Tilbage fra barsel

Foto: Getty Images Er du tilbage fra barsel - og har du også taget dig selv i at stirre ud i luften og måske lige glemme, hvad du egentlig lige havde gang i?

Øhh, hvad taler I om?! 10 tegn på, at du er kommet tilbage fra barsel

Det kan være en brat omstilling for både din hjerne og dit hjerte at skulle tilbage på job efter en lang, bobleagtig barsel. Det kan faktisk være en ret brutal omgang – men vid, at du ikke er alene! Her er 10 sjove, skæve og bundærlige tegn på, at du er vendt tilbage fra barsel.

Skal du også liiiige i gang på jobbet efter endt barsel? Som en rusten cykel, der lige skal trædes i gang?

Det kan være en ambivalent størrelse at skulle tilbage. Måske glæder du dig over udsigten til voksen-kontakt og faglige tanker, måske får du ondt i maven over at undvære dit barn. Måske begge dele. Og så er der jo alt ind imellem, når livet igen tager en 180 graders vending.

Vi har spottet 10 tegn på, at du er tilbage fra barsel – måske du kan genkende en situation eller to.

1) Hello, old lover!

Du møder ind på din arbejdsarbejdsplads – og pludselig dér ud af det blå byder en gammel bekendt dig velkommen. Du genkender vedkommendes lyd, duft, og din hjerne vækkes til live ved udsigten til en varm omfavnelse af… kaffe. Ja, den skoldhede udgave, du har drømt om i månedsvis, men som du selvfølgelig glemte på køkkenbordet, hver gang junior havde et nyt behov, der skulle stilles. Sjældent har en brændt tunge følt så velsignet…

2) Hvad f**k taler I om?

Du kommer fra samtaler med en baby. Måske drysset med samtalen (okay, ord udvekslet) ved kassen i Netto. Din finger på pulsen over tidens fedeste trends dækker: tilbud på bleer, datoen for næste udviklingsspring og planen for juniors indkøring i vuggestuen. Men pludselig genåbner verden sig, og på papiret lyder idéen om voksen-samtaler uden afbrydelser jo meget tiltrængt. Men ærligt… Du aner ikke, hvad de taler om! Altså, hvem er gift med hvem i ’Gift ved Første Blik’, siger I? Hvorfor gik I sådan op i Tour de France i sommer? OG HVAD ER DET FOR NOGLE MINK, ALLE TALER OM??

LÆS OGSÅ: 21 tegn på, at du har en tumling i huset

3) Manglende ”hjerne og mund”-koordinering

Tager du dig selv i at starte på en FED sætning, men så fuldstændig at gå i stå midt inden i den, fordi… hvad var det egentlig, du ville sige?! Ja, det kræver en KÆMPE omstilling for din hjerne at vende tilbage fra barsel. Den emotionelle del af hjernen skal igen slås fra, mens den logiske del skal genaktiveres - alt sammen påvirket af dine hormoner og den søvn, du ikke lige får. Så dit hoved føles sikkert… medtaget, og det giver ægte mening, hvis du føler dig en kende ved siden af dig selv.

Det kan fx komme til udtryk ved, at du slet, slet, slet ikke kan finde ordene. Samtalerne bliver hakket og spækket med ”hvad er det nu, det hedder…” Du famler, roder rundt i dit pludseligt stærkt begrænsede ordforråd. Hvorfor? HORMONER! OG det faktum, at du formentlig ikke har tænkt mange faglige tanker i månedsvis. Frustrerende, ja. Naturligt, også ja – du er ikke alene!

4) Koncentra…hvadkosterenflyverdragt?

Og nu vi er i hjerne-boldgaden; din koncentration er forsvundet. Du vil måske opleve, at enhver faglig opgave, du tidligere håndterede overlegent, nu kræver massive mængder af tid. Måske du oplever at stirre ud i luften, mens din hjerne desperat søger efter løsningen. Hvordan var det nu, det var?

Undervejs taber du naturligvis tråden hvert 10. sekund; scroller tre gange på din Facebook, googler lige en flyverdragt størrelse 1 år, indtil du indser, at du var ved at løse en seriøs arbejdsopgave. Og når svaret på opgaven så endelig kæmpes frem for din hårdt prøvede hjerne: Hej hovedpine!

5) Du går AMOKKA i kantinen

Efter månedsvis med leverpostej på en tilfældig endeskive fra det knastørre rugbrød, der udløber samme dag, er kantinen et kærkomment, gastronomisk kram. Nærmest uanset standarden i øvrigt. Smagene, teksturerne, udvalget! Og allermest magisk: Uden afbrydelser?! Måske endda med en kageordning?! *tørrer glædeståre bort*

Dette vil naturligvis udmønte sig i en tilføjelse af kilo på korpus. Men ærligt, det er så meget dét værd, mums!

6) Hov! Hvor er babyen?

