Fondation Cartier
SPONSORERET indhold

Her er museumshaven, du skal besøge, hvis rejsen går til Paris

Du kender måske allerede museerne Fondazione Prada i Milano og Fondation Louis Vuitton i Paris, der er ejet af nogle af verdens største modebrands. Men faktisk har det ikoniske smykkebrand Cartier også haft sit eget museum for moderne kunst, midt i Paris, i over 30 år. Vi blev inviteret på besøg i den imponerende glasbygning, der er et kunstværk i sig selv.

Af:: Anne Lose Foto: Eric Sander
06. jan. 2020 | Bolig | Eurowoman

De største luksusbrands elsker kunst og bygger gerne imponerende arkitektoniske museer og fylder dem med lige så imponerede kunstsamlinger. Men Cartier var først, for smykkehuset har haft sit eget kunstmuseum siden 1984, midt i Paris på Boulevard Raspail i det 14. arrondissement.

LÆS OGSÅ: Har du nogensinde set det fredede Salamihus på Christianshavn? Kom indenfor

Den spektakulære glas- og stålbygning, som i dag huser museet, er skabt af den franske stjernearkitekt Jean Nouvel og blev indviet i 1994 som udstillingscenter og ‘åbent space’ for moderne kunst og kunstnere. Og så har museet en vild have, der fungerer som en stille oase i den pulserende storby.

Vi tog en snak med museets udstillingsdirektør, Isabelle Gaudefroy, om museet og samlingen, der indeholder over 1.600 værker. Og den smukke, vilde have, der omgiver det.

Fondation-Cartier
Den vilde, naturlige have, der omgiver museet indeholder flere værker, fx videoværket La Cabane du chat fra 2016 af Agnès Varda

Fortæl os om bygningen?

– Stedet har en kulturhistorisk betydning, fordi den franske forfatter og politiker Francois-René de Chateubriand (1768-1848) boede her, inden det blev til kunstmuseum, som Cartier hyrede den franske arkitekt Jean Nouvel til at designe i 1994. Bygningen er transparent og af glas, så sollyset trænger ind overalt.

– Det er nærmest som et drivhus og skabte en del furore i kunstverdenen, da det blev opført, fordi der ikke er så mange vægge til at hænge kunst på. Jean Nouvel advokerede dog for, at bygningen åbnede muligheder og gav frihed til at skabe forskellige slags udstillinger. Glasset gør, at du aldrig ved, om du er inde eller ude. Og så reflekterer det træerne.

Hvad er museets vision?

– Præsidenten for Fondation Cartier, Alain-Dominique Perrin, er passioneret kunstsamler og kunstelsker, var nær ven af billedhuggeren César og syntes, at der var brug for et fristed, hvor kunstnere kunne skabe deres kunst. Et slags artist in residence.

Fondation-Cartier
Claudia Andujars udstilling The Yanomami Struggle kan ses på Fondation Cartier fra januar 2020.Billedet her er fra 1976

Og hvad med haven, der omgiver museet?

– Haven blev anlagt i 90’erne og blev anset for at være meget avantgardistisk, fordi den er naturlig og vild. Men de sidste 10 år er den blevet vildt populær, fordi den er vokset til og indeholder kunstværker som Agnès Vardas videoværk La Cabane du chat fra 2016, der kan opleves i en lille træhytte, og Fabrice Hybers lyserøde træ, Paradis, fra 2019.

Kan nu nævne nogle højdepunkter i museets historie?

– Duoen Diller Scofidio + Renfros videoinstallation, EXIT, fra 2008 til udstillingen Native Land, Stop Eject om globale nomader, der bliver flygtninge pga. økonomi, politik og klima, og den japanske arkitekt Junya Ishigamis udstilling Freeing Architecture fra 2018, som vi ikke spåede til at blive særlig stor, for han var ret ukendt. Men den blev en kæmpe publikumssucces og skabte lange køer udenfor, og nu rejser den verden rundt, så flere kan få glæde af den.

Fondationcartier.com

261 Boulevard Raspail, 75014 Paris, Frankrig

Anbefalet til dig