Kvinde på vandski

Foto: Getty Images Bliv sommersund på den sjove måde.

3 eksperter: Sådan bliver du sommersund - på den sjove måde

Det er sommer og tid til at nyde livet med alt, hvad det indebærer af afslapning, eventyr og gode drinks. Men det behøver ikke betyde, at du samtidig skruer helt ned for din sundhed. Vi har bedt tre eksperter om at komme med 15 tips til at få energien og det mentale overskud i top, så du kan få det bedste ud af sommeren – og måske endda bruge overskuddet til at få sneget nye gode vaner ind.

1. NYD ET GLAS VIN TIL MADEN - MED GOD SAMVITTIGHED

MAJBRITT LOURING ENGELL

Tag bare en kølig drink til din frokost eller aftensmad på ferien. Det ødelægger ikke noget i forhold til din vægt eller sundhed, og det betyder heller ikke så meget rent kaloriemæssigt, om du vælger vin, bobler, en dobbelt gin med danskvand og skriver af lime eller en øl, når det kun gælder det ene glas. Det vigtige er, at du lader være med at ”samle til bunke” og drikke for meget på én gang, for så bliver det hårdt for kroppen. For blodsukkerets skyld er det desuden bedre at tage en drink sammen med mad end alene.

2. TAG EN MENTAL DETOX FRA SKÆRMEN

DAISY LØVENDAHL

Få fokus på fordybelse og nærvær, og hold fri fra skærmen. Måske er det urealistisk helt at lade være med at tjekke mailen, Instagram eller hvad det måtte være, men beslut, at du f.eks. vil være på i 15 minutter om dagen, og saml så forbruget til én gang om dagen. Pak i stedet ferietasken med gode bøger, blade, graphic novels eller brætspil, og søg ind i noget, der er langsommere, mere roligt og blidere ved sindet. Det giver en anden ro, når du selv skaber billeder inde i hovedet, fremfor når du passivt bliver underholdt. Hvis du kan lide at tegne, strikke eller bruge hænderne, så gør det.

LÆS OGSÅ: Elsk din bikinikrop

3. PRIORITÉR NYDELSEN

MAJBRITT LOURING ENGELL

Sol og sommer rimer på kølende is, og det skal der være plads til, men sæt alligevel nogle rammer for nydelsen, så det ikke kammer over med vaffelis ad libitum og efterfølgende dårlig samvittighed. Det er overraskende effektivt, hvis du visualiserer, hvad du må spise. Det får hjerne og hænder til at arbejde sammen, så der er større sandsynlighed for, at du holder planen i stedet for at være impulsiv. Helt konkret kan det være, at du ser den dessert for dig, du har lyst til at spise i aften, og så bliver det den is, eller hvad det nu måtte være, der er fokus for nydelsen og ikke chips til vinen. Rammerne kan også være helt konkrete som f.eks., at du må spise en is tirsdag og fredag. Prioritér på forhånd.

4. DYRK DIN NYDELSE

DAISY LØVENDAHL

I hverdagen navigerer vi meget efter, hvad vi skal nå – nogle gange til en grad, hvor vi glemmer at mærke, hvad vi egentlig har lyst til. Brug ferien og den lyse tid til at gøre noget ved det! Spørg dig selv hver morgen, hvad du har lyst til, og gør det til en prioritet at give dig selv lidt af det, du har lyst til, uafhængigt af, hvad du i øvrigt havde planlagt.

5. SIGHTSEEING I LØBESKO

SARA JIN SMIDT

Uanset om du skal på eksotisk badeferie, i sommerhuseller bare nyde ferien derhjemme, så sørg for at have din løbesko ved hånden. En løbetur er nemlig en fantastisk måde at udforske en ny by eller opdage nye smutveje og områder i de bydele, du allerede kender. Slip tankerne om pace, distance og tid, og fokusér i stedet på at opleve, mens du løber.