Mens du (inderligt) forsøger at fordybe dig i en opgave på arbejdet, gipper det pludselig i dig. ”Hvor er min baby?!”, når din hjerne at skrige, mens din hjerterytme stikker af, og sveden entrerer i armhulerne. Lynhurtigt (okay, eller i ammehjerne-tempo…) indser du, at du ikke har ansvaret for din baby. Du er jo på ar-bej-de.

Så kommer stikket i hjertet, hvor du bliver mindet om, hvor meget du savner det lille vidunderlige kødvækkeur af en pruttemaskine… Og mens du sidder med dit afsavn, kan du kærligt lade dine fingre ae den indtørrede klat havregrød, din bebs fik kastet på din blazer under den hektiske morgenmadsseance. #Aldrigpletfri.

LÆS OGSÅ: Klumme: Min mand bliver rost for at være familiefar, mens jeg bliver kaldt karrieremor

7) Stik mig en sjuuuuus!

Ugen er nu gået. Dine kolleger snakker om at hygge med en afrundende fællesskål – og du kan faktisk joine! Du har SAVNET en lille, lækker fredagsbuzz. Du har allieret dig med din partner in crime, som passer på hjemmefronten, mens du kan blive hængende et øjeblik længere på job fredag eftermiddag og nyde den kolde øl/hvidvin/sjus, dit legeme hungrer efter. Et sekunds ”mig-tid” i selskab med gode, savnede kollegaer.

Klip til max 20 minutter senere, hvor du mærker, hvordan den ENE genstand gør, at du krammer alle og fortæller, hvor meget du har savnet dem – for så at blive mere end almindelig svimmel, skeløjet og kvalm. Sig hej til din nye tilstand af alkoholintolerance.

8) Den kostbare tid

Tid er blevet en MEGET håndgribelig størrelse. Hvad du lægger til ét sted, forsvinder et andet sted. Du har otte timer til dagens arbejde (på jobbet, vel at mærke) og that’s it! Arbejdsopgaverne skal ekspederes, for med en baby på hjemmefronten er der nemlig en ny deadline, der kronisk følger dig rundt. Efter endt barsel er du derfor (når din hjerne er up to speed, bevares) en top-effektiv medabejder, der løser enhver opgave uden tidsspild. Du kan multitaske beyond advanced levels! Oooooog derfor skal barsel i øvrigt skrives på CV’et, for de måneder har uden tvivl givet dig knivskarpe skills, du bringer med ud på arbejdsmarkedet. Punktum for den debat!

LÆS OGSÅ: Mor på job: Derfor bliver du ekstra attraktiv for arbejdsmarkedet, når du får børn

9) Gab i anden potens!!

De otte overstående punkter står naturligvis ikke alene. For mens du KÆMPER med at følge med dine kollegaer, mens du KÆMPER med at få din hjerne til at holde fast på en tanke i mere end 3,4 sammenhængende sekunder, mens du KÆMPER med afsavn, identitetskrise og vægtøgning – lige dér er du træt. For du har ikke sovet. I et år.

Og her må du bare indse, at der kan gå et stykke tid, før baby på hjemmefronten helt får regnet ud, at man RENT FAKTISK KAN sove mere end to timer ad gangen. Og hvem på kontoret forstår egentlig kronisk træthed som livsvilkår? Hvem, spørger jeg!

Det er i øvrigt her, at alle dine kolleger skal give dig fuld råderet over playlisten til fredagsbaren, når du tager din hiphop-cap omvendt på og på repeat skråler med på Kesi-sangen ’Søvnløs’, som aldrig har givet mere mening: "Jeg HAR ikke sovet i et år!!"... hvis du når så langt som til at få drink to…    

10) Ensomhed. Identitetskrise. Hjælp.

Nu skal vi ikke kun svælge i det negative, så forhåbentlig ser du det næste som en omfavnelse – for vi ser og forstår dig, hvis du føler dig en lille smule ensom i denne overgang mellem baby-hule og arbejdsliv. En lille smule til overs i dine relationer. Både på arbejde blandt dine kollegaer, hvor du igen skal finde din plads. Og derhjemme, hvor der måske er kommet andre ind i din babys liv. Måske er din partner den nye yndling? Måske pædagogen ser det første skridt før dig? Det kan være en svær mellemstation, men husk, at tiden er din ven. Og at det er OK at sige det højt, hvis du pludselig føler en mindre identitetskrise et sted mellem mor og medarbejder.

11) Du har den her

Hey, du er vendt tilbage til dit arbejdsliv. Highfive til dig! Det kan være en halvbrutal oplevelse. Følelserne kan være konfliktende, måske savner du barselshulen, dit barn. Omvendt er det 100 % lige så normalt og okay, hvis nyder du at finde tid til dig selv og genopdage, at du også kan andet. Måske føler du dig bare… off i overgangsperioden. Sig det højt til nogen! Og vid, at det bliver bedre.

Denne artikel er i øvrigt skrevet af en kvinde, der kom tilbage fra barsel for ni dage siden. Jeg hepper på dig!

Se, hvad vi ellers skriver om: Barsel, Mor, Familieliv og Karriere

610x200_woordy_knap2.jpeg