sardiner, og i indretningen er der brugt tomme sardindåser som kontrast til stedets træmøblement. Alt imens fado-musikken fungerer som hyggelig og intens lydtapet.
Restaurant og café Can Can, Praça do Comércio, www.canthecanlisboa.com

SHOP


Skønne tekstiler
Facaden på butikken og art nouveau-perlen Paris em Lisboa siger næsten det hele. Her finder du udsøgte tekstiler i form af sengelinned, håndklæder m.m. fra nogle af de gamle portugisiske og franske tekstilvirksomheder, der dateres helt tilbage til 1888. Viskestykker, duge og stofservietter er vævet i det fineste bomuld og er perfekte souvenirs.
Paris em Lisboa, Rua Garrett 77, www.parisemlisboa.pt

Old school lækkerier
Journalisten Catarina Portas fik en strålende idé under en research, hvor hun faldt over en række portugisiske produkter, man ikke længere kunne få. Det blev startskuddet til den første butik med portugisiske specialiteter i form af lækre sæber, parfumer, tandpasta og chokolade, der ikke har skiftet hverken formular eller indpakning siden tidernes morgen. Find også fine tæpper og andre old school bolig-accessories, hvoraf nogle endda også forhandles hos MoMA i New York.
A Vida Portuguesa, Rua Anchieta 11, www.avidaportuguesa.com


Ægte sardiner

Sardiner er en af Portugals største trademarks og findes på alt fra kopper til T-shirts og postkort. Skal du have den ægte vare med hjem, så tjek butikken Conserveira de Lisboa, hvor man siden 30erne nænsomt har pakket og solgt sardiner. De ældre kvinder, der står bag butikken, er kendt over hele byen sammen med stedets tre egne mærker – Minor, Tricana og Prato do Mar, som alle tre er smukt indpakket og smager rigtig godt.
Conserveira de Lisboa, Rua dos Bacalhoeiros, 34, www.conserveiradelisboa.pt


Hip vintage

Gode vintagemøbler er svære at finde, men samleren Manuel Reis formår stadig at få fat i alle de lækre kuriositeter som fx gamle stole med minkapplikationer, som han styler på en cool museumsagtig måde i butikken Vintage Furnitures. Hvad du ikke får plads til i kufferten, shipper han gerne direkte hjem til dig. Han har også indrettet naborestauranten Bica do Sapato og natklubben LuxFrágil.
Loja da Atalaia, Avenida Infante Dom Henrique, Armazém B, www.lojadatalaia.com


Lækkert grej

Fabrica Features er en cool designshop- og udstillingsrum stiftet af Fabrica Design Studio. Et meget fint og inspirerende sted, hvis du er på jagt efter bøger, kontorgrej, lækre notesbøger, keramik og andre skønne design-accessories.
www.fabricafeatures.com


De smukkeste handsker

Lissabons mindste butik må være handskebutikken Luvaria Ulisses, der sælger eksklusive handsker. Og det med stil, for du kan få alt, hvad hjertet begærer inden for handskedesign. Det neoklassiske interiør har heller ikke ændret sig, siden butikken åbnede i 1925. Et klart must, hvis du er til smukke læderhandsker.
Luvaria Ulisses, Rua do Carmo, 87-A, www.luvariaulisses.com


Deli Delux

Portugisisk vin er ikke særlig udbredt i resten af Europa, og det er en skam, for der findes et hav af gode Cuveer. I delikatessebutikken Deli Delux kan du finde vine fra flere af regionerne i forskellige prisklasser. Og ikke mindst sardiner på dåse – både den ægte vare og dem af chokolade.
Deli Delux, Avenida Infante Dom Henrique, Armazém B, www.delidelux.pt


Gode loppefund

Frit oversat betyder ‘Feira da Ladra’ tyvenes marked. Og hvis du vælger at besøge Lissabons legendariske loppemarked Campo de Santa Clara, der ligger i det gamle, mauriske kvarter, bør du tage dette ret så bogstaveligt og passe godt på din taske. Men lad dig ikke skræmme af det – tag en tidlig morgentur tirsdag eller lørdag, og find fine antikviteter og overraskende vintageobjekter. Husk at prutte om prisen.

