Få fire lækre opskrifter fra bogen 'Gartnerinden & Lykkesmeden' af Sif Orellana
SPONSORERET indhold

Få fire lækre opskrifter fra bogen 'Gartnerinden & Lykkesmeden' af Sif Orellana

Vi har fået fingre i fire lækre opskrifter fra Sif Orellanas nye bog 'Gartnerinden & Lykkesmeden'. Se fx, hvordan du bager et lækket rugbrød, laver russisk borsjtj, får lakridsglasur på gullerodskagen eller laver en vaske ægte tærte fra landet... Uhmmm siger vi bare.

22. jan. 2013 | Mad | BoligLiv



GULLERODSKAGE MED LAKRIDSGLASUR
Dette er en ”must try”-kage. Kombinationen af den krydrede gulerodskage og den skønne lakridsglasur er efter min mening fantastisk. Prøv selv! 

350 g revne gulerødder
1 revet æble
200 g rørsukker
2 store æg
2 æggehvider
300 g hvedemel
1 dl flydende akaciehonning
1 dl yoghurt naturel 0,5 %
1⁄2 tsk salt
1 spsk bagepulver
1 tsk natron
1 tsk stødt nelliker
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kardemomme
1 spsk stødt kanel
evt. 50 g grofthakkede valnødder

Lakridsglasur
150 g flormelis
1 tsk lakridspulver
lidt kogende vand

Bland alle ingredienser til kagen godt sammen. Det allernemmeste er at bruge en røremaskine, men du kan også sagtens klare opgaven med håndkraft. Hæld dejen i en smurt springform eller en lille bradepande foret med bagepapir og bag kagen ved 180 grader i ca. 60 minutter. Bland flormelis med lakridspulver og kogende vand. Rør blandingen sammen til en tyk glasur. Dekorer kagen.


GARTNERINDENS RUGBRØD

2 stk

15 g gær
8 1⁄2 dl håndvarmt vand
2 1⁄2 dl kærnemælk (eller yoghurt naturel)
3 spsk mørk sirup
2 spsk flagesalt
75 g solsikkefrø
75 g knuste hørfrø (knus dem i en blender)
300 g skårne rugkerner (eller perlebyg)
900 g groft rugmel
400 g hvedemel

Rør gæren op i vandet og kærnemælken. Brug gerne en røremaskine. Tilsæt sirup, salt, solsikkefrø og knuste hørfrø, skårne rugkerner (eller perlebyg) og rugmel, og bland det hele godt sammen. Tilføj hvedemelet og ælt dejen sammen til en samlet masse – enten ved hjælp af krogen i din røremaskine eller hænderne. Dejen skal æltes i 5-10 minutter – længst tid, hvis det er med hænderne.

Sæt skålen med dejen et lunt sted i køkkenet og lad den hæve under et fugtet viskestykke natten over (eller mindst 12 timer). Del dejen i to dele den følgende dag og læg hver klump ned i smurte rugbrødsforme. Tryk dejen godt ned i formene. Dæk dem påny med et fugtet viskestykke og lad dem efterhæve i ca. 3 timer.

Bag brødene ved 175 grader i ca. 1 time og 30 minutter. Lad brødene hvile på en rist i en god times tid, efter de er bagt, så de lige “sætter sig” og bliver ekstra knaldgode. 

Dejen-der-blev-elsket-for-sin-surhed
Groft rugmel besidder en ringe bageevne, fordi rugmelsgluten ikke kan samle sig og lave et stærkt glutennetværk. Derfor suppleres rugmel ofte med hvedemel, så ens brød opnår en lidt større volumen. Rugmel er en næsten selvskrevet meltype i rugbrød, og rugmelets bageevne forøges betydeligt ved brug af surdej. Gartnerinden har derfor udviklet en opskrift på en fremragende surdej, der kan give hendes rugbrød et yderligere løft.

Brug cirka 2 dl af surdejen som erstatning for gæren, når du rør dejen til Gartnerindens rugbrød sammen. Følg ellers den øvrige fremgangsmåde på fremstilling af rugbrødet.

Surdej
9 dl vand
150 g hvedemel
75 g grahamsmel
75 g rugmel

Hæld alle ingredienser i en skål, og pisk dem godt sammen. Hæld dejen i et glas eller en skål. Læg film over, men prik et par huller eller fem i den, så dejen stadig kan ånde. Placer glasset et passende sted ved stuetemperatur.

Pisk i surdejen en gang om dagen. Sørg altid for at røre helt i bund, da surdejen bundfælder, og bundfaldet ganske enkelt vil rådne, hvis det ikke bliver blandet med væsken. Efter ca. 10 dage skal surdejen dufte og skumme som en kraftig øl, så er den klar til brug. Hver gang du bruger af surdejen, skal du tilsætte samme mængde mel og vand, som du har taget dej.


