Tine Gøtzsche
Foto: Claus Boesen "Han ser det, der er indeni, hvilket er helt vildt praktisk, hvis man lige tager otte kilo på. Han kan simpelthen ikke se det," fortæller tv-vært Tine Gøtzsche om sin kæreste Mads.

Tine Gøtzsche: "Folk har jo altid spurgt, hvorfor jeg ikke har en kæreste..."

Tine Gøtszche skulle nærme sig sine 50 år på jorden, før hun kunne kalde nogen for sin kæreste. Hun var ikke klar før, fortæller hun her. Det skulle nemlig tage 18 år, fra hun mødte Mads, til at de endelig slog pjalterne sammen - og selv her foregår det utraditionelt.

Vi kender det godt. Det helt særlige, magiske og måske tilfældige møde mellem to mennesker, som leder til et langt parforhold. Mange år efter kan parret stadig få lys i de hverdagstrætte øjne, når de taler om dengang.

– Parterapeuter bruger det faktisk, når de skal have et par i terapi. At parret skal beskrive mødet dengang, fortæller Tine Gøtzsche, som er 53 år og i dag arbejder som selvstændig journalist og ordstyrer, selv om mange bedst kender hende som den seriøse og smilende vært på TV-Avisen, hvor hun var indtil for to år siden.

LÆS OGSÅ: Natasja Crone: "Der var nogle ting i vores forhold, som vi simpelthen ikke havde redskaberne til at løse"

- Mads og jeg elsker også at fortælle vores historie, og når vi taler med vores venner, kan vi høre, at de også alle sammen har deres historier.

Tine Gøtzsche og hendes kæreste udgav den 10. februar en bog om det første møde ­– både deres eget og andres. Men at Tine overhovedet skulle have en kæreste og et første møde at beskrive, stod ikke skrevet i stjernerne.

En uimodståelig affære

I mange år levede hun alene uden fast kæreste, og da hun blev 37 år, tog hun konsekvensen og adopterede etiopiske Jakob alene.

– Det er bare aldrig rigtig sket med mig og kærester. Jo, jo, jeg har da haft dem, jeg har jo ikke været i kloster. Jeg har bare aldrig haft hul igennem til de lange relationer, og jeg kan ikke forklare hvorfor.

Folk har jo altid spurgt, hvorfor jeg ikke har en kæreste, og jeg har altid haft lyst til at svare: ”Hvorfor har du en kæreste?” Jeg var ret træt af at stå til regnskab, for sandheden var, at jeg ikke vidste, hvorfor jeg ikke havde en kæreste. Måske er jeg bare svær at vælte omkuld?

Tine Gøtzsche var ikke en ulykkelig single, understreger hun. Hun havde Jakob og sit gode job på TV-Avisen.

Og så alligevel.

– At være enlig mor er krævende og til tider ensomt. Men det betyder også, at der ikke altid er plads til en mand. Hvis der kommer nogen ind, skal han saftsusemig være uimodståelig, siger hun.

Det var han.

Tine og Mads mødte oprindeligt hinanden i London i 1998 gennem en ven, som Tine skulle på pub med. Men vennen havde en ven med, og den ven var Mads. Han havde kærestesorger og var på tredje år i gang med at skrive en roman om ulykkelig kærlighed.

– Det var en festlig aften, og vi endte sammen hjemme hos ham. Nogle måneder senere skrev han til mig igen. Jeg boede i Paris, og han var på job i Köln, så vi mødtes i Bruxelles for en enkelt nat, siger Tine og smiler hemmelighedsfuldt.

– Så gik der 18 år, hvor vi ikke så hinanden en eneste gang.

LÆS OGSÅ: Anne Mette Kirk: "Jeg græd, da jeg modtog opkaldet"

En løs affære

Men som nyhedsvært fulgte Tine Gøtzsche med i flygtningeinitiativet Venligboerne i 2016.

– Jeg opdagede en film på Facebook om Venligboerne, og Mads var den første, der optrådte i filmen. Jeg skrev en hilsen til ham. Jeg havde ingen intentioner. Jeg var sikker på, at han var gift og havde en sværm af unger. Vi skrev lidt frem og tilbage.

Et par måneder senere fik hun en besked fra Mads. Han var på vej til København og ville gerne drikke en kop kaffe.

– Han kom hjem til mig en søndag eftermiddag. Det var bare en gammel ven, der kom til kaffe, og Jakob var der og alting. Men Mads kom til København igen og igen, smiler hun.

Tine tøver et øjeblik.

