Kate Moss

Foto: Arthur Elgort/Conde Nast via Getty Images Bliv klar til sommer som Kate Moss i 1995.

Hård hud på fødder og hæle

Sådan får du bugt med hård hud på fødderne

Vidste du, at fodbadet er de tørre fødders værste fjende? Men du kan heldigvis med ganske få remedier få dine fødder flotte og sommerklar. Læs her, hvordan du gør.

Vidste du, at fodbadet er de tørre fødders værste fjende? Men du kan heldigvis med ganske få remedier få dine fødder flotte og sommerklar. Læs her, hvordan du gør.

Sommertid er lig med sandaler. Og imens vi arbejder på at gøre bikinikroppen klar (køber en bikini og tager den på), prepper ansigtet med masker, så huden stråler og tager vitaminer, så vi bedre optager solen, er der et sted på kroppen, som ofte bliver glemt: fødderne.

LÆS OGSÅ: Se sommerens hotteste samarbejde fra Birkenstock og Proenza Schouler

Man kan næsten blive lidt overrasket over, at det nu er den tid igen, hvor de skal pakkes ud af tykke sokker og store støvler, hvor de har opholdt sig trygt og varmt og fremfor alt ude af syne. Derfor kan gensynet være en blandet fornøjelse, og det kan være fristende at smide dem i en ordentlig omgang sæbevand, indtil de er så opløste, at alt, hvad der måtte have ophobet sig over vinteren, kan files væk.

Hård hud beskytter, men er ikke pænt

Men hold igen med nedfilingsredskaber, vand og andre remedier. Du kan nemlig risikere at forværre føddernes tilstand endnu mere. Her fortæller Hans Lund fra Klinik for Fodterapi, hvordan du bedst muligt får dine fødder klar til at vise i offentligheden.

”Vores fødder er længst væk fra hjertet, og derfor får vi mere tør hud på fødderne end andre steder på kroppen. Blodomløbet sørger for, at vores hud får ernæring indefra, derfor har alder, sund kost, rygning og sygdomme stor betydning. Vores hud er ikke bare en ensartet størrelse. Nogle får meget hård hud, og andre får næsten ingen. Det er genetisk bestemt. Det samme gælder tørheden,” forklarer han.

Der er forskel på hård hud og tør hud – du kan sagtens have én uden den anden eller begge to på én gang. Tør hud på fødderne er ikke anderledes end på resten af kroppen. Det er hud, der mangler fugt.

”Hård hud er en form beskyttelse, så vi kan gå rundt med bare fødder. Fodtøj og fejlstillinger i fødderne gør, at vi kan få for meget hård hud, så den hårde hud generer. Arvelige egenskaber spiller også her en meget stor rolle,” siger Hans Lund.

Væk med vandet

Du befinder dig på fødderne mange timer om dagen, og derfor er belastningen på huden lige netop der større. Og foruden at tør og hård hud er lidt af en øjebæ, kan det også komme til at gøre ondt, hvis ikke fødderne får den rette pleje. Huden kan revne på grund af tørhed, og hård hud har en tendens til at lægge sig i lag, som kan blive meget ømt.

For mange er go to-løsningen et fodbad. Ud over at det føles umådeligt rart sådan at have fusserne i varmt vandt, imens man ser fjernsyn, tager en lur eller læser en bog, gør det også huden lettere at fjerne. Men den vej vil Hans Lund gerne have dig til at stoppe med at gå.

”Fodbad er generelt ikke godt for fødderne eller vores hud. Det udtørrer nemlig, også selv om du bruger salt eller sæbespåner. Sæbespåner giver fugtighed, men har du småsår øger det risikoen for infektion,” forklarer han.

Faktisk skal fodbad være en hurtig omgang, hvis du kaster dig ud i det. Ikke mere end fem minutter med salt eller bare rent vand, og det skal snarere være, fordi du skal klippe negle end gøre noget ved resten foden. Og så kan man sige, at et helt almindeligt bad gør det samme – her når dine negle også at blive blødgjort. Så der er efterhånden ikke mange grunde tilbage til at lave fodbad.

