Silja Okking om børn og kroppe
Foto: Christian Als Silja Okkings datter Uma er opkaldt efter skuespilleren Uma Thurman fra filmen "Pulp Fiction".

Silja Okking: Alle forældre bør stille sig selv dette afgørende spørgsmål foran spejlet

Når 37-årige Silja Okking går i bad, står hun helt nøgen foran spejlet og klasker med brysterne. Så kan hendes datter se, at det er sådan, mors krop ser ud. I rollen som Ramasjang-vært stiller Silja sig også op foran skærmen med yoyo-vægt og æblekinder og giver børnene noget at spejle sig i.

Silja Okking går forrest, når det kommer til at lære vores børn, at de er gode nok, som de ser ud. Som børnevært i Ramasjang er hun selv et forbillede for børnene – også når det gælder krop. Det fortæller hun i et stort interview i magasinet Vores Børn.

"Jeg tror, børnene synes, det er dejligt at kunne spejle sig i en, som har æblekinder. Og en, som har briller, som laver lidt sjov og ikke er for selvhøjtidelig. Som ikke er den højeste person i verden, og som sjældent vejer det samme særligt lang tid ad gangen. Ved at være mig selv kan jeg fjerne noget skyld og skam i børnene: Jeg er jo bare Silja", siger hun til Vores Børn.

LÆS OGSÅ: Sandie Westh: ”Der findes en særlig plads i helvede til lige præcis den her type kvinder”

Og når børneværten står med sin egen datter i badet, gør hun da også et stort nummer ud af ikke at skjule kroppen eller vise utilpashed omkring den; hun klasker med brysterne, laver kæmpemave og tæller trapper på dobbelthagen.

"Børn spejler sig i deres forældre, så du skal gå foran og stå ved, hvem du er. Og det er ikke det, du siger, der tæller. Det er det, du gør. Så du skal selvfølgelig tale med dine børn om alt det ved deres krop, de er usikre på. Men du skal allerførst lære at hvile i din egen krop og vise, at det er ok at have dobbelthage og mave," fortæller hun i artiklen til Vores Børn.

For Silja er det vigtigt at være et aktivt forbillede for sin datter og vise hende, hvordan en almindelig krop ser ud. Hun mener, det altafgørende, hvordan vi som mødre – og fædre – kigger på os selv i spejlet foran vores børn. Hvordan gør du? spørger hun:

"Står du og trækker ind og løfter op – og ser dit barn, at du ser utilfreds ud? Så giver du måske videre, at det ikke er ok at have hængepatter eller mavedelle. Børn ser og fornemmer altså meget mere, end vi tror."

Derfor nytter det heller ikke noget, at vi sladrer om andre, mens barnet hører det:

”Siger du for eksempel: ’Ej, har du set Betina, hun er blevet stor, hva’?’ Det er en ærgerlig kultur at give videre, for så tænker børnene: 'Jeg skal i hvert fald ikke være tyk som Betina'. Det bedste forbillede for dine børn er jo dig selv,” , fortæller Silja Okking til magasinet

Sociale medier forvrænger børns kropsbillede

Børneværten oplever, at mange unge – særligt piger  – ser ned på egen krop, fordi de er usikre. Én ting, som særligt er med til at forvrænge deres syn på kroppen, er de sociale medier.

”Piger har altså et eller andet med krop og udseende. Det kan blive heftigt, og det bliver kun værre med sociale medier, som er et dårligt spejl på virkeligheden”, siger Silja Okking til Vores Børn.

Og mon ikke vi alle ved, hvordan det kan vække misundelse – og måske også dårligere selvværd – hvis vennerne har noget, vi selv kunne tænke os. Klassikeren er jo, at man vil have, hvad de andre har – og det sker helt sikkert også i børnehøjde, siger Silja Okking. Også hjemme hos hende selv.

”Min lyshårede Uma, som har de smukkeste proptrækkerkrøller, når hun lige har været i bad, drømmer om at få langt, mørkt hår. Som er helt lige. Ligesom sin veninde", siger Silja Okking.

Hun mener, der er to ting at gøre, hvis vi bliver misundelige på andre, og hvad de har – om så det er en tynd krop eller en jobmulighed.

”Så kan vi gøre to ting; vi kan vende det indad og tænke: jeg er forkert. Men vi også blive inspirerede og tænke: hun er fucking sej, hun går lige efter det, hun vil. Hvordan kom hun derhen? Og så handle på det”, siger Silja i interviewet til magasinet.

Læs hele interviewet med Silja Okking i det nyeste nummer af magasinet Vores Børn, som er i bladkiosken fra den 25. februar.

Forside.png

Om Silja Okking

  • Født i 1983 i Ystad, Sverige.
  • Datter af skuespiller Jens Okking og den svenske danser og koreograf Catharina Nordlindh. 
  • Gift med Steffen Raastrup, 45 år og indholdsansvarlig for Podimo.
  • Parret bor i Hornbæk og har været sammen i 12 år og gift i ti.
  • De er forældre til Uma på syv år.
  • Silja Okking har været Ramasjang-vært i mange år og er blandt andet kendt for programmer som Monster Buster, mini-MGP og de såkaldte (toilet)rullinger, Sommer Summarum og MGP.
  • Her netop været vært for DR-showet ”Danmarks Indsamling 2021”.
  • Er autodidakt musiker, sangskriver og vært. Har læst et år på KaosPilot-uddannelsen i Malmø.
  • I 2016 udgav Silja bogen: ’Håndbog for pigenørder’. Hun skriver nu på en fantasy-roman til børn mellem 11-14 år.

Om bogen "Kampklar"

Silja Okking har bidraget med en godnathistorie i den nye bog ’Kampklar’, som udkommer 8. marts på Kvindernes Kampdag. Bogen favner ni godnathistorier om yndige, dygtige, modige, vilde piger og inspirerer børn til at være lige præcis dem, de gerne vil være. Kvinder som Sanne Søndergaard, Sanne Cigale Benmouyal og Geeti Amiri har også bidraget til bogen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Mor, Kendte, Kropspositivisme, Børnepsykologi og Børneopdragelse