Jobsøgning
SPONSORERET indhold

Skal man være tynd for at få succes?

Hvis du er overvægtig og ledig, er chancerne for at få et job mindre. Det samme gør sig gældende for lønforhøjelser og forfremmelser, viser ret chokerende undersøgelser fra England. Også herhjemme ligger vi under for forestillingen om den slanke powerkvinde, og det bliver ikke bedre, før vi afliver myterne om den fede medarbejder, mener eksperterne.

Af:: Signe Gry Baad Foto: iStock
23. apr. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Kig grundigt på billedet. Hvem af disse kvinder, tror du, vil være bedst til at lede en virksomhed gennem finanskrisen?

Det er oplagt at svare, at det kan man ikke vide, før man har talt med dem alle og læst deres CV. Men sådan hænger virkeligheden ikke sammen.

En britisk undersøgelse offentliggjort i Journal of Obesity viser, at arbejdsgivere er mere tilbøjelige til at vælge den tyndeste jobansøger i en ansættelsesproces – til trods for, at kandidaternes CV er ens.

Og det er ikke kun i England, vi ser den tendens. En dansk undersøgelse foretaget af interesseorganisationen Lederne afslørede, at hver sjette leder ville fravælge en markant overvægtig kandidat, selvom vedkommende havde de rette kvalifikationer.

En del af forklaringen bunder tilsyneladende i fordomme om kvinder, der vejer mere end gennemsnittet.

– I vores samfund hersker der en forestilling om, at tykke kvinder er grådige, dovne og uintelligente, mens den slanke kvinde bliver betragtet som en person, der har kontrol over sig selv og sit madforbrug, lyder det fra Birgit Petersson, som er lektor på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, hvor hun blandt andet forsker i kønsforskelle og deres betydning for sygdom og sundhed.  

Det mest deprimerende er dog, at der er forskel på, hvordan den kvindelige og mandlige overvægtige bliver behandlet.

LÆS OGSÅ: 9 trin til et bedre arbejdsliv: Find ro i hverdagen

Presset i løn
En finsk undersøgelse fra 2008 viste, at overvægtige kvinder tjener 10 procent mindre end deres kolleger og har dobbelt så stor risiko for at miste arbejdet.

Forskerne påpegede, at selvom overvægtige mænd også blev udsat for diskrimination, så skete det ikke i samme grad som hos kvinderne.

Ifølge Birgit Petersson skyldes den forskel blandt andet, at vi historisk set har opfattet den tykke mand som magtfuld.

– Hos mænd har overvægt traditionelt været forbundet med økonomisk magt, og direktører blev tidligere ofte fremstillet som mænd med runde maver. Derfor ser vi ikke i lige så høj grad ned på
tykke mænd, vurderer hun.

Det er et billede, som Jeanette Hahnemann, der er souschef i HK’s juridiske afdeling, også kan genkende. Her er det stort set udelukkende kvinder, der henvender sig til fagforeningen for at få hjælp i sager, hvor de føler sig diskrimineret på grund af overvægt. 

En af dem var en kvinde, som blev fyret fra sit nye job som receptionist efter blot tre dage. Arbejdsgiveren begrundede afskedigelsen med, at kunderne ikke kunne lide at se på en person, som var overvægtig, når de kom ind ad døren.

– Hun var en både intelligent og velplejet kvinde, og det var en utrolig krænkende og nedværdigende oplevelse for hende, fortæller Jeanette Hahnemann.

Også beskrivelsen af det lavere lønniveau kan hun genkende:

– I forbindelse med et oplæg for ledige mødte jeg en stor kvinde, som fortalte, at hun følte, hun altid blev sorteret fra på grund af sin vægt, lige meget hvor godt kvalificeret hun var til jobbet. Hun oplevede desuden til flere jobsamtaler, at hun blev spurgt meget ind til sygefravær, og at hun blev presset ned i løn, fordi arbejdsgiveren ikke mente, hun var i stand til at yde så meget som andre, mere slanke, ansøgere.