Vi hjælper dine fødder til at blive bløde, så de endnu engang er klar til Céline-sandalerne.

”Hvis man har et tykt lag hård hud, vil jeg foreslå, at det bliver fjernet professionelt. Du kan godt selv fjerne lidt tør, hård hud med en karborundum-sten eller en meget fin fil – brug ikke en metalrasp. Hvis du bruger en metalrasp, vil huden reparere de revner, der kommer efter den hårde behandling og derfor skabe mere hård hud. Hvis du filer for meget, vil det skabe for meget varme, der også kan øge mængden af hård hud,” lyder det fra Hans Lund.

Creme, creme, creme

Hos Klinik for Fodterapi bruger de en skalpel til at fjerne den tørre og hårde hud. Men hvis du gerne selv vil fikse dine fødder, har Hans Lund et par tips, der nænsomt plejer fødder uden at forårsage mere ravage end højst nødvendigt.

”Brug endelig creme, og jo mere tør hud du har, jo mere fed skal cremen være. Det er en supergod rutine at smøre fødderne ind i creme dagligt, og er din hud tør vil to gange om dagen hjælpe,” siger han og nævner tre ting, som er gode at have i dit fod-kit.

”En neglesaks eller en tre-i-ener af god kvalitet, karborundum-sten eller en fin fil og en god creme. Hvis man ikke har alt for meget hård hud, kan en god gang creme og en let gang slibning gøre underværker og pæne hæle er jo flotte i sandaler,” lyder rådet.

5 produkter, der hjælper de bløde fødder godt på vej

Matas.jpg

1. Matas Fod- og Hælkur uden parfume er en intenst, plejende creme, som er ideel til meget tør hud, hælrevner og sprukne fodsåler. Fod- og hælkur, Matas, 60 kr.

Jurenka.jpg

2. Jurenkas økologiske body scrub er nem at påføre, eksfolierer nænsomt tør hud og døde hudceller og gør dine fødder bløde og efterlader en frisk følelse. Den er god at bruge 1-2 gange om ugen eller efter behov for at opnå optimal blød og eksfolieret hud. Body Scrub Lemon Grass, Jurenka, 190 kr.

Rudolph.jpg

3. Rudolph Care's Acai Body Balm er en eksklusiv og ekstremt nærende luksuskur til de dage, hvor din hud har brug for lidt ekstra, kærlig pleje. Hvis du masserer et tykt lag ind i dine fødder, inden du går i seng, vil fødderne føles helt forandrede og langt blødere, når du vågner. Det skyldes ikke mindst et rigt indhold af sheasmør, der er fyldt med essentielle fedtsyrer og vitamin A, E og F, som sammen med økologiske olier og bivoks plejer i dybden. Acai Body Balm, Rudolph Care, 425 kr.

Apotekets.jpg

4. Apotekets pimpsten fjerner skånsomt den hårde hud på dine fødder og forebygger dannelse af ny hård hud. Anvendes på våd, blødgjort hud efter et varmt bad. Pimpsten, Apotekets, 45 kr.

MDerma.jpg

5. MDermas allergivenlige fedtcreme – MD01 Lipid Balm – har et fedtindhold på 100 % og overgår derved alle fedtcremer i Danmark. Cremen lægger sig som en effektiv barriere på den tørre hud, holder på din huds fugt og beskytter den mod omgivelserne. Brug den, før du går i seng, og du vil meget hurtigt opleve, hvordan huden på dine fødder bliver blødt op og føles smidige – og kommer til at se smukke ud. Lipid Balm, MDerma hos Matas, 150 kr.

Hvorfor får jeg tør hud?

Tør hud er når hudbarrieren er svækket. Den naturlige beskyttelsesbarriere er beskadiget af f.eks. kulde, sol, allergener, sæbe m.m. Huden har svært ved at holde sammen, og der opstår sprækker. Huden er gennemtrængelig og beskytter ikke optimalt. Den reagerer nemt på eksterne faktorer. Der opstår intenst ubehag, og huden bliver ru, stram, prikker og klør.

Kilde: Apotekeren.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Hudpleje, Hud, Skønhed og Fødder