ekspertråd, din sundhed
SPONSORERET indhold

3 kvinder tester: Hvor gammel er din krop?

Du passer godt på dig selv, spiser sundt og dyrker motion. Men hvad betyder det for din krops virkelige alder? Vi har testet Katrine, Kista og Tanja, der lever vidt forskellige liv − for at se, om deres krops alder stemmer overens med fødselsdatoen.

Af: Maria Præst Foto: Jacqueline Fluri
13. feb. 2015 | Sundhed | Fit living


SÅDAN HAR VI TESTET

Der er mange måder at teste kroppens alder på. De tre kvinder i artiklen er blevet testet med Polars BodyAge-test, som er hurtig, præcis og motiverende. Den måler blodtryk, kondital, styrke, smidighed og kropssammensætning, hvilket bonner ud med en såkaldt BodyAge − din krops virkelige alder.

Kista Vængtoft
INFO: 48 år, 164 cm og 70 kg.
PRIVAT: Bor på Amager med sin søn Lukas, 13.
JOB: Stewardesse for Air Greenland.
SPORT: Pilates derhjemme to-tre gange om ugen.
KOST: Sundt & varieret. 

SÅDAN LEVER KISTA: „Jeg går meget op i at leve sundt”
Kista Vængtoft, 48, har et hårdt fysisk job som stewardesse, derfor passer hun godt på sig selv, spiser sundt og sætter flere gange om ugen Birgitte Nymann på dvd’en og træner pilates på stuegulvet derhjemme.
KOST. Jeg går meget op i min kost og lever ret sundt. Til morgenmad får jeg typisk en frugtsmoothie eller mysli med masser af tørrede bær og nødder. Til frokost spiser jeg salat eller måske æg. Og så får jeg en måltidskasse fra Aarstiderne med aftensmad til hele ugen. Det er superlækkert økologisk mad med masser af grønsager.
DRIKKE. Jeg drikker meget vand − mindst to liter om dagen − og masser af grøn te og urtete. Og så skal jeg have mine tre kopper kaffe med sojamælk om formiddagen. Jeg drikker ikke alkohol i hverdagene, men kan godt lide et glas rødvin. Jeg holder mig dog inden for de syv genstande om ugen.
KOSTTILSKUD. Ja, jeg spiser vitamin, kalk, D-vitamin, E-vitamin med selen og en kisel-drik, der hjælper hjertet med at pumpe bedre.
SØDE SAGER. Uh, det er min svaghed. Jeg har svært ved at holde mig fra de søde sager − i går kom naboen lige forbi med en flødebolle, og så er jeg vild med de her chokoladebelagte mandler og lakridser. Men det er nok værst på arbejdet, hvor vi tit kommer til at spise noget
kage, selv om vi aftaler, at vi ikke skal.
MOTION. Jeg har en træningsdvd med Birgitte Nymann, som jeg laver derhjemme to-tre gange om ugen. Så får jeg pulsen op og trænet hele kroppen igennem. Jeg døjer med smerter i lænden, så det er vigtigt for mig at få trænet. Jeg burde måske også løbe, men det gør jeg ikke i øjeblikket.
SØVN. Jeg sover syv-otte timer hver nat, helst otte, men når jeg skal flyve, bliver det lidt mindre, fordi jeg typisk skal op kl. 5.40, og der har jeg svært ved at komme tidligt nok i seng.
STRESS. Mit stressniveau er kommet ned på et normalt niveau, tror jeg. Jeg har lige haft en periode, hvor det har ligget meget højt pga. sorg over min fars demens. Det kom helt uventet − jeg troede faktisk kun, man kunne blive stresset af at have travlt.

EKSPERTENS 3 BEDSTE TIPS
Kista gør det rigtige. Og man kan se på hende, at hun lever sundt. Så i forhold til hvor meget hun går op i sin sundhed og passer på sig selv, burde hendes BodyAge være på linje med hendes biologiske alder, siger ekspert Christina Dam Rekstad. Her er tre tips til, hvordan Kista øger sin sundhed.

