Fordøjelsesproblemer
SPONSORERET indhold

10 ting du skal vide om sund fordøjelse

Problemer med maven er langtfra et sexet emne – men faktisk lider hele 1,5 millioner danskere af fordøjelsesproblemer. Den gode nyhed er, at du kan gøre noget ved det. Vi har spurgt læge Søs Wollesen hvordan.

Af:: Pernille Ancher
04. sep. 2013 | Sundhed | Fit living

1. Hvorfor får man dårlig mave?
Problemer med maven betyder, at der er noget i din fordøjelsesproces, som ikke er optimalt. Og din fordøjelse er ekstremt vigtig for at holde dig i live, rask og ikke mindst vital og aktiv. Den arbejder døgnet rundt på at optage og omsætte vigtige næringsstoffer og udskille affaldsstoffer. Det er, hvad du putter i munden, der afgør, hvor god en proces du får. Har du problemer, så brug tid på at finde årsagen, og tag udgangspunkt i dig selv − ikke andres erfaringer. Har du været på kur, kan det have indflydelse. Spring fra et kostkoncept til et andet skaber ubalance.

2. Hvordan spiser man sig til sund fordøjelse?
Du skal spise regelmæssigt og fordelt over dagen. Spis ikke for meget ad gangen. Det tager tid for kroppen at fordøje maden ordentligt, og det er begrænset, hvor meget den kan klare pr. gang. Tarmbakterierne skal også have tid til at gøre deres arbejde. Så spis mindre, men oftere, så vil du hurtigt mærke en forskel. Fibre er også godt, men det er individuelt, hvor meget, og hvilke sorter du skal spise. Vær derfor opmærksom på, hvordan din krop reagerer på fibre. Helt basalt er det vigtigt at finde ud af, hvordan ens egen fordøjelse virker, det er meget individuelt.


3. Hvad skal man drikke?
Vand er uundværligt. Drik halvanden til to liter hver dag fordelt over hele dagen. Drik gerne et glas vand før, du skal spise, men meget lidt under selve måltidet. Det er bedst for fordøjelsen. Hvis du „skyller” maden ned, risikerer du, at du ikke får tygget tilstrækkeligt, hvilket kan have stor indflydelse på resten af fordøjelsen. Samtidig fortynder det væsken i mavesækken og forringer fordøjelsesprocessen.

4. Hvorfor er motion så vigtigt?
Jævnlig fysisk aktivitet er den direkte vej til en velfungerende og regelmæssig fordøjelse. Vær aktiv 30 minutter om dagen, og sørg for, at pulsen er ordentligt oppe i 5-10 minutter halvdelen af de gange, du dyrker motion. Du kan f.eks. gå en tur i rask tempo en halv times tid. Mavebøjninger og løb er også fantastisk. Lav 3 × 8 maveøvelser 3-5 gange om ugen. Eller løb 2-4 gange pr. uge i 25-30 minutter.


5. Hvad er ellers vigtigt?
Ro! Stress går lige i fordøjelsen. Ro, regelmæssighed og dybe vejrtrækninger har
den stik modsatte effekt. Skub derfor ikke et måltid foran dig, når du har travlt, men spis regelmæssigt. Kroppen og hjernen har brug for næring, og dit fordøjelsessystem har brug for noget at arbejde med for ikke at gå i dvale eller helt i stå. Fokuser også på måltidet − uanset om du står over for en madpakke eller et gourmetmåltid. Stræk kroppen, og tag nogle dybe ind- og udåndinger, før og efter du spiser.

6. Hvad gør man ved diarré?
Har du tynd afføring − måske diarré, så skær ned på mængden af groft brød, frugt, bælgfrugter og grønsager. For mange fibre kan forværre det, men også virke modsat, hvis du kombinerer med mælkesyrebakterier. De forbedrer tarmfloraen og normaliserer afføringen. Skær ned på forbruget af mælk, ost og fødevarer med mælk. Og undgå sødemidler, kaffe og store mængder sort te.

7. Oppustet mave?
Mere end hver tredje kvinde lever med kronisk oppustet mave. Ud over motion, ro og regelmæssighed kan du med fordel reducere indtaget af løg, hvidløg, kål, tørrede bælgfrugter samt blommer, abrikoser, rosiner og svesker. Større mængder nødder og sødemidler som sorbitol, xylotol og mannitol er også værd at undgå. Skær også ned på vin, øl, sodavand, juice og mælk. Spis varierede mængder fibre og mindre frugt, eller skær den i bidder, så lukker du ikke så meget luft med ind.

Find et naturlægemiddel der hjælper mod fordøjelsesproblemer på med24.dk (sponsoreret)

8. Halsbrand og sure opstød?
Hver 10. voksne dansker lider af halsbrand, men der skal kun små ændringer til for at mindske det markant. Reducer indtaget af vin, øl, sodavand, juice, mælk samt stærke krydderier og saucer. Undgå også fede, stegte fødevarer. Og husk, at citrus, tomater, peberfrugter, hele majs og radiser kan give sure opstød og halsbrand. Store måltider kan også forværre.

9. Forstoppelse?
Livsstil er den helt store synder, når det gælder forstoppelse. De mest almindelige årsager er forkert og for fed mad, for lidt bevægelse, for lidt væske − men i høj grad også generthed. Dobbelt så mange kvinder som mænd lider af forstoppelse, fordi de undertrykker trangen til at gå på toilettet. Ud over at sørge for at komme på toilettet er det en god ide at minimere indtaget af hvidt brød, pasta, ris, take away og færdigretter. Undgå også æg og kød fra de firbenede. Skru op for regelmæssighed, fibre, mælkesyrebakterier, rent vand og balance i hverdagen.

10. Er tarmskylninger gode?
Det korte svar er nej. Dit fordøjelsessystem og tarm kan og skal helt naturligt eliminere affaldsprodukter og skadelige bakterier. Tarmskylning bør kun bruges lægeordineret eller som forberedelse til en større undersøgelse af tarmene.