Se 7 myter om børns liv foran skærmen
SPONSORERET indhold

Se 7 myter om børns liv foran skærmen

Der er masser af myter om, hvor skadeligt eller gavnligt det er for børn at bruge tv, tablets og pc. Se hvilke der holder.

Af: ALT for damerne i samarbejde med Vores Børn Foto: Bulls
19. jan. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Myte 1: Tv og spil gør børn voldelige

Nej, ikke nødvendigvis.

Børn, der lever i trygge familieforhold, hvor de voksne har tid til at tale med dem om det, de oplever i institutionen, skolen og på skærmen, tager ikke skade af at spille computerspil, eller se tv – så længe det ikke er actionfilm, voldelige spil og mange timer hver dag.
Myten er opstået i forbindelse med voldelige forbrydelser, der er begået af ensomme særlinge, som har haft et stort spilforbrug.
Men der ligger mere i det end bare personens spilvaner. Det afhænger af den hverdag og livssituation, som barnet befinder sig i:
Bruger barnet meget tid på voldelige computerspil og actionfilm? Er der vold i hjemmet eller de miljøer, som barnet færdes i? Er der det, kan et stort forbrug af voldelige computerspil skubbe til læsset og få det til at vælte.

Kilde: Birgitte Tufte

Myte 2: Det er asocialt at spille Nintendo

Nej, det behøver det ikke at være.

Børn elsker at spille Nintendo og andre spilkonsoller sammen med andre børn, hvis de kan komme til det.
Der kan godt være flere børn om en Nintendo, eller børnene kan spille sammen på flere Nintendoer, hvis de har nogle af de nyere udgaver med Bluetooth-forbindelse.
I de børnehaver og SFO'er, der har pc, sidder der ofte mange børn foran skærmen og samarbejder, hjælper hinanden og kommenterer.
Derhjemme kan du selv gøre noget, for at dit barn ikke isolerer sig på sit værelse med sin spilkonsol. For eksempel ved at flytte den ind i stuen eller køkkenet eller lade dit ban sidde hos dig imens, så I kan tale sammen om spillet.

Kilde: Birgitte Tufte

Læs også på Voresbørn.dk: Lær dit barn at hvile i sig selv

Myte 3: Skærmen gør børn passive og overvægtige

Ja, hvis barnet får lov til at sidde mange timer hver dag foran skærmen.

Men hvis dit barn i øvrigt har sunde fritidsinteresser, dyrker sport regelmæssigt og bevæger sig hver dag, kan det faktisk være meget rart for ham med en halv til en hel times afslapning med et spil eller en film.
Som forælder kan du selv være med til at gøre det attraktivt for dit barn at foretage sig noget andet end at sidde foran skærmen:
Invitér dit barn en tur i svømmehallen, i skoven eller på en cykeltur. Hvis børn bliver passive og overvægtige, er det på grund af det, de ikke gør – motionerer og spiser sundt!

Myte 4: Børn bliver bedre til sprog og it, når de spiller computer

Ja, det er sandsynligt.

Hele vores verden i dag er bygget op som et informations og oplevelsessamfund. Og det er meget muligt, at dit barn lærer noget af teknologien – maskinen – som han kan bruge i fremtidens moderne samfund.
Om dit barn lærer noget brugbart af indholdet af tv eller spil afhænger igen af konteksten. Hvis du er med til at vælge spil og tv-programmer, og du selv deltager i aktiviteten, så dit barn har dig at snakke med, er der større chance for, at dit barn lærer noget, han kan bruge senere.
Der findes masser af spil, både online og til salg, som er skabt med henblik på, at børn skal lære noget. Så det er op til dig at strikke et tilbud sammen til dit barn:
Underholdning eller læring? Eller en kombination? Et eksempel på sidstnævnte såkaldte "edutainment"-spil er Pixeline.

Kilde: Birgitte Tufte

Myte 5: Tv og spil giver børn stress

Især de helt små børn sidder sjældent stille foran tv'et ret længe ad gangen. De går lidt til og fra, standser foran skærmen, kigger lidt og går så hen til deres legesager. Det er helt naturligt.
Lidt større børn sidder måske i sofaen foran tv'et, der kører, mens de spiller Nintendo.
Selvfølgelig skal du sørge for, at dit barn også får nogle interessante og hyggelige alternativer til at se tv eller spille, og at der ind imellem er helt slukket.
Men i virkeligheden udvikler børnene nogle kompetencer, de kan bruge i fremtidens samfund, når de har gang i en eller flere skærme, samtidig med at de måske snakker sammen: Evnen til at multitaske.
Og hånden på hjertet: Kender du slet ikke nogen, der ind imellem bare lader tv'et eller radioen køre i baggrunden, mens de støvsuger, taler i telefon eller laver mad?

Kilde: Birgitte Tufte

Læs også på Voresbørn.dk: Har du en teenager på 4 år?

Myte 6: Skærmen skader dit barns øjne

Nej! Skærmarbejde er ikke skadeligt for øjnene!

Undersøgelser viser, at øjnene faktisk bliver trænede af alle de små bevægelser, de skal lave: Pupillerne skal hele tiden udvide sig og trække sig sammen, øjet skal bevæge sig fra side til side og op og ned.
Selvfølgelig kan dit barn mærke en vis træthed i øjnene, hvis han har siddet der længe – lørdag formiddag, for eksempel. Men det er muskulært og svarer i virkeligheden til, at du har været ude og løbe en lidt længere tur, end du plejer, og er blevet øm i benmusklerne.
Men du skal sørge for, at der er godt og tilstrækkeligt lys ved computeren eller spilkonsollen, og at skærmen ikke er stillet på strømspare-tilstand.
Så anstrenger dit barn sine øjne mindst muligt, og I undgår, at han kniber dem sammen og får en uhensigtsmæssig, fremoverbøjet nakkestilling. Så kan han nemlig få ondt i hovedet i stedet!

Kilder: Lisbeth Lantto og Jesper Skov, formand for Danske Øjenlægers Organisation

Myte 7: Skærmen gør børn dumme

Det afhænger af det, øjnene ser!

Der findes masser af fordummende børnebøger og ligegyldige brætspil – og lige så mange lærerige tv-programmer eller computerspil.
Det væsentlige er, om børnene bare ukritisk bliver parkeret foran skærmen i timevis uden en voksen til at hjælpe med at vælge det rigtige indhold til barnet og være nærværende og diskutere, hvad det er, der sker på skærmen.
De elektroniske medier er en del af den verden, børnene skal tage del i. Og lige som med alt andet er det din opgave at hjælpe dit barn godt på vej ved at være bevidst om valget af spil og film.På den måde lærer du også dit barn at være kritisk over for indholdet, når han bliver lidt større.
Vær opmærksom på, at dit barn bliver påvirket af reklamer. Først når børn er fem-syv år, forstår de, at reklamer ikke er en del af filmen.
Så det kan være bedst for de helt små, at mor eller far vælger en dvd i stedet for at tænde for en reklamefinansieret tv-kanal. Nøgleordene er samvær og rollemodeller.

Kilde: Birgitte Tufte

Læs også på Voresbørn.dk: Hjælper du dit barn med ALT? 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her