Kransekagetårn med lakrids og hjemmelavet marcipan fra Hjemmet
SPONSORERET indhold

Kransekagetårn med lakrids og hjemmelavet marcipan

Spring ind i det nye år med et hjemmelavet kransekagetårn

Af:: Runa Pihlmann Foto: Runa Pihlmann
28. dec. 2015 | Mad | Hjemmet

Er nytår lig med timevis af køkkenhygge, hvorfor så ikke bygge dit eget kransekagetårn? Og kan det ikke blive hjemmelavet nok, så prøv at lave din egen marcipan til nytårsprojektet.

 

Nytårsaften går jeg all in på nytårsmiddagen – især snacks, forret, dessert og ikke mindst kransekagen. Hovedretten forsøger jeg som regel at udlicitere, så jeg kan koncentrere mig om det øvrige.

Prøv også min opskrift på pistacieknuder TRYK HER

Nytårsaften er lang, når den allerede begynder med Margrethes nytårstale klokken 18. Så når vi nærmer os midnat, er der som regel altid plads til et ordentligt stykke kransekage.

I år havde jeg besluttet mig for at give den hele armen med et kransekagetårn lavet af hjemmelavet marcipan. Det tager lidt længere tid, men gevinsten er en super delikat kransekage med bid og uden en masse sukker.

Min søn havde lige fået et sæt med modellervoks i adventsgave, og med det fulgte en blomsterudstikker. Den lånte jeg for en kort bemærkning til chokoladeblomsterne, der blot er udstukket af hvid chokolade. Først smeltede jeg chokoladen, og derefter hældte jeg den ud i et tyndt lag på et fladt fad og dryssede med lidt frysetørrede hindbær. Chokoladen satte jeg på køl, og når den var tilpas stivnet, kunne jeg stikke de små blomster ud og ”lime” dem fast på kransekagen med lidt glasur.

Rigtig godt nytår!

1 kage, 6-8 personer

Arbejdstid: ca. 1½ time

Bagetid: ca. 7 min.

Køletid: 30 min.

Lakridsmarcipan:

400 g mandler

evt. 1-1½ spsk. lakridspulver (efter smag) 

Vaniljesirup:

1 vaniljestang

1¼ dl rørsukker

2 dl vand

flormelis (til udrulning) 

Glasur:

ca. 150 g flormelis

1 æggehvide (evt. pasteuriseret) 

Pynt:

frysetørret hindbær

evt. chokoladeblomster

 

Lakridsmarcipan:

1. Kom de hele mandler i en gryde med vand, og bring vandet i kog. Lad mandlerne koge i 1 minuts tid, tag dem af varmen, og skyl dem under den kolde hane. Smut mandlerne.

2. Rist mandlerne i ovnen ved 180 grader i ca. 5 min. De må ikke tage farve. Lad mandlerne køle helt af (lav evt. vaniljesiruppen imens).

3. Blend de smuttede mandler til fint mel. Tilsæt evt. lakridspulver, og kør til ensartet konsistens.

 

Vaniljesirup:

4. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og bland dem med lidt af sukkeret.

5. Kom alle ingredienserne (inkl. den tomme vaniljestang) i en gryde, og lad det koge i ca. 10. min., til det har konsistens som sirup.

6. Fisk den tomme vaniljestang op, og hæld siruppen i blenderen med mandelmelet lidt ad gangen. Kør til passende marcipankonsistens.

7. Pak marcipanen ind i film, og lad den afkøle i køleskabet i en halv times tid.

8. Kom lidt flormelis på bordet, og tril dejen til tommelfingertykke stænger på henholdsvis 8 cm, 12 cm, 16 cm, 20 cm, 24 cm, 28 cm, 32 cm og 36 cm (brug en lineal). Det er vigtigt, at stængerne er lige tykke, så de bliver bagt jævnt i ovnen. Rul stangen på 8 cm sammen til en lille, flad bolle. Den skal på toppen af kransekagen.

9. Form stængerne som tagrygge, og sæt dem sammen til kranse på en bageplade med bagepapir. Små kranse kan bages inden i større kranse.

10. Bag kransene gyldentbrune i ovnen ved 250 grader i ca. 7 min.

11. Lad dem afkøle helt på en bagerist.

 

Glasur:

12. Rør glasuren sammen af flormelis og æggehvide (den skal være så tyk, at den ikke løber, når man skriver med den). Kom glasuren i et kræmmerhus eller en frysepose, klip en lille hul, og sprøjt glasuren på kransekagekransene i et fint mønster. Drys med frysetørret hindbær, inden glasuren størkner.

13. Når glasuren er helt tør, samles kransene til et fint tårn med små klatter af glasur som ”lim”. ”Lim” evt. små chokoladeblomster på som pynt.

Tip: Skal det gå ekstra hurtigt, kan du bruge 1½ dl lys sirup i stedet for den hjemmelavede vaniljesirup i marcipanmassen.