1. FÅ MERE KVALITET I DIN TRÆNING
Selv om Kista har en flot træningsindsats op til tre gange om ugen, får hun ikke det optimale ud af træningen. Hendes mavemuskulatur ligger under middel i styrke, og træningen hjælper ikke på rygsmerterne. Derfor bør hun bestille en tid hos en fysioterapeut eller personlig træner, som kan sikre, at hun udfører øvelserne korrekt, når hun træner hjemme.
2. FÅ PULSEN OP
Selv om Kista spiser sundt, træner og drikker masser af vand, ligger hendes fedtprocent meget højt. Suppler med noget konditionstræning som svømning eller spinning, hvor du får pulsen op, for at forbrænde fedtet. Jeg vil ikke anbefale løb, før Kista får stabiliseret kropsstammen, så hun ikke længere har ondt i ryggen.
3. SKRU NED FOR DE SØDE SAGER
Den mest åbenlyse faktor for den høje fedtprocent er de søde sager, som Kista elsker. Hun behøver ikke at droppe sukker helt, men start måske med at spise én kage om ugen i stedet for tre. Hvert skridt tæller og gør det lettere at overholde

SÅDAN GIK KISTAS BODYAGE-TEST
✽ BodyAge: 52 år – altså fire år ældre. Kistas biologiske alder er 48 år. Hun vil optimalt kunne opnå en BodyAge på 42.
✽ Blodtryk: 109/76 – optimalt! Det optimale blodtryk er lavere end 120/80.
✽ Kondital: 27 – rimeligt! En stigning i konditallet til middel (28-31,9) vil forbedre Kistas kropsalder med ét år.
✽ Styrke i maven: 27 – under middel! Ideelt set bør Kista ramme god eller højere (min. 37).
✽ Styrke i biceps: 24,1 kg – middel. Ideelt set bør Kista ramme god eller højere (min. 25,5 kg)
✽ Styke i lår: Wall-sit over 2 min. – elite! Kista har en god styrke i sine lår.
✽ Fleksibilitet: 35,3 cm – middel! En forbedring af fleksibiliteten i lænden vil forbedre Kistas kropsalder med ét år.
✽ Fedtprocent: 36,3 % – meget høj! En reducering af fedtprocenten til optimal (20,1-25) vil forbedre Kistas kropsalder med otte år.
✽ Kropsvæske: 46,7 % – lavt! Kroppen fungerer mest effektivt med en væskebalance på 50-55 %.


Katrine Jensen
INFO: 29 år, 178 cm og 84,9 kg.
PRIVAT: Bor alene på Amager.
JOB: Freelancefrisør og makeup-artist
SPORT: Cykler til alt − og løber en tur en gang imellem.
KOST: Skifter mellem sundt & usundt. 

SÅDAN LEVER KATRINE: „Jeg spiser stort set, hvad jeg har lyst til”
Katrine Jensen, 29, er freelancemakeup-artist med meget skiftende arbejdstider. Derfor har
hun ikke rigtig nogle rutiner i forhold til kost og motion − til gengæld snupper hun gerne en bytur eller to i weekenderne.

KOST. Der er ikke rigtig noget system i min kost. Det skifter meget, alt efter om jeg arbejder eller holder fri. Til morgen spiser jeg dog typisk havregryn med mælk eller rugbrød eller franskbrød, hvis jeg arbejder. Og ellers spiser jeg, hvad jeg lige har lyst til. Jeg synes, det er lækkert at gå ud at spise, og der er favoritterne altså burger − eller en god brunch. Hvis jeg laver mad derhjemme, tænker jeg over, at det godt må være sundt, men måske mangler jeg generelt lidt grønsager og variation. Jeg er f.eks. rigtig god til at lave pasta med kødsovs.
DRIKKE. Jeg får helt sikkert ikke nok vand. I løbet af en almindelig dag drikker jeg vand, danskvand og kaffe − og måske en kop te indimellem. Jeg drikker ikke så meget sodavand og den slags, medmindre det er i drinks. I øjeblikket går jeg ud mindst én gang om ugen, nogle gange to. Jeg ved ikke, hvor meget der ryger ned sådan en aften, men det er en dejlig blanding af det hele. Vin, øl, drinks og shots.
KOSTTILSKUD. Spiser jeg ikke. Jeg tænker, at jeg spiser nok mad til at få det, jeg har brug for gennem kosten.
SØDE SAGER. Spiser jeg ikke ret meget af. Måske et par gange om ugen. Om søndagen er det stensikkert, at jeg spiser lidt chips eller noget i den stil, men jeg køber aldrig en pose slik eller chokolade til mig selv. Hvis vi er flere, synes jeg, det er hyggeligt, og jeg siger aldrig nej tak, så hvis det er der, spiser jeg det.
MOTION. Da jeg var yngre, spillede jeg badminton på eliteplan, men de seneste år er jeg faldet lidt af på den. Når jeg arbejder meget, har jeg ikke tid og overskud, men ellers løber jeg måske en tur, hvis jeg får lyst. Og så cykler jeg til alt, men det, tænker jeg ikke er rigtig motion.
SØVN. Jeg er totalt A-menneske. Jeg vågner kl. 7.00 lige meget, hvor sent jeg er kommet i seng. Efter en bytur kan jeg måske strække den til 9-10-tiden. Til gengæld falder jeg pladask i søvn, hvis jeg er hjemme på sofaen, så jeg tror, jeg får en seks-syv timer i gennemsnit.
STRESS. Jeg er slet ikke stresset i øjeblikket. Jeg holder fri efter en længere periode med meget arbejde, men jeg synes faktisk heller ikke, at jeg er det, når jeg arbejder. Jeg bliver ikke stresset af at have travlt og skulle mange ting − det er mere mine tanker, der kan stresse, hvis jeg går og tænker over en masse ting.

