Pojagi gardiner
SPONSORERET indhold

Er du også vild med de unikke pojagi-gardiner? Sådan syr du dem selv

De smukke og sanselige patchwork-gardiner giver det skønneste lysindfald, og lige nu ser man dem vinde indpas i boligen. Vi giver dig her en guide til, hvordan du kan sy dine egne med den traditionelle pojagi-teknik.

Af: Redaktionen Foto: Freja Løwe, Studio Fie Paarup og Sine Fagerlund
22. jan. 2021 | Bolig | ALT.dk

Når de hænger foran et vindue, er det næsten som at se på unikke kunstværker. 

Den ældgamle koreanske tekstiltradition pojagi - eller jogakbo og bojagi, som den også kaldes - er begyndt at dukke op i den moderne boligindretning.

Ligesom klassisk patchwork er kommet på mode igen, oplever denne særlige form for koreansk håndværk i denne tid også en fornyet popularitet og udbredelse, hvor den eksempelvis anvendes til at skabe unikke gardiner.

Sy selv 'pojagi'-gardiner

Pojagi-traditionen tager udgangspunkt i en fascination over at klippe fine stykker stof op i mindre stykker for at sy dem sammen påny. Stykkerne er oftest firkantede, og det er almindeligt at kombinere forskellige typer tekstiler, som fx silke, bomuld og det asiatiske materiale ramie, der er bastfibre.

Man klipper stofstykkerne i forskellige størrelser og syr dem sammen med en bestemt teknik, hvor sømrummet gemmes inde i sømmen, så syningerne ser ens ud både for- og bagfra.

Når solen bryder igennem et pojagi-klæde, falder lyset uens netop på grund af de forskellige typer af tekstiler, der er anvendt.

Denne teknik kræver en vis præcision og fingerfærdighed, men hvis du har mod på at prøve det af, har ALT.dk fået lov at dele Sine Fagerlunds trin-for-trin guide.

Sådan syr du Pojagi

Pojagi trin 1

1. Klip firkanter ud, så de danner et mønster - eller improviser blot undervejs, som arbejdet skrider frem. Det er hele ideen med Pojagi, at man bruger reststoffer og syr dem tilfældigt sammen.

Pojagi trin 2

2. Start med 2 stykker stof og læg dem ovenpå hinanden, så det bageste stykke stof stikker 1 cm ud over det forreste.

Pojagi trin 3

3. Fold sømrummet 1 cm ned og pres eller stryg fladt. Hold gerne folden fast med en nål eller to.

4. Sy en stikning ned langs den rå kant, brug trykfodens bredde, det vil sige cirka 8 mm sømrum.

Pojagi trin 4 - 2

5. Del de to stofstykker fra hinanden, og pres sømrummet mod venstre, så den rå kant skjules.

6. Sæt evt. en nål for at holde sømrummet fast. Stik nu ned langs venstre side, igen med en trykfodsbredde. Nu er de rå kanter skjult og arbejdet har ikke en for- eller en bagside. Begge sider er forsider.

Pojagi trin 6 - 2

7_trin_1.jpg

7. Nu fortsættes arbejdet med flere stykker stof, som syes på efter samme metode.

Pojagi - bagsiden af stoffet.
Bagsiden af stoffet.
Pojagi - forsiden af stoffet.
Forsiden af stoffet.

Her kan du se Sines færdige resultat:

Se flere typer pojagi-gardiner

Mangler du inspiration til dit eget gardin, har vi samlet nogle forskellige varianter af gardinerne her - nogle mere komplekse end andre... 

Anbefalet til dig