Rosa Mundi

Foto: Getty Images Denne Rosa Mundi dufter himmelsk.

Planter, der dufter himmelsk? Her er 8 sikre bud

Planter og blomster i haven eller på altanen er ikke kun smukke at kigge på. Mange dufter også himmelsk og er med deres dufte med til at skabe en dejlig atmosfære og bringe minder frem. Få 8 bud på smukke planter, der får duftene frem i haven eller på din altan.

Er der noget bedre end at gå en tur i haven eller sidde på altanen og mærke duften fra roser, kaprifolier og lavendel. Du finder velduftende planter inden for alle plantegrupper, både sommerblomster, løgplanter, stauder, klatreplanter, buske og træer, og det betyder, at du kan plante dem både i haven og på altanen. Da planter som hovedregel dufter mest, når de blomstrer, kan det være en god idé at blande planter, der ikke blomstrer samtidigt. De fleste planter blomstrer om sommeren, men du kan sørge for at blande dine planter, så der er dufte hele året – også om vinteren.

8 duftende planter til haven eller altanen

Lavendel

1. Lavendel

Lavendler indeholder æteriske olier, der afgiver en fantastisk duft, og så er de oven i købet nemme at holde både i haven og i krukker. Hvis du planter dine lavendler i april, blomstrer de smukt helt hen i september. For at få mest muligt ud af planternes duft, bør de placeres et solrigt og varmt sted og sørg for at nippe de visne blomster af.

Sommerfuglebusk

2. Sommerfuglebusk

Sommerfuglebusken blomstrer med de smukkeste blomsterklaser i lille, rosa og hvide nuancer og tiltrækker masser af sommerfugle på grund af dens dejlige duft. Normalt er sommerfuglebusken en kæmpe, der fylder godt i bedet, men den fås også i en mindre udgave, der passer til krukkerne på terrassen.

Nelliker

3. Nelliker

Nellikens blomster har en karakteristisk, sødlige duft og findes i et væld af smukke farver. Nelliker trives godt både i krukker på altanen og udplantet i haven. Foruden at dufte og pynte, så kan de velduftende varianter af nelliker faktisk også anvendes i salater eller som pynt på konfekt, kager eller desserter.

Citronverbena

4. Citronverbena

Citronverbena med de fine hvide blomster er nem at holde og trives godt både i krukker på altanen og i haven. Foruden at være dekorativ så dufter citronverbena fantastisk af citrus, og bladene og de friske skud kan faktisk spises. Hvis du vil sikre dig masser af velduftende blomster, skal du sørge for at nippe de visne blomster af og vande og gøde planten godt.

Syren

5. Syrener

Der er intet som syrener, der vækker minder om sol og sommer. De smukke blomsterklaser i lilla, hvid og rosa har en meget kraftig, parfumeret duft, der næsten kan være svimlende. Syrener er nemme at dyrke og findes i mange størrelser, der passer både til krukker og bede i haven.

Kaprifolie

6. Kaprifolie

Kaprifolier er kendetegnet ved deres lange, tynde stængler, der bærer fine blomster hele sommeren og dufter fantastisk. På grund af sin hurtige vækst og gode klatreegenskaber egner den sig rigtigt godt til at gro op ad en pergola, et hegn eller en husmur. Blomsterne producerer desuden store mængder af nektar, som lokker insekter til, hvilket også er gavnligt for de øvrige planter i haven eller på altanen.

Rosa mundi rose

7. Roser

De fleste af os elsker duften af roser, men der er dog forskel på, hvor kraftigt roser dufter. Nogle roser har en frisk og frugtagtig duft, men andre har en mere parfumeret og tung duft. Ønsker du en stærkt duftende rose, skal du gå specifikt efter en sort, der har lige netop den egenskab, fx Rosa Alba Maxima, Claire austin, Aicha, The Pilgrim eller Rosa Mundi. Hvis du ønsker at dyrke roser på altanen, skal du gå efter sorter, der ikke bliver alt for store og egner sig til at vokse i krukker.

Duftgeranier

8. Duftgeranier

Duftgeranium eller duftpelargonie findes i mange forskellige farver og dufte. Den mest almindelig duftgeranium er en rosengeranium, der dufter af roser, men du kan nærmest finde en plante, der dufter af lige det, du bedst kan lide. Citron, æble, kakao, ja endda cola! Duftgeranier bruges egentlig som stueplanter, men de kan stilles ud i haven eller på altanen i maj og frem til oktober.

Duftende krydderurter i haven og i krukker

Det er ikke kun blomster, der dufter. Hjemmedyrkede krydderurter blomstrer, dufter og smager fantastisk, og så er de ideelle til at dyrke på altanen, i højbedet ved terrassen eller i krukker tæt på dit udekøkken.

12 duftende krydderurter:

 • Salvie
 • Rosmarin
 • Oregano
 • Timian
 • Mynte
 • Basilikum
 • Citronmelisse
 • Karry
 • Citronverbena
 • Merian
 • Citrongræs
 • Estragon

Kilder: Bolius.dk, Idenyt, Plantorama

Se, hvad vi ellers skriver om: Blomster, Planter, Have og Altan

610x200_woordy_dmjpg.jpg