DIY tv-møbel Lykke Mai Skjold

Foto: Lykke Mai Skjold Det kan være dyrt at købe et helt enkelt og smukt fjernsyn, der går i ét med billedvæggen i stuen.

"Usynligt" tv på væggen? Se den geniale løsning, som Lykke Mai kom på...

Søger du inspiration til et smukt møbel, der kan skjule fjernsyet på din væg? Hjemme hos Lykke Mai Skjold går deres tv - næsten - i ét med væggen. Se, hvordan du gør her.

Et stort fjernsyn på væggen er visuelt ikke nødvendigvis det kønneste syn.

Hjemme hos Lykke Mai Skjold ønskede de ikke at betale for et dyrt design-tv, så de valgte i stedet en billigere og mere personlig løsning: Nemlig at bygge et originalt tv-møbel.

Tænker du, at det er en svær omgang?

Få her en 'gør det selv'-guide til "tv-skjuleren" og læs om tankerne bag.  

For der er brug for at udnytte pladsen, hvis man - som danske Lykke og hendes norske kæreste - bor i en mindre lejlighed, hvor den ene elsker indretning og den anden elsker sit tv...

LÆS OGSÅ: Cathrines mobil var rødglødende, efter hun delte dette vasketøjs-møbel

Kan du fortælle os lidt om, hvem du er? 

Mit navn er Lykke, jeg er 28 år og bosat i Norge, hvor jeg arbejder som grafisk designer. Sammen med min mand, Michael, og vores to hunde bor vi i en mindre lejlighed på ca. 60 kvm.

Hvordan fik du idéen til 'tv-skjuleren'?

Vores tv i stuen er meget stort og klodset at se på. Det er langt fra æstetisk tiltalende, men min mand er glad for det, så vi måtte finde et kompromis.

Selvom vi begge drømte om Samsungs ’Frame TV’, er det lidt pebret til vores budget. Derfor lavede vi vores eget møbel til at gemme tv’et, så vi slap for at kigge på det, når vi var færdig med at bruge det.

Derudover var jeg også meget inspireret af monokrome reoler, der går i ét med væggen bag. Alt dette i en fin kombination gav en mulighed til lave en løsning, der kunne fungere for os begge.

TV-møbel

Har du gode tips til, hvad man skal gøre - og måske ikke gøre undervejs - når man vil bygge et selv?

Man skal have godt med plads omkring sig, når man skal bygge et så stort møbel. Min mand byggede det i lejligheden, og det var vist ikke helt nemt.

Man skal bruge godt værktøj, der kan skære nøjagtigt. Brug også god tid på at beregne skæringer og samlinger.

Selve møblet bør laves af krydsfiner, imens skydedøren bør laves af en mdf-plade. Det skyldes, at mdf ikke har tendens til at bøje, når det hænger lige ned. Så undgår man, at skydedøren bøjer over tid – dette er tilfældet hos os lige nu. Ja, man lærer af sine fejl!

TV-møbel

Hvor lang tid tog det, og hvad har det samlet kostet?

Selve møblet tog et par dage at lave – måske fordi det blevet lavet i vores stue. I et værksted havde det nok blot taget nogle timer/en dag. Husk også tid til at male.

Prisen var ca. 1.500 norske kroner (svarende til ca. 1.100 danske kroner, red.) Her brugte vi en del genbrugsmaterialer, så ønsker man at bruge udelukkende nyt træværk, bliver det nok et hak dyrere. Med malingen blev det rundt regnet ca. 1.900 norske kroner (svarende til ca. 1.400 danske kroner, red.).

Hvad synes du selv om resultatet?

Vi elsker løsningen, men det står klart for os, at dette er den første "prototype". Min mand er perfektionist og ser mange fejl i møblet.

Lige nu er det helt fint, men flytter vi, kommer vi nok til at bygge et nyt, hvis ikke det bliver til et helt nyt tv.

TV-møbel

Du valgte at dele billeder af det på Instagram – hvorfor?

Det er sjældent, vi ser fjernsyn. Vi kan ikke så godt lide at vise det frem. Det er et ”mærkeligt” objekt, hvor vi har købt ting til at have over, under og ved siden af. Nogen af praktiske årsager, og andre af æstetiske. Men det bliver alligevel ikke helt godt.

