Pernille Højmark

Foto: Brita Fogsgaard Pernille Højmark (f. 1960) er skuespiller og forsanger i bandet Sweethearts. Desuden er hun også forfatter og foredragsholder. Aktuel med filmen "De forbandede år".

Pernille Højmark om sin værste rejse: "Det kommer ALDRIG til at ske igen"

Pernille Højmark om at bruge skandaler som et værn mod det småborgerlige og om rigide regler, som kan gøre hende trodsig.

Hvilken rejse ville du aldrig tage på igen? 

– Jeg har engang prøvet at være på telttur i 14 dage i regnvejr på Færøerne. Siger det ikke sig selv? ALT var sjaskvådt, for der er jo ingen steder på Færøerne, hvor der er plant, så alt vandet samlede sig i sådan en sø i den ene ende af teltet. Det kommer ALDRIG til at ske igen – men i det mindste var der 15 grader.

LÆS OGSÅ: Sophie Løhde: "Jeg ønsker mig et langt liv, men ikke med demens og ensomhed"

Hvad er det bedste ved den alder, du har nu?

– Det må være, at overblikket over mig selv og mit liv er ved at indfinde sig lige så langsomt. Nemt har det ikke været, men sjovt og vildt – dét har det været! Og i stor udstrækning også et liv, som jeg selv har skabt. Og jeg klarede det jo! Og så trøster jeg mig også ved min venindes ord: ”Glem aldrig, at skandalen er et værn mod det småborger­lige”. Og jeg synes, jeg har værnet godt der.

Hvilken begivenhed har ændret din måde at tænke på?

– Da Islamisk Stat blev store og oprettede Kalifatet, og terroren blev intensiveret i verden. Jeg så blandt andet en dokumentarfilm om deres uhyggelige propagandafilm, fordi jeg følte, at jeg måtte vide, hvem de var, og hvad der skete. Dengang tænkte jeg, at hvis det stod til mig, skulle de bombes tilbage til det helvede, de kommer fra. Og det var virkelig et skred for mig at tænke det. For jeg har altid været en glødende pacifist og aldrig set vold, krig og mord som en løsningsmodel. Det har altid forekommet mig fuldkommen absurd, at det skulle være løsningen på noget som helst, men hvis man stiller det op over for rendyrket, krigerisk fanatisme, bliver jeg i tvivl om, hvorvidt der er et andet valg?

Hvilken anden kvinde har inspireret dig mest?

– Suzanne Brøgger er uden tvivl den kvinde, som har inspireret mig mest. Op igennem min teenagetid var hun nærmest en slags langdistancelærer/mor for mig, som altid formåede at være tankevækkende i ordets allerbedste forstand, og altid med sig selv som indsats. Hun er både sjov, stærk, smuk, provokerende, klog og modig.

Hvad kan få dig til at grine?

– Jeg har lyst til at svare: ”Når noget er sjovt”. Jeg har nemlig altid betragtet humor som en grundpille her i livet. Da min mor var døende, sagde hun på et tidspunkt: ”Uden humor ville jeg ikke kunne dø” – og så vil jeg selv tilføje, at uden humor ville jeg ikke kunne leve.

LÆS OGSÅ: Jasmin Gabay: "Det her vil de fleste skilsmissebørn måske sige..."

Hvad kan gøre dig trodsig?

– Det må simpelthen være, når jeg møder en regel, som jeg synes er latterlig, og hvor jeg ikke kan få en god forklaring på, hvorfor den regel findes, så bliver jeg faktisk trodsig – og så jeg får lyst til at bryde den. Det sker desværre lidt for tit for mig.

Hvis du fik 10.000 kroner i hånden lige nu, hvad ville du så bruge dem på?

– En ny, fed mikrofon – måske det skulle være sådan en, som var dekoreret med flotte rhinstene.

Hvad ville du aldrig give penge for?

– Sex.

Hvornår har du nydt dit arbejde mest?

– Jeg har nydt rigtig mange ting, men vores 2. juledags-koncert med Sweethearts og gæstestjerne på Pumpehuset har altid været noget af det største for mig. Det var nogle fantastiske og meget store aftener igennem 20 år! Der var altid udsolgt til vores koncerter.

Hvilket råd ville du give til dit yngre jeg?

– Øh ... Det ved jeg faktisk ikke rigtigt, men det kan i virkeligheden også være fuldstændig lige meget, for jeg ville ikke have lyttet til det råd alligevel.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kendte og Film

610x200_woordy_knap2.jpeg