Fjellerups Seje Sild
SPONSORERET indhold

Mød "Strikkesild"-damerne, der har rejst 300.000 kroner til gode formål

Det føles velgørende at være velgørende, har de opdaget på Djursland, hvor en gruppe kvinder og deres strikketøj har rejst næsten 300.000 kroner til gode formål.

Af:: Anette Sikjær og Christine Grøntved Foto: Henrik Bjerg og TV2 ØSTJYLLAND
27. nov. 2020 | Livsstil | ALT for damerne

Ud over de klassiske strømper, huer og vanter bliverder også strikket farverige fisk, blomster og sågar
et bindingsværkshus i Fjellerup på Djursland. Her mødes en gruppe kvinder en gang om ugen for at strikke, og det er ikke kun for deres fornøjelses skyld. 

– Vi er en flok, som ud over at have en glæde ved håndarbejde gerne vil støtte gode formål. Vi har opdaget, at det føles velgørende at være velgørende. Vi støtter forskellige organisationer, og fiskene var for eksempel øremærket til Kræftens Bekæmpelses kampagne Støt Brysterne og indbragte lige godt 4.000 kr. på en auktion sidste år på Lyserød Lørdag, fortæller Kirsten Behr, som er formand for gruppen, der kalder sig ”Fjellerups Seje Sild”.

LÆS OGSÅ: "Efter Zambia var det svært at finde mening i Roskilde"

Strikkesildene tæller 25 kvinder i alderen 40 til 90 år, og de fleste er fra lokalområdet, men der er også enkelte langdistancemedlemmer. Blandt andet en kvinde, der er er bosat i Schweiz, men har familie på egnen.

– Det er sådan, gruppen vokser. Nogle kender nogle, der kan strikke, og haps, så fanger vi dem ind i vores fællesskab, griner Inger Kjersgaard, men genfinder hurtigt koncentrationen om strikkepindene. Det er hyggeligt, når gruppen mødes en gang om ugen, men de er der for at strikke.

– Man skal ikke forveksle det her med en social kaffeklub. Selvfølgelig bliver der snakket på kryds og tværs om alt muligt, men der er stor fokus på fællesskabets grundformål, som er at være en velgørende forening. Når vi mødes, er der en dagsorden, og vi slipper ikke strikkepindene for at spise kager. På et tidspunkt fik vi en dåse bolsjer, men den har sørme holdt længe, for det er ikke den slags hygge, vi søger her. Jeg tror, man kan sammenligne det med at gå til badminton eller keramik. Der sidder man heller ikke og smovser, siger Kirsten.

Fjellerups seje sild.jpg
Inger Kjersgaard (t.v.) og Elsebeth Høeg elsker at strikke, og det giver en dobbeltglæde, når deres kreationer er med til at hjælpe andre mennesker. 

Det er syv år siden, de første kvinder fandt sammen i et fællesskab, hvor de strikkede til en udstilling i lokalområdet.

– Fjellerup ligger jo skønt ved strand og hav, så det var oplagt at strikke elementer, der afspejlede beliggenheden. Vi gav os i kast med gopler, søanemoner, fladfisk og endda en havfrue. Det blev en succes og lokkede flere strikkere til. I 2014 etablerede vi os som en rigtig forening, og vi tog navnet ”Fjellerups Seje Sild”, og så er det egentlig bare gået derudad, siger Kirsten.

Vi tiltrækker også turister

I alt har sildene doneret næsten 300.000 kroner til blandt andre Kræftens Bekæmpelse, Danske Hospitalsklovne og en lang række lokale institutioner. Pengene ruller ind ved salg af strømper, huer, babytøj, dukketøj, vanter og ikke mindst de sjove og finurlige pynteting, gruppen kreerer.

– Der er klassiske brugsting, og så er der det, vi mest sælger som turistsouvenirs, hvor havtemaet går igen. Ofte noget med fisk, og det giver ekstra god mening, fordi vi sælger en del af vores ting fra en butik i byens bundgarnsmuseum. Vi er et folk, som historisk og traditionelt har levet af havet, og det har turisternes interesse, fortæller Kirsten. 

LÆS OGSÅ: Flere danskere støtter velgørenhed: Vi vil gerne hjælpe, men helst digitalt

I vinter strikkede gruppen særlige ”markeringsfisk” til en ny sti i området under overskriften: Besat af fisk, fordi stien går forbi huse og steder i Fjellerup, der indgik i besættelsestiden.

– Stien blev rost af både turister og lokalbefolkningen, og de 42 markeringsfisk blev solgt ved årets Lyserød Lørdag den 3. oktober. Dagen var noget amputeret på grund af coronaen, så vi kunne ikke holde auktion, men fiskene indbragte alligevel mere end 2.000 kroner, fortæller Kirsten.

Vinteren blev også brugt på gruppens hidtil største projekt, et strikket betræk, der forvandlede en grøntsagsbod til et bindingsværkshus, hvor det lykkedes at tiltrække TV2Østjylland og LTV på kanal Østjylland, der lavede et program i otte afsnit  om Fjellerup.

– Man kan sige, vi har en dobbeltagenda, for ud over at skaffe penge til konkrete formål vil vi også gerne skabe opmærksomhed omkring vores beliggenhed og tiltrække turister. Vi håber at være med til at udvide det gængse turistområde ved for eksempel at udstille fisk på lidt ukendte, men smukke stier, så folk får lyst til at komme tilbage. Det er jo også en slags velgørenhed, siger Kirsten.

Fjellerups seje sild 4.jpg

Fjellerups seje sild 2.jpg

Ud over store kampagneprojekter som fiskene og bindingsværkshuset har gruppen også kontinuerligt en produktion af faste ting. 

– Vi leverer for eksempel huer til for tidligt fødte på Odense Sygehus, og vi strikker også små tæpper i blødt bomuldsgarn til en sorggruppe, hvis børn ikke klarer den. Det er rart at kunne svøbe den lille i sådan et, og det har forældrene ikke altid overskud til selv at tænke på. En anden fast levering er håndleds- og benvarmere til kræftpatienter, som nemt kommer til at fryse, når de er i kemoterapi. Og så skal vi heller ikke glemme de små bamser og lommevenner, vi strikker til børn, som skal til læge eller med ambulance. Vi har altid noget at gå i gang med, og det er bare skønt, at så mange gider være med, siger Kirsten.

LÆS OGSÅ: Anders Agger: Denne ting har kvinderne i mit liv lært mig om kærlighed

Spørger man gruppen, hvorfor de bruger så meget af deres tid på at strikke og hækle for andre, kommer svaret ret enstemmigt.

– Det giver jo mening! Vi elsker alle at sidde med et håndarbejde, men det giver en dobbeltglæde, når det, der kommer ud af det, dækker et behov hos andre mennesker. Eller kan være med til at samle penge ind til nogle, der er syge eller i nød. Og så er der fællesskabet som en kæmpebonus. Pyt med, hvor gamle vi er, og hvad vi i øvrigt laver. Når vi sidder sammen om garn og pinde, er det bare rart. Også selv om der ikke er tid til kage, smiler Inger Kjersgaard.

Gruppen er afhængig af garndonationer, og her oplever Kirsten Behr en større og større bevågenhed:

– Det er ikke længere kun nærområdet, der giver os garn, vi får jævnligt mails og opringninger om store portioner garn til ”få-pris”, og det er jo derfor, vi kan skaffe så mange penge til velgørenhed.

Anbefalet til dig