Så jeg tænkte, at der garanteret er nogle andre derude, der sidder med samme "problem", hvor vores møbel måske kunne inspirere?!

Hvilke reaktioner har du fået?

Vi har fået rigtig mange gode og søde tilbagemeldinger på tv-møblet. Endda beskeder fra folk, der gerne står klar til at lægge en bestilling, hvis det skulle blive muligt en dag. Det er det største kompliment, vi kan få.

Det havde jeg slet ikke regnet med. Heldigvis er mit univers på Instagram også dejligt positivt ladet med de sødeste følgere.

Vil du bygge selv? ALT.dks læsere får her Lykke Mai Skjolds guide.

Byg selv tv-møbel - guide af Lykke Mai Skjold

Her komme en enkel guide til udformningen af vores byg-selv-tv-skjuler:

Møblet består af

 1. En ramme, der omkredser hele konstruktionen
 2. Tre horisontale plader – en i top, en i bund og en lige under tv’et
 3. To vertikale plader, der deler møblet på midten
 4. En indbygget reol – lavet efter møblet blev færdigt
 5. Skydedør
 6. To skabslåger, der dækker den nedre del af møblet

Størrelse

Størrelsen på tv-skjuleren afgøres ud fra tv’ets størrelse.

Vores tv er 55 tommer, og møblet er bygget til, at der lige nøjagtigt er plads til tv’et.

Vi gik efter en dybde på 18 cm. For at få skydedørsfunktionen og åbne hylder, skal møblets længde mindst dobbles med tv’ets længde.

Vores tv er cirka 124 cm langt – dvs. at hele møblet mindste skal være 248 cm langt. Der må påregnes ekstra centimeter til selv rammeren, og derfor blev længden på vores møbel ca. 260 cm.

Højde og placering

Møblets højde blev bestemt ud fra tv’ets placering på væggen.

 1. Hvor højt skal tv’et sidde på væggen?
 2. Dette afgør, hvor langt der er fra bunden af tv’et ned til gulvet
 3. Højden på den nedre del af møblet bestemmes ud fra disse mål

Du kan vælge om skydedøren kun skal dække for tv’et, eller om den også skal dække for den nedre del af møblet. Vores dør dækker kun for tv’et, og vi har selv lavet lågerne til den nedre del af møblet. Så slipper vi for at se på opbevaringen, når skydedøren trækkes til eller fra.

Materialer

Træ

Vi brugte en del genbrugstræ af forskellige materialer for at spare penge og af hensyn til miljøet. Vi anbefaler dog, at møblet som udgangspunkt bygges af mdf-plader.

Skydedør

Skydedøren fungerer på den måde, at den skydes til venstre. Det er en aluminiumsskinne med hængsler, der er placeret i toppen på den øverste del af møblet. Skinne har vi malet i samme farve som møblet.

Skinnen blev købt i en standard størrelse, som er blevet skåret til. Vi placerede aluminiumsskinnen øverste for at skjule alle åbne/lukke-mekanismer. En god ide er at give skinnen primer før maling.

Sådan bygger du tv-møblet

 1. Begynd med at skære alt træet i de ønskede mål
 2. Møblet er lavet af to identiske rammer – begynd med at samle den først. Vi brugte skruer og hyldeknægte
 3. Saml nu den anden, og skru så de to rammer sammen. Rammen, som også skal fungere som reol, skal have en tynd plade som bagbeklædning
 4. Montér aluminiumsskinnen, og skru hængslerne på bagsiden af skydedøren
 5. Hæng møblet op på væggen, før du sætter skydedøren i (NB! Tv’et monteres til sidst)
 6. Den indbyggede reol skrues/limes/sømmes ind. Begynd med de vertikale plader
 7. Spartl for at udglatte eventuelle ujævnheder, og mal den derefter. Vi malede den samme farve som væggen for et monokromt udtryk. Tv-møblet er malet med farven 'Raw Canvas' fra Jotun, og det samme er væggen

Disclaimer

Guiden er overordnet og blot en vejledning og inspiration til, hvordan det kan gøres derhjemme. Der er garanteret et hav af andre måder at gøre det på. Dette var vores første forsøg, og manden herhjemme påpeger, at han muligvis havde gjort det på en lidt anden måde næste gang.

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY og Boligindretning

610x200_woordy_dmjpg.jpg