Sådan laver du lækker vegansk risalamande
SPONSORERET indhold

Sådan laver du lækker vegansk risalamande

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Her får du kvinden bag kogebogen Vegansk madglæde, Mia Sommers, lækre opskrift på vegansk risalamande, altså en risalamande uden mælk og fløde. Opskriften er fra bogen Vegansk madglæde, der udkom 1 november i år.

Af: Mia Sommer Foto: Fra bogen Vegansk madglæde
22. dec. 2021 | Opskrift | ALT.dk
Vegansk risalamande til 5-6 personer | Total: en time, 15 min | Arbejdstid: 15 min

Ingredienser

Det skal du bruge:

  • 150 g grødris
  • 1 liter vand*
  • 100 g sukker
  • 75 g mandler
  • brik sojapiskefløde (250 ml)**
  • 3 tsk. vaniljesukker

Om opskriften siger Mia:

Har man fravalgt mælkeprodukter af den ene eller den anden årsag, betyder det ikke, at man behøver at gå på kompromis med julemaden af den grund. Jeg har serveret denne risalamande for mange forskellige personer, og jeg har kun fået positive tilbagemeldinger. Den generelle kommentar er, at den smager som normal risalamande. Jeg kan ikke selv huske, hvordan “normal” risalamande smager, men jeg er i hvert fald vild med denne her. Som barn kunne jeg ikke lide risalamande, men først da jeg lavede min egen veganske risalamande, indså jeg, hvor skøn en dessert det er – og nu kan jeg sagtens finde på at lave den, selvom det ikke er jul.

Sådan laver du vegansk risalamande:

  1. Først koges risengrøden i god tid, så den kan nå at køle helt af, inden den skal laves til risalamande. Kog grødris, vand og sukker.
  2. Grøden skal koge 30-40 minutter ved svag varme.  Sørg for at røre i grøden ofte, så den ikke brænder på.
  3. Risengrøden kan laves til risalamande, når den er kølet helt af. Kog mandlerne i et par minutter, og lad dem ligge i kogevandet i 10 minutter. Derefter er det let at smutte skallen af dem. Hak derefter mandlerne, eventuelt i en minihakker.
  4. Pisk sojafløden i 5-10 minutter, indtil den bliver til skum.
  5. Bland risengrød, mandler, flødeskum og vaniljesukker. Tilsæt eventuelt mere vaniljesukker, hvis den skal smage mere af vanilje og være sødere.
  6. Servér risalamanden med kirsebærsovs og eventuelt hakkede mandler eller hakket chokolade på toppen.

risalamande-vegansk-opskrift-txt.jpg

*Plantemælk, såsom rismælk, mandelmælk eller sojamælk kan også bruges, men resultatet bliver ligeså godt med vand, og derfor er det unødvendigt at bruge penge på plantemælk. Hvis du bruger plantemælk alligevel, bør du nedjustere mængden af sukker, da risalamanden risikerer at blive for sød.

** Jeg bruger ”Soya cuisine Piskbar” fra Alpro, der bl.a. kan købes i større supermarkeder og på Nemlig.com.

5 hurtige spørgsmål om julen til Mia:

Hvad betyder julen for dig?

”Julen betyder hygge for mig. Det er en tid, hvor vi spiser god mad, æbleskiver og andre lækkerier indenfor, imens vi drikker varm kakao og spiller brætspil. Julen er en ekstra god anledning til at ses med familie og venner.”

Hvilke juletraditioner er vigtige for dig?

”Jeg kan godt lide traditioner, hvor vi laver ting sammen i familien. Eksempelvis bager jeg julesmåkager med mine børn hvert år. Det kan der gå flere timer med, og børnene elsker det. Det er en tradition jeg har med hjemmefra, så måske derfor betyder den ekstra meget for mig.”

Er der særlige udfordringer som veganer i juletiden?

”Det bliver lettere for hvert år at være veganer. I år kan man eksempelvis købe veganske æbleskiver for første gang, så det er ikke længere nødvendigt at bage dem selv.”

Hvad er dit yndlingsjuleslik/knas?

”Jeg elsker marcipan og nougat. Men hvis jeg må vælge en dessert, så er jeg helt vild med vegansk risalamande. Den spiser vi hvert år til jul, og mine forældre, som ikke er veganere, kan bedst lide min risalamande.”

Hvad kan få dig i julestemning?

”Julemusik og stearinlys.”

vegansk-madglaede-kogebog.jpg

Mia Sommer er kvinden bag kogebogen Vegansk madglæde, der udkom 1. november i år.

 

Anbefalet til dig