Til Hej Søster Fest i VEGA: ”Det her er et bevis på, at der findes SÅ meget god musik lavet af kvinder”
SPONSORERET indhold

Til Hej Søster Fest i VEGA: ”Det her er et bevis på, at der findes SÅ meget god musik lavet af kvinder”

Det var en overvældet Falluah som i lørdags kunne sige velkommen til den første Hej Søster Fest nogensinde på VEGA i København. En endagsfestival, hvor hun ønskede at hylde, fejre og sætte fokus på alle de dygtige kvindelige musikere, der findes på den danske musikscene, men også at skabe rammerne for, at kvinder støtter hinanden.

Af:: Cæcilie Kallehave Jensen Foto: Cæcilie Kallehave Jensen
16. sep. 2019 | Livsstil | ALT.dk

Det hele startede med en spilleliste på Spotify i efteråret 2018, hvor Fallulah - med det borgerlige navn Maria Apetri - ønskede at fremhæve alle de seje kvinder, der er at finde i den danske musikbranche. Hun lavede listen, fordi der ikke var så meget som én kvindelig kunstner at finde i top 10 på en oversigt fra Gramex over de mest spillede danske artister i radioen i 2018 – og det samme gjorde sig gældende i 2019.

Spillelisten blev starten på en bevægelse, som ønsker at fremme kvinder på musikscenen og ikke mindst skabe en kultur, hvor der er plads til alle kvinder, og hvor kvinder bygger hinanden op. Langsomt har bevægelsen vokset sig større og større, og i lørdags kunne VEGA melde tæt på udsolgt. VEGA kan huse op til 1.500 gæster, så opbakningen til arrangementet var stor.

Og det var da også en tydeligt rørt Fallulah, som bød velkommen i VEGA.

- Det her er den første ’Hej Søster Fest’ af mange. Det er noget helt særligt!

Herefter sang Fallulah et cover af Trilles ”Hej Søster” fra 1975, mens resten af aftenen var afsat til de mange andre kvindelige musikere, som havde sagt ja til at spille til arrangementet – herunder Marie Key, Soleima, Ida Red, Nelson Can og Iris Gold. Der var desuden opført en lille scene, hvor den kvindefremmende organisation SheCanPlay havde givet en håndfuld helt nye artister mulighed for at prøve deres talent af.

LÆS OGSÅ: Fallulah: ”Vi er fucking dygtige, lige så dygtige som vores mandlige kolleger”

Uanset om det var de helt nye kunstnere eller veletablerede artister som Marie Key, var publikum klar med klap, hujen og opbakning til musikerne. Der blev grinet, grædt og danset så meget, at aftenen emmede af sammenhold og søstersolidaritet – og det var også hele tanken bag, har Fallulah tidligere forklaret i en pressemeddelelse.

- Vores hovedfokus med Hej Søster Fest bliver ikke at skabe en offentlig debat om køn i kultur. Vi ønsker at lade musikken tale og vise, at kvindelige kunstnere kan trække masser af opmærksomhed, sælge billetter og trives virkelig godt i et miljø, hvor fællesskabet er i front.

Netop den fællesskabsfølelse var også helt afgørende for de gæster, vi talte med i løbet af aftenen.

Læs mere om Hej Søster Festen under boksen.

Til ALT for damerne har Fallulah tidligere fortalt, at der er store ambitioner for endagsfestivalen.

- Det er en ren drøm, at jeg har fået lov til at realisere den her festival – faktisk lidt en kærlighedserklæring for mig. Jeg går og drømmer om, at den bliver udvidet over flere dage – med mange forskellige initiativer.

Allerede ved den første Hej Søster Fest var der gang i et hav af initiativer. Udover de mange koncerter, havde Fallulah også fået DJ-kollektivet Beat Mermaids til at spille VEGA op, og efterfølgende sørgede Josefine Winding og Emma Acs for at festen fortsatte i Ideal Bar.

Samlet set var det en aften, som vidnede om, hvor vigtigt søsterkærligheden og fællesskabsfølelsen er for os alle – både i musikbranchen og i al almindelighed.

Læs også: Bliv klogere på ALT for damernes Søstersind-kampagne  

Anbefalet til dig