LÆS OGSÅ: 7 tip: Sådan får du mere i løn

Det rette look
Måske kan fokus på kvinders vægt også forklare, hvorfor der ikke er langt flere kvinder, som stryger til tops i Danmark.

Sidste år undersøgte en gruppe engelske forskere, hvorfor der ikke var flere kvinder i hjørnekontorerne og bestyrelseslokalerne i landet.

De fandt blandt andet ud af, at kvinder generelt bliver bedømt mere på deres udseende end mænd, og at de også bruger flere kræfter på at forsøge at ramme et idealudseende gennem diæter og påklædning. Hvis de ikke føler, de har det rette look, resulterer det i lavt selvværd og mangelfuld tro på, at de besidder det, det kræver for at få succes. Over halvdelen af de adspurgte kvinder tilkendegav desuden, at de mente, at et godt udseende var afgørende for at få en god karriere.

Den tendens kan Jeanette Hahnemann også se i sin egen venindegruppe, som i høj grad består af kvindelige advokater som hende selv.

– Der bliver dyrket vildt meget motion, og det handler om at spise rigtigt hele tiden. Det er, som om det ikke er nok at være fagligt dygtig, man må heller ikke have et gram for meget på kroppen. Du skal have kontrol over dig selv på alle områder, siger hun.

Mere fokus på kvinder
Spørgsmålet er, hvorfor mænd ikke har de samme tanker. Måske er en af forklaringerne, at kvinder generelt vurderer deres udseende mere brutalt end mænd.

Vibeke Tornhøj Christensen er sociolog på KORA, Det nationale institut for kommuners og regioners analyse og forskning, og hun har undersøgt, hvordan mænd og kvinder vurderer deres egen og partnerens vægt.

Et af de resultater, som hun stødte på var, at mange kvinder, som befandt sig i kategorien normalvægtig ifølge BMI-skalaen, opfattede sig selv som overvægtige.

– Det overraskede mig i virkeligheden ikke, fordi kvinder generelt er hårde ved sig selv, siger hun.

Det kom dog bag på hende, at de normalvægtige kvinders partnere også vurderede disse kvinder som overvægtige.

– Det kan selvfølgelig skyldes, at de ofte hører deres koner eller kærester beklage sig over deres vægt, men jeg er i gang med at lave en ny undersøgelse, hvor mændene ikke kender kvinderne, og det er umiddelbart det samme billede, som tegner sig. Det tyder på, at kvinder generelt bliver bedømt anderledes end mænd, og at de også er mere ubarmhjertige over for sig selv.

Hos mænd var billedet helt omvendt. Her vurderede de overvægtige mænd sig selv til at være normalvægtige, og deres kvindelige partnere kunne godt placere dem i den rette vægtkategori.

– Forklaringen kan være, at der er langt mere fokus på kvinders udseende end på mænds, vurderer Vibeke Tornhøj Christensen.

Mangel på forbilleder

Men ét er forskning og statistik – noget andet er den virkelighed, som ambitiøse kvinder befinder sig i på jobmarkedet i dag.

En af dem er Katrine på 31 år, som sidder i en god kommunikationsstilling i modebranchen. En branche, der har ry for at være overfladisk og hård ved dem, som ikke lever op til skønhedsidealerne.

Hun kan godt genkende tankerne om, at man skal se ud på en bestemt måde for at få succes. Hun føler dog, at kravene ikke bliver italesat, men at de i høj grad kommer fra hende selv.

– Hvis jeg kan mærke, at mit tøj strammer, og vægten viser, at jeg har taget lidt på, så kommer jeg hurtigere til at føle mig forkert og kikset i arbejdsmæssige sammenhænge. Også selvom jeg nok er den eneste, der bemærker det. Hvis jeg derimod er inde i en mere slank periode, så er det, som om jeg også har langt mere overskud og gåpåmod, fortæller hun.

