dreadlocks sort kvinde
Foto: Getty Det er vigtigt at kende historien om dreadlocks, hvis man som hvid overvejer at få det lavet, mener Mica Oh.

Burde jeg som hvid i Danmark lade være med at få dreadlocks?

Kan man som et hvidt menneske tillade sig at få lavet dreadlocks? Det spørger en læser ALT.dk's anti-racistiske brevkasseredaktør, Mica Oh, om.

Spørgsmål om dreadlocks

Hej Mica,

Burde jeg som hvid i Danmark ikke have dreadlocks?

Kh Johanne

Læs også: Jeg oplever, at farvede bekendte deltager i ”hyggeracistiske” samtaler

AntiRasistisk_bravkasse_stamp_faktabox-2.pngÅrhundreder lang racekamp er atter blusset op efter drabet på amerikanske George Floyd og minder os om, at historien står i nutid. Det store spørgsmål er, hvad er næste skridt i kampen mod racisme?

Over sommeren vil Mica Oh, debattør og underviser i anti-racisme, besvare læsernes spørgsmål om store og små hverdagsdilemmaer indhyllet i racismens kappe, herunder berøringsangst og børneopdragelse, udklædning og upassende sprogbrug. Alt sammen i håbet om at skabe en verden med mindre splittelse og mere kærlighed.

Velkommen til Danmarks første anti-racistiske brevkasse.

Hvis du har et spørgsmål til Mica Oh, så send os en mail på tip@alt.dk

Mica Ohs svar

Hej Johanne,

Dreadlocks har en meget lang historie, lige fra natives til grækerne til Samson fra Det Gamle Testamente og hans syv dreadlocks, som symboliserede overmenneskelige kræfter.

Og hvor man på det afrikanske kontinent har brugt dreadlocks som en form for symbolik for skønhed, så har dreadlocks også en historie fyldt med smerte fra slavetiden.

Kulturel appropriation (at tage noget fra en anden kultur end ens egen uden at tage højde for den historie og smerte, der kan være forbundet til den givne ting, red.) kan være svært at se, fordi det kan være svært som hvid at se forskellen på at værdsætte eller appropriere, fordi man som hvid ikke har oplevet den del af historien, som for sorte mennesker er fyldt med smerte. En tid, hvor hvide mennesker opfattede sorte mennesker som deres ejendom.

Det gør, at mange sorte mennesker ikke ser det som respektfuldt, når hvide mennesker ignorerer, på grund af deres blinde vinkler, sorte menneskers fortid.

Dreadlocks havde nemlig en reel funktion i forbindelse med slavers flugt til friheden fra slaveplantagerne. Her blev dreadlocks lavet i kvindernes hår for at vise flugtvejene ud af plantagerne – næsten som et landkort – og der blev fx flettet ris ind i håret, så de havde mad under flugten.

Det bliver nok svært for hvide mennesker at få den fulde accept fra sorte mennesker, hvis man som hvid vælger at bære dreadlocks, da sorte menneskers fortid, smerte og historie har betydning.

Når man lærer historien at kende bag dreadlocks og deres betydning for sorte mennesker, så er det svært for mange sorte mennesker at se respekten i handlingen, fordi historien om dreadlocks netop trækker minder tilbage til slavetiden.

For at svare på dit spørgsmål om, hvorvidt du som hvid burde have dreadslocks?

Det vil jeg lade dig afgøre. Jeg skal ikke tvinge dig til noget, det eneste, jeg vil bede dig om, er at reflektere lidt over, hvad jeg har skrevet, google lidt om kulturel appropriation og derfra selv afgøre, hvad du mener, er det rigtige at gøre for dig.

Kh Mica
(Og må alle dine dage være gode hårdage 😊)

Om Mica Oh

Mica Oh, 45 år, afholder kurser om anti-racisme og intersektionel feminisme og har undervist på Københavns Universitet, Rytmisk Musik Konservatorium og Leipzig Universitet. Desuden har hun også afholdt samtalesaloner om intersektionel feminisme og diskrimination.

Mica-Oh-faktaboks.jpg

Se, hvad vi ellers skriver om: Racisme, Samfund og Brevkasse