BORSJTJ - RUSSISK KONGESUPPE
Det er en fantastisk suppe, denne her, en rigtig kongesuppe. Suppen er af russisk oprindelse. Den er smækfyldt med antioxidantholdige grøntsager og krydderier og smager efter min mening vidunderligt med sin kraftfulde smag af oksebov, aromatiske urter og krydderier. Dens pink kulør og grøntsagspalet i stærke farver gør den til en fest for øjet. Den tager lidt tid, men det er en genial ret at lave til to dage. Ergo laver man suppen en dag, hvor man har god tid – måske en søndag - og så spiser man suppe en dag mere i ugens løb, hvor man ikke har så meget tid til køkkengerningen.

Grundsuppe
11⁄2 kg oksebov
2 løg
6 hele nelliker
1 gulerod
1 tyk skive rodselleri
10 peberkorn
1 tsk dildfrø
2 laurbærblade
2 spsk salt

Til selve suppen
3 gulerødder
500 g rødbeder
2 persillerødder
6 fed hvidløg
500 g hvidkål
4 spsk olivenolie
2 spsk smør
1⁄2 tsk knust allehånde
3 spsk finthakket frisk koriander
1 laurbærblad
3⁄4 dl hvidvinseddike
4 spsk tomatpuré
1 spsk dijonsennep
1 spsk sukker
7 dl grundsuppe


Til servering
salt og friskkværnet peber
1 stykke frisk peberrod
21⁄2 dl fromage frais 10 %
2 forårsløg

En lille håndfuld friske blade koriander

Kog kødet i en gryde i ca. 2 liter vand. Skum “suppen” grundigt. Pil løgene og stik nellikerne ind i dem. Anbring dem i gryden sammen med den skrællede gulerod, den rengjorte skive selleri, krydderierne og saltet. Lad grundsuppen simre under låg i et par timer, eller til kødet er helt mørt.

Gør i mellemtiden grøntsagerne til den egentlige suppe klar. Skræl gulerødderne, rødbederne og persillerødderne og skær dem ud i små tern. Pil hvidløgsfeddene og hak dem fint. Snit hvidkålen i tynde strimler og skær dem over et par gange på langs. Sauter rodfrugter, hvidløgstern og kål i olie og smør og tilsæt krydderier, eddike, tomatpuré, dijonsennep og sukker. Kom til sidst 7 dl af grundsuppen i. Lad suppen simre under låg ved svag varme i ca. 35 minutter. Tag kødet op af suppen og læg det på et skærebræt. Si grundsuppen og hæld den over i gryden med grøntsagerne og den suppe, de ligger i. Skær kødet i passende stykker og kom det i suppen. Vend ingredienserne i suppen rundt og smag den til med salt og friskkværnet peber.

Varm suppen godt igennem inden serveringen og server den med friskrevet peberrod, fromage frais, fintsnittede forårsløg og et par blade frisk koriander. Uhm, mere lækkert bliver det ikke efter min mening.
TÆRTE FRA LANDET

Ca. 8 personer

Ud over altid at forkæle smagsløgene på den mest delikate vis, er det særlig smarte ved denne kage, at den kun tager et øjeblik at lave og er en fest at dufte til, mens den er i ovnen, og ligeledes at jage gaflen i, når den endnu er lun. Og så kan rabarberne med et snuptag udskiftes med, hvad man ellers lige har i køleskabet eller fryseren af frugt og bær.

Dej
3 dl hvedemel
1 dl hvid hvede
5 spsk fint rørsukker
150 g stuevarmt smør
ca. 5 spsk koldt vand


Fyld
5 rabarber, rensede og skåret i skiver
1 dl fint rørsukker
1 spsk kartoffelmel
1 tsk vaniljesukker

Ælt hurtigt ingredienserne til dejen sammen. Strø godt med hvedemel ud på bordet, og rul straks dejen ud til en stor cirkel på ca. 40 cm i diameter. Fold den på midten til en halvmåne, og løft den forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Fold dejen ud til en fuld cirkel igen.

Vend rabarberne i sukker, kartoffelmel og vaniljesukker, og placer blandingen midt på dejen. Fold dejsiderne op omkring fyldet. Sæt bagepladen med kagen ind midt i ovnen ved 180 grader, og bag den i ca. 45 minutter. Dæk kagen til med et stykke folie til sidst, hvis den er ved at blive lidt for gylden på toppen. Lad kagen afkøle en smule, inden du serverer den – gerne med friskpisket flødeskum eller rørt vaniljeis.