Tarana Burke #Metoo præsidentvalg USA
Foto: Getty Den 15. oktober 2017 gik #MeToo-kampagnen viralt, da skuespilleren Alyssa Milano opfordrede kvinder på Twitter til at dele deres historier om seksuelle overgreb.

Kvinden bag #MeToo lancerer nyt hashtag

Det nye hashtag #MeTooVoter skal få flere kvinder til at stemme ved det kommende præsidentvalg i USA og sætte fokus på seksuel vold og chikane.

#MeToo skal genrejses ved det kommende præsidentvalg i USA.

Det mener kvinden bag det verdensomspændende hashtag, aktivisten Tarana Burke, der i anledning af toårsjubilæet for hashtagget har indført et nyt: #MeTooVoter, der skal få flere amerikanske kvinder til at stemme ved præsidentvalget i november 2020. Det skriver AP.

Det nye hashtag blev offentliggjort den 15. oktober, samme dag som den fjerde demokratiske valgdebat løb af stablen i USA, og har til formål at sætte fokus på seksuel chikane og vold, som indtil videre har været fraværende i den politiske debat, mener Tarana Burke.

Hun håber, at de mange kvinder, der har bakket op om #Metoo-bevægelsen også vil engagere sig politisk i forbindelse med valget, siger hun til AP.

– Vi har brug for, at disse kandidater (politikerne, red.) opfatter os som magtfulde. Mange mennesker beskæftiger sig kun med overlevere (af seksuel chikane og vold, red.) på grund af medlidenhed, lyder det fra aktivisten.

Læs også: Mød kvinden, der startede ’Me Too’-kampagnen længe før, hashtagget eksisterede

Opbakning til nyt hashtag

Tarana Burke får opbakning fra flere sider til det nye hashtag. Blandt andet fra direktøren for National Domestic Workers Alliance, Ai-jen Poo, der mener, at det rekordhøje antal kvindelige præsidentkandidater vil betyde, at kvinder får en central rolle ved det kommende præsidentvalg. Samtidig understreger hun, at kvinder stadig alt for ofte bliver behandlet som en gruppe med ”særlige interesser” i stedet for majoriteten af de amerikanske vælgere:

– Hele pointen med #MeTooVoter er at fortælle, at overlevere har en enorm politisk styrke og er utrolig motiverede i øjeblikket. Vi vil afkræve alle, der er seriøse omkring regeringsmagten og vil lede landet fremover, et svar på, hvordan de vil gøre landet mere sikkert.

Også organisationen Supermajority, der kæmper for lighed, bakker op om #MeTooVoter. En af organisationens stiftere, Cecilie Richards, mener, at seksuel vold er noget, der vil have høj prioritet ved det kommende valg.

– Enhver kandidat, der ønsker støtte fra kvinder, håber jeg forstår nødvendigheden af at tale om de problemer, som millioner af vælgere i dette land bekymrer sig om. Kvinder føler sig ikke sikre i USA. Der har været meget lidt diskussion omkring dette, og det er uacceptabelt, siger hun til AP.

Samtalen om seksuel vold fortsætter

I 2017 talte ALT.dk med Tarana Burke, der allerede i 2007, længe før hashtagget eksisterede, lancerede en 'MeToo'-kampagne for at støtte unge sorte piger i belastede miljøer, der – præcis som hun selv – var blevet ofre for seksuelle overgreb.

Dengang sagde den amerikanske aktivist, at hun aldrig havde forestillet sig, at kampagnen ville blive til en bevægelse, der spredte sig som en steppebrand på de sociale medier og verden over satte fokus på seksuelle overgreb mod kvinder.

– Ingen kan nogensinde forberede sig på et øjeblik som det her. Jeg er meget taknemmelig for, at seksuelle overgreb er blevet en del af mainstream-samtalen på denne her måde. Det er sådan noget, man kun kan drømme om.

– Da jeg startede med at arbejde med unge piger, vidste jeg, at jeg ikke ville have, at nogen af dem skulle have de samme oplevelser, som jeg har haft, og gå rundt med den smerte. Jeg vidste også, at en healingproces er vejen til et godt og fuldendt liv, så MeToo har handlet om at finde indgange til healing for unge mennesker, senere for voksne, sorte kvinder og nu for alle. For det er ikke skabt til at være ekskluderende. Alle som har lidt på grund af et seksuelt traume skal kunne finde trøst, sagde hun.

Samtidig understregede Tarana Burke dengang, at hun ville fortsætte med at sætte fokus på seksuel vold – også når ”skurkene” var blevet fanget. Og netop det gør hun nu med lanceringen af #MeTooVoter.

- Vi vil også gerne tale om det her på et højere niveau. For der er selvfølgelig en individuel respons, men der er også en kollektiv respons, og der tror jeg, at vi skal ændre samtalen, så den ikke kun handler om individer som Harvey Weinstein eller Bill Cosby – de her skurkemænd, som vi bliver ved med at tale om på en ”se hvad de gjorde ovre i Hollywood”-agtig måde, for nej. Det er ikke kun i Hollywood. Vi er nødt til at ændre samtalen og kigge på nogle af de systemer, der er med til at muliggøre og tillade seksuel vold – fra kapitalisme og patriarkatet til de måder, som vi individuelt og kollektivt responderer på seksuel vold. Det er sådan nogle samtaler, vi gerne vil sætte i gang, sagde hun til ALT.dk.

Om Tarana Burke

Tarana Burke, 46, stiftede i 2006 den amerikanske ungdomsorganisation Just Be Inc., der har haft særligt fokus på at hjælpe unge sorte piger fra belastede miljøer ift. seksuel vold. Burke lancerede en 'Me Too'-kampagne i 2007 for at sætte fokus på problemet og brugte dengang hjemmesiden MySpace til at sprede budskabet, længe før hashtagget eksisterede. Hun har selv været udsat for et seksuelt overgreb og er i dag direktør hos organisationen Girls for Gender Equity.

Se, hvad vi ellers skriver om: Feminisme, #MeToo og Kvinder du skal kende