Tillykke, kære Pia
SPONSORERET indhold

"Tillykke, kære Pia, ingen har mere end du formået at sætte dagsordenen i dansk politik"

Pia Kjærsgaard, der nu er Folketingets formand, er den mest indflydelsesrige danske politiker over de sidste to årtier, skriver Anne Sofie Allarp i en klumme.

Af: Anne Sofie Allarp Foto: Privat
07. jul. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

KLUMME: Ingen har mere end du formået at sætte dagsordenen i dansk politik. Før blev dine synspunkter set ned på og betragtet som ufine. Nu er de "nødvendige". De er blevet en del af det, der skal til for at få magten.

Du har fået to tredjedele af Folketinget til at lyde som dig. Det er en sjælden bedrift. Eller det vil sige, de har ikke helt dine talegaver og din oprigtighed, men de forsøger, mens alt det kalkulerede slider på deres troværdighed.

LÆS OGSÅ: Opråb til politikerne: Hvor blev sandheden af?

Du er den ægte vare. Du er Danmarks suverænt bedste politiske kommunikator. Du taler fra hjertet, med hjertet. Ingen kommer i nærheden af din ægthed.

Du må have været særlig stolt under denne valgkamp.

På landets busser var der i marts måned billeder af en af en statsminister og teksten: "Kommer du til Danmark, skal du arbejde." Før var den slags utænkeligt som en del af en politisk kampagne fra et samfundsbærende parti, nu er der få, der reagerer.

De to andre store partier flokkes om sætningen: vi skal kunne følge med. Vi er gode mennesker. Det understreges for det tilfælde at nogen skulle komme i relevant tvivl, men, - for der er jo et afgørende "men", folk forventes at flygte for livet i tempi, der flugter med danske myndigheders arbejdskalender. Og allerhelst skal de bare ikke komme her. Din indflydelse er mærkbar.

LÆS OGSÅ: Dit ansigt afslører, hvordan din krop har det

Vi kan jo ikke tage imod alle 3 millioner syriske flygtninge, som en tidligere justitsminister fra et parti, der indtil for ti år siden ikke rigtigt syntes, du var stueren, konkluderede i bedste sendetid. Og så er det jo godt, at menneskesmuglerne sætter pris og risiko så højt, at det er et lille fåtal, der har muligheden for at betale en formue for måske at overleve rejsen til Europa. Det vidste den samme minister og resten af Folketinget nok godt, men det er et argument, der virker. Det der med at spille på frygten er jo en klassiker. 3 millioner er alligevel mange.

Det er jo selvfølgelig ikke alene din fortjeneste, Pia Kjærsgaard, at alt, hvad der ikke er moralsk anløbent, fortolkes som endeløst naivt i dansk politik. Den kyniske jagt på standpunkter, der er populære, forenklede, fordrejede og forsimplede har mange fædre og mødre i dag. Det er alt det, der med et lidt ubehageligt ord bliver kaldt populisme.

LÆS OGSÅ: "Fyr nu for helvede din new age-mentor"

Det er derfor, at alle dem, der blev forfærdede over dit partis fremgang ved valget, har snorksovet i timen, mens et stort flertal af Folketinget meget længe har integreret og normaliseret jeres retorik om bl.a. udlændinge. Man kan jo ikke laste dit parti for bare at være klogere i forhold til upopulære folkesager som Dong og offentlighedsloven, og for ikke at deltage i det velfærdspolitiske stormløb imod højre. Og udlandet, ja, de forstod bare ikke, at bussen for længst var kørt.

De partier, der stemte imod dig som Folketingets formand, gør dig til et symbol på en tendens, der for længst har bidt sig fast i brede kredse i dansk politik. Det er ikke helt fair.

At undlade at stemme, som de radikale gjorde for eksempel, er næsten værre. Ikke mindst når partiet selv stod bag flygtningeudspillet, der gik direkte imod flygtningekonventionen og menneskerettighedskonventionen og har potentiale til at være trendsætter i at underminere flygtninges få rettigheder ude i verdenen. Ja, derud fik du aldrig presset V og K, og dermed vil hykleriet ingen ende tage.

Men Pia Kjærsgaard, du er stadig den mest indflydelsesrige danske politiker over de sidste to årtier. Og derfor er du en mere repræsentativ formand for det danske folkestyre end muligvis nogen anden i embedet før dig.

Tillykke med posten, du fortjener den virkelig.

LÆS OGSÅ: Derfor er det blevet sværere at finde kærligheden

LÆS OGSÅ: Clement Kjersgaard: Jeg nærer dyb mistillid til alle politiske partier

LÆS OGSÅ: "Tror du ikke, det er noget, du bilder dig ind?" Jeg kiggede vantro på overlægen