Selvom der bliver spist en del kage i kantinen, så er der også meget snak om sundhed og træning. Ofte er der personer, som eksempelvis har brug for at sige, at det virkelig ikke går, de spiser et stykke kage, fordi de ikke fik trænet i morges.

– Så kan jeg altså godt blive lidt småirriteret. For det første fordi det er tydeligt, at det er meningen, vi andre skal forsikre vedkommende om, at hun er fjollet og sagtens kan spise et stykke kage, selvom hun ikke har trænet. Og for det andet, fordi det lige pludselig også bliver forkert, at jeg spiser et stykke kage, fordi jeg heller ikke har trænet. Jeg kommer også til at føle skyld.

Katrine synes, at en af de helt store udfordringer i forhold til kvinder og vægt er manglen på forbilleder. Kvinder, der vejer for meget, er stort set usynlige i det moderne medielandskab. De er ikke tv-værter, og de har ikke hovedroller i film og tv-serier.

– Realityprogrammer er stort set det eneste sted, hvor vi ser overvægtige kvinder på tv i dag. Og her handler det altid om, at hovedpersonen skal tabe sig, så hun kan blive glad og gøre sin familie stolt igen. Selvom det kan være nok så interessant at følge, så kommer man også hurtigt til at rette det fordømmende blik mod sig selv, siger Katrine.

Også Birgit Petersson har noteret sig manglen på tykke kvinder i mediebilledet.

– Den tynde kvinde er det idealiserede billede i både modemagasiner, reklamer og i sundhedsbudskaberne, som kommer fra staten. Beskeden er, at et slankt udseende er mest æstetisk og klart det sundeste, mens vi massivt bliver indoktrineret til at synes, at det er forkert og skamfuldt at være tyk, siger hun.

LÆS OGSÅ: Find din arbejds-gnist

Hademails til tv-vært
I USA, hvor næsten 70 procent af den voksne befolkning er overvægtige, er der heller ikke mange kvindelige rollemodeller med kød på sidebenene. Sidste år var der dog lidt morgenrøde. Det skete, da tv-værten Jennifer Livingston stod frem og fortalte, at hun have modtaget flere hadefulde mails, hvori hun blev kritiseret for sin vægt og for at være en dårlig rollemodel for unge piger, som så hendes program. Hun gav udtryk for, at hun godt kunne klare at blive kaldt tyk, men at det sårede hende dybt at blive kaldt for en dårlig rollemodel. Oven i købet af en person, der ikke kendte hende og udelukkende vurderede hende på udseendet.

Et væld af positive reaktioner strømmede ind fra kvinder, der havde haft lignende oplevelser, og Jennifer Livingston var gæst i en lang række talkshows og debatprogrammer. Hendes historie rettede fokus mod de mange fordomme om overvægtige, der stadig trives i bedste velgående.

En vigtig debat, der blandt andet drejede sig om én af de forestillinger, som Jeanette Hahnemann helst ser aflivet: Myten om den evigt sygemeldte overvægtige kvinde.

Den nyeste forskning viser nemlig, at det er mere usundt at være meget slank, end det er at være lidt rund. Man skal selvfølgelig ikke være decideret fed, men hvis man bevæger sig og spiser varieret, kan man sagtens være sund, selvom man vejer for meget vurderet ud fra sit BMI-tal.

Derfor er det også utroligt vigtigt for Jeanette Hahnemann, at vi gør op med tanken om, at sundhed udelukkende afhænger af vægt.

– Hvis vi skal have standset fordommene om tykke kvinder, bliver vi nødt til at fortsætte med at italesætte, at sundhed ikke har noget med størrelse at gøre, når vi hører nogen komme med den slags udsagn. En kvinde, der sulter sig, kan eksempelvis være langt mere usund, end en kvinde, der vejer for meget, siger hun.