KUNST, DESIGN & ARKITEKTUR


Arkitektonisk mesterværk
Tjek det arkitektoniske mesterværk og Portugals nationalpavillon Pavilhão de Portugal af arkitekten Alvaro Siza, som var designet til at være samlingspunktet for Verdensudstillingen i Lissabon tilbage i 1998. Bygningen fungerede dengang som indgangspartiet til en udstilling om landets historie, arv og forholdet til havet lige for, men er stadig den dag i dag et must-see for rejsende.
Portuguese National Pavilion (Pavilhão de Portugal), Cais Português


Design og mode i smuk ramme

Indtil for få år siden var bygningen, der nu huser Mude Museum, en del af hovedkvarteret for en af de største banker i Portugal. Men i dag er marmorfoyeren, hvælvingerne og de smukke vægmosaikker en fascinerende kulisse for den private kunstsamling Francisco Capelo Collection, hvor du finder intet mindre end 2.500 objekter, der tilsammen illustrerer forrige århundredes mest betydningsfulde design- og modebevægelser.
Mude Museum, Rua Augusta 24, www.mude.pt

Tjek kunstscenen

Få styr på hvem, der er ‘hvem og hvad’ på den portugisiske kunstscene, og tag til en fernisering på Galeria Filomena Soare, hvor du kan stifte bekendtskab med et par hotte kunstnavne. Tjek seneste nyt og datoer på hjemmesiden, og slå det evt. sammen med et besøg på museet for samtidskunst, der ligger i et gammelt industrikvarter længere mod øst, hvor kunsten bor side om side med automekanikere og havnearbejdere.
Galeria Filomena Soares, Rua da Manutenção 80, www.gfilomenasoares.com

Kulturliv under broen

I nedlagte fabriksbygninger under broen 25 April Bridge finder du LX Factory, hvor kunstnere og designere holder til. Her er alt fra cool cafeer til danseskoler og barer m.m. Smut en tur forbi og se, hvad der sker. Tjek også Mag Kiosk, hvor du finder cool magasiner om internationalt design, kunst og mode, og gå især ikke glip af den fantastiske og enorme boghandel Ler Devagar.
www.lxfactory.com
www.magkiosk.com
www.lerdevagar.com

Cool installationskunst

Når du besøger museet Museu Colecção Berardo, bliver´du mødt af et værk af en af P ortugals mest berømte kunstnere, nemlig Joana Vasconcelos’ skulptur ‘Nectar’, som er en LED-belyst installationsreference til Marcel Duchamps ‘Bottle Dryer’. Originalen er udstillet inde i museet sammen med flere værker af ledende kunstnere inden for modernisme og nutidskunst. Museet ligger i det smukke Belém i udkanten af byen, hvor du kan tage solbad på flodbredden og næsten dufte det nærliggende hav.
Museu Colecção Berardo, Praça do Império, www.museuberardo.pt

Super designdistrikt

Lissabons designdistrikt Santos blev etableret for få år siden og er ikke kun hjem for Lissabons designskole, men også for en masse studier og showrooms for arkitekter og designere samt lækre designbutikker med up-coming og etablerede designere. Et godt sted at starte er områdets website, som kan guide dig igennem.
www.santosdesigndistrict.com

Smuk elevatortur
Elevador de Santa Justa er en ikonisk jernstruktur i bydelen Baixa. Den dateres tilbage til 1901 og er led i en serie af elevatorer, der skulle hjælpe folk med at komme op og ned af Lissabons mere stejle bakker. Denne er tegnet af Paul Mesnier de Ponsard, hvis læremester var Gustave Eiffel, arkitekten bag Eiffeltårnet i Paris. En tur koster i dag et par euro og er alle pengene værd.
www.carris.pt

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide og Lissabon

610x200_woordy_knap2.jpeg