6. VÆR TAKNEMMELIG

DAISY LØVENDAHL

Det er en velkendt øvelse i positiv psykologi at tænke på tre gode ting fra dagen hver aften, inden du går i seng – en øvelse som dokumenteret giver os større velbefindende. Prøv en ny variant med en ekstra bonus i sommertiden: Tag tre fotos hver dag af noget sjovt, fedt eller dejligt, og kig på dem, når du har en rolig stund. Det er nemmere at huske stemninger og indtryk, når man har dem visuelt, og så kan du printe billederne senere og lave en lille taknemmelighedscollage eller -bog med dine minder. Billederne kan være af hvad som helst og gerne detaljer fra hverdagen som bare tæer i sandet eller en solstråle i din morgenkrog. Øvelsen hjælper dig også til at stoppe lidt op, til at bruge sanserne og til at dvæle ved detaljer på din vej. Tag bare billederne med mobilen, eller brug et almindeligt kamera, hvis du vil have en pause fra din telefon.

LÆS OGSÅ: Har du husket at fejre dig selv?

7. TÆNK GRØNT

MAJBRITT LOURING ENGELL

Få maksimalt udbytte af sommerens gode grøntsager og friske krydderurter. Pluk krydderurter i haven eller skoven, og køb friskt grønt på markedet. Gå efter de grove grøntsager som f.eks. spidskål og spinat, og spis dem både til frokost og til aften. Brug krydderurter på alle retter igennem dagen, og giv grøntsagerne en tur på grillen. Det smager fantastisk, og din krop får masser af gode fibre og vitaminer. Win-win!

8. TA’ TID ALENE

DAISY LØVENDAHL

Mange af os glæder os til at være sammen med familie og venner i ferien, men de fleste moderne mennesker er vant til at have alenetid i løbet af hverdagen, så prioritér det også i ferien. Det kan være udmattende, hvis man har følelsen af at være på hele tiden, så prøv at finde 5-30 minutter hver dag, hvor du bare er dig! Hvis du kun har fem minutter, så mediter eller få fokus på åndedrættet. Hvis du har 30 minutter, så gå en tur og vær i sanserne, lyt til vinden, se dig omkring og tjek ind i dig selv, så du mærker, hvordan du har det. Når du har ro med dig selv, har du også mere ro og kærlighed at give til andre.

9. UGENS AKTIVE UDFORDRING

SARA JIN SMIDT

Engagér din familie, veninde, mor eller søster til ugens udfordring, og kom i sommertopform. Udfordr dem f.eks. med en planke-, squat-, skridt- eller armbøjningschallenge, og se hvem der på en uge kan tage flest skridt, ligge længst i planken, tage flest gentagelser af en specifik øvelse osv. Du vil blive overrasket over, hvor meget ekstra motion det kan blive til.

10. LEG DIG I TOPFORM

SARA JIN SMIDT

Er du en af de heldige, der skal ligge på en strand det meste af sommeren, så pak tasken med strandtennis, en beachvolleyball og en snorkel. Det gør nemlig en kæmpe forskel, om du ligger på langs hele dagen eller kommer op og bevæger dig med jævne mellemrum. Selvom det føles mere som leg end som motion, så giver det faktisk en del point på motionskontoen at løbe rundt i sandet og plaske i vandkanten.

LÆS OGSÅ: 8 tips: Sådan får du endnu mere ud af din tid

11. BRUG NATUREN

SARA JIN SMIDT

Er du heller ikke til et mørkt og indelukket fitnesscenter på en solrig sommerdag, så tag løbeskoene på, og træn i naturen. Sprint op ad bakkerne i skoven, og lav triceps-dips, bulgarian split squats og push-ups på bænkene i parken, walking lunges på stien eller en helkropstræning på græsplænen. Hvis du ikke har styr på øvelsestermerne, så improvisér med de øvelser du kender. Mulighederne er uendelige, så der er ingen undskyldning for ikke at få sved på panden, selvom fitnessmedlemsskabet er sat på sommerpause.

12. SPIS FRUGT OG MØRK CHOKOLADE TIL DESSERT

MAJBRITT LOURING ENGELL

Efter et godt måltid beder tungen tit og helt naturligt om noget sødt for at komme omkring hele paletten af surt, sødt, salt, bittert og umami. Derfor er det en god idé at spise 10 gram mørk chokolade og nogle skiver frugt for så at sige at lukke måltidet, så vi ikke bliver ved med at søge efter noget lækkert. Spis også gerne lidt græsk yoghurt eller skyr til, hvis det skal være mere mættende. De små desserter er faktisk gode for dig – især hvis du er træt.