– Helt ærligt, jeg så det som en løs affære. Mads var bare en, der kom og sov hos mig engang imellem. Men det voksede i løbet af det næste halve år, og pludselig kunne jeg mærke, at det var noget helt andet. Måske skulle jeg lade være med at putte ham ned i den kasse, der hedder ”Århh, det er ikke noget særligt”.

I et lille hus uden for en forstad

Mads Nygaard er i dag 51 år. Han bor i Nordjylland, og det var der, Tine Gøtzsche besøgte ham første gang i 2016.

– Det var i et lille usselt hus for enden af en grusvej uden for en forstad til Hirtshals, siger hun med et sigende blik.

– Der var en lampe, en brændeovn, en hems og 35 kvadratmeter. Altså, hvad fanden sker der? Der var sgu ingen bilferie til Toscana dér. Mads går kun i aflagt tøj og ejer ikke en klink, og han er fløjtende ligeglad. Han er ukonventionel.

Når det nu ikke var løfter om Toscana eller et mondænt hus, Tine faldt for, var det noget andet.

– Vi kan være grumme sammen. Vi kan sige sylespidse ting til hinanden, og vi er totalt på bølgelængde, og vi griner af de samme ting. Vi kan se det komiske i os selv og i det, andre siger. Mads er en fest, og Mads er tålmodigheden selv. Han lader mig være den, jeg er, og lader mig køre i mit tempo. Han ser det, der er indeni, hvilket er helt vildt praktisk, hvis man lige tager otte kilo på. Han kan simpelthen ikke se det, siger hun og slår en høj latter op.

Netop den latter er med i fortællingen om, da Mads mødte Tine.

"Jeg kalder hende jo lattergalen. Det kunne jeg sådan set have kaldt hende lige fra den første aften i London, for det er min tydeligste erindring, hendes latter. Hun har let ved at lade den bryde frem, og når hun virkelig synes, at noget er morsomt, læner hun nakken helt tilbage, så lyden stiger lodret mod himlen”, skriver Mads Nygaard om Tine Gøtzsche i bogen Da jeg mødte dig.

LÆS OGSÅ: Le Gammeltoft: "Jeg har følt mig hjemme, siden jeg mødte Tommy første gang"

Diskokugler og hornorkester

Huset med hemsen eksisterer ikke mere, men parret har i dag købt et fælles hus i Vendsyssel, hvor Mads bor fast, mens Tine fortsat bor i Valby. Jobbet som vært på TV-Avisen forlod hun i 2018.

– Jeg har ikke fortrudt, at jeg sagde stop. Jeg kommer jo stadig i huset, siger hun om DR-Byen, hvor hun hyppigt har opgaver som tv-programmerne Makulator, Julehilsen til Grønland og Danmarksindsamlingen.

– Jeg kan jo stadig godt lide at lave tv, men det er mere mig end dengang på TV-Avisen, hvor man ikke må fylde for meget. Nu hvor jeg ikke er dér mere, kan jeg lettere springe ud med diskokugler og hornorkester.

Noget andet, hun også kunne springe ud som, var Mads’ kæreste.

– I 2017 havde jeg ikke lyst til at det skulle være en historie, at jeg var kæreste med Mads. Det var privat. Jeg tror også, jeg skulle vænne mig til at være ”hende med kæresten”.

Men parret bor som nævnt stadig ikke sammen, og det har de heller ikke planer om. Det skyldes først og fremmest hensynet til deres til sammen fire børn, som lige skal flyve godt fra reden.

– Men nu kommer vi altså også til det med konventionerne igen. Hvad er det for en lov, der siger, at man skal have samme postnummer som sin kæreste? Der er noget meget fint ved at bo hver for sig. Mads og jeg er jo over 50 og gør tingene forskelligt, forklarer hun.

Det var også derfor, der skulle gå 18 år fra deres første møde til de endelig kunne kalde sig kærester.

– Jeg var ikke klar før. Jeg havde ikke den rummelighed, og jeg ville have været alt for skrap og bestemmeragtig. Man kan ikke lave om på Mads, og det ville jeg nok have forsøgt i mine yngre dage. Man må tage mennesker, som de er.

Hvem er Tine Gøtzsche?

Tine Gøtzsche fakta.jpg

  • Født i 1967.
  • Uddannet journalist.
  • Kendt som vært på TV-Avisen, et job hun forlod i 2018 til fordel for livet som freelancer.
  • I dag er hun ordstyrer og moderator til konferencer og har ofte tv-optrædener.
  • Mor til sønnen Jakob på 17 år.
  • Kæreste med forfatteren Mads Nygaard.
  • Parret udgav den 10. februar bogen Da Jeg Mødte Dig på forlaget People's Press.
Se, hvad vi ellers skriver om: Livsstil, Interview og Kvinder du skal kende