13. MOVE IT!

MAJBRITT LOURING ENGELL

Få gang i kroppen fra morgenstunden – du bliver glad af det! Hvis du holder ferie med børn, så sæt musik på af den slags, hvor man bare MÅ danse. Før eller efter morgenmaden alt efter temperament. Hvis du holder ferie uden børn, eller hvis børnene er store, så tag en kort gåtur langs vandet eller 10 baner i poolen før morgenkaffen. Tænk i det hele taget minimum 30 minutters motion ind hver dag. Alt tæller, men det er bedst, hvis du kan få pulsen godt op et par gange om ugen.

14. PAK FITNESSCENTERET MED I KUFFERTEN

SARA JIN SMIDT

En lille elastik, et par sliders eller to karklude, et sjippetorv, et par løbesko og en exetube er alle eksempler på træningsudstyr, der intet fylder i tasken, men giver dig rig mulighed for at skrue lidt op for intensiteten af din træning. Og har du et sommerhus, som du ofte bruger, så kan du med fordel investere i en god træningsmåtte, en TRX, en kettlebell eller håndvægte og evt. en træningsbold. Så har du nemlig dit helt eget fitnesscenter med på ferien.

LÆS OGSÅ: Konditionstræning er den sikre vej til vægttab + 16 andre myter om din træning

15. GIV DIN KROP KÆRLIGHED

DAISY LØVENDAHL

Gør det til en helt bevidst handling at røre ved din krop og give din krop og dig selv kærlighed. Meget af tiden ser vi os selv udefra og er hårde til at dømme og til at sammenligne os med andre, men vi er ikke skabt til at se os selv udefra. Det er meget mere meningsfuldt at mærke sig selv indefra, så træk dig tilbage til dig selv, og mærk din krop. Tag dig selv på låret, og mærk dine ben, din lænd, dine bryster. Du kan også købe en god scrub eller en kropsolie, og lade det være din måde at give din krop kærlighed på ved at pleje huden nænsomt og opmærksomt. Læg mærke til, hvad du kan lide, og hvordan din krop er. Hvis du er sammen med en, du holder af, kan du invitere vedkommende til at være en del af projektet og få noget sjovt ud af det.

BOOST TIL BEN & BALDER

Denne øvelse er en af træningsekspert Sara Jin Smidts yndlingsøvelser til at styrke muskulaturen i ben og balder. Du kan lave den når som helst og hvor som helst – helt uden udstyr.

HVAD: Bouncing squats.

T RÆNER: Ben og balder.

SÅDAN GØR DU: Start i en bredstående squatposition med fødderne i skuldrebreddes afstand. Hoften og knæ skal være på linje, brystet løftet, hele foden i gulvet og vægten på hælene. Hold fødderne i gulvet og brystet oppe, imens du laver små vippende bevægelser op og ned i hoften, så du bouncer let.

OVERNIGHTGRØD

2 PORTIONER 
Denne grød er diætisten Majbritt Louring Engells favorit til en sund og velsmagende start på dagen. Opskriften er fra bogen
”Frk. Skrumps nordiske middelhavskost”. 

GRØD

1 dl rugflager, kan
erstattes af grovvalsede
havregryn
eller quinoaflager
1 dl grovvalsede
havregryn
3 spsk chiafrø
3 spsk frysetørrede
blåbær
50 g blåbær eller
solbær
1 dl vand
2½-3 dl kefir
2 spsk skyr
½ tsk salt
2 tsk honning

TOPPING
1 æble, revet groft
10-15 valnødder
3 tørrede abrikoser,
finthakkede

GRØD
Bland alle ingredienserne, og fordel det i to skåle eller høje glas. Læg låg på, og stil det på køl natten over.

TOPPING
Pynt den kolde grød med revet æble, valnødder og tørrede abrikoser, eller rør det med ind i grøden inden servering.

EKSPERTERNE

Daisy Løvendahl er personlig rådgiver og forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun skriver fast om det moderne livs udfordringer i ALT for damerne.

Sara Jin Smidt, Cand.scient Human Ernæring, chefredaktør på FIT LIVING, personlig træner, kostvejleder mm. Står bag bloggen Healthyskinnybitch. dk og bøgerne ”Healthy Skinny Bitch” og ”Sund vs. Slank”

Majbritt Louring Engell, PB i human ernæring, master i træning og fitness, forfatter mm. Driver til daglig Frk. Skrump – klinik for sund livsstil. Aktuel med bogen ”Frk. Skrumps nordiske middelhavskost”.