EKSPERTENS 3 BEDSTE TIPS
Katrine har en god styrke i sine muskler, og det er tydeligt, at hun tidligere har dyrket rigtig meget badminton. Men de store mængder alkohol, hun får i weekenderne, har dog haft stor betydning for hendes høje fedtprocent, og det er vigtigt at få den ned for at reducere risikoen for seriøse sundhedsproblemer, fortæller ekspert Christina Dam Rekstad. Her er tre tips til, hvordan Katrine booster sundheden:

SÅDAN BLIVER KATRINE SUNDERE
1. FÅ PULSEN OP
Katrine skal nedbringe fedtprocenten ved at dyrke regelmæssig motion som løb, spinning eller svømning, hvor hun får pulsen op. Det behøver ikke at være fem gange om ugen – bare en enkelt eller to gange vil gøre en kæmpe forskel. Også for hendes kondital, som ligger lige på grænsen til lav.
2. FOKUSER PÅ SUND KOST I HVERDAGENE
Hvis Katrine sørger for at spise sundt og varieret i hverdagene, kan hun bedre skeje ud i weekenderne uden at øge sin fedtprocent.
3. DRIK MERE VAND
Sørg for at drikke 2-2,5 liter frisk vand hver dag for at opretholde en sund væskebalance. Du kan ikke forbrænde fedt, hvis du ikke sørger for at tilføre kroppen nok vand.

SÅDAN GIK KATRINES BODYAGE-TEST

✽ BodyAge: 31 år – altså to år ældre. Katrines biologiske alder er 29 år. Hun vil optimalt kunne opnå en BodyAge på 22.
✽ Blodtryk: 118/79 – optimalt. Det optimale blodtryk er lavere end 120/80.
✽ Kondital: 31 – rimelig godt! En stigning i konditallet til middel (36- 41) vil forbedre Katrines BodyAge med ét år.
✽ Styrke i mave: 37 – over middel! Ideelt set bør Katrine ramme god eller højere.
✽ Styrke i biceps: 32,5 kg – godt! Katrine har en god styrke i sine bicepsmuskler.
✽ Styrke i lår: Wall-sit over 2 min. – elite! Katrine har en god styrke i sine lår.
✽ Fleksibilitet: 43,8 cm – elite! Katrine er meget smidig i sine muskler.
✽ Fedtprocent: 38,2 % – meget højt! En reducering af fedtprocenten til optimal (18,1-23) vil forbedre Katrines BodyAge med otte år.
✽ Kropsvæske: 45,2 % – lavt! Kroppen fungerer mest effektivt med en væskebalance på 50-55 %.

Tanja Slagslunde
INFO: 34 år, 174 cm og 65,8 kg.
PRIVAT: Bor i Ørestad med sin kæreste og sønnen Noah, 2.
JOB: Sagsbehandler på kontor.
SPORT: Ikke noget i øjeblikket.
KOST: Middelsundt

SÅDAN LEVER TANJA: „Jeg prøver at leve sundt, men det glipper indimellem”
Tanja Slagslunde tænker over at spise sundt, men får måske ikke helt grønt nok. Og så har det været så som så med motion og søvn, siden hun fik sønnen Noah for to år siden.

KOST. Jeg prøver at spise fornuftigt, men der kan sagtens komme en masse junk ned også. Jeg spiser moderat sundt, tror jeg. Til morgenmad spiser jeg yoghurt med mysli eller havregryn med mælk − og så brød og æg i weekenden. Min frokost er typisk salat, aftensmaden er meget typisk børnefamilie med frikadeller, boller i karry eller kylling med kartofler. Vi forsøger altid at lave lidt grønt til, men min søn gider det ikke rigtigt.
DRIKKE. Jeg drikker alt muligt − saftevand, vand, juice, sodavand. Jeg drikker også en-tre kopper kaffe, når jeg er på arbejde, men det er kun i hverdagene. Og så er der begyndt at ryge lidt alkohol ned igen efter to års pause med graviditet og amning. Men det er måske fem genstande på en måned.
KOSTTILSKUD. Jeg tager fiskeolie, fordi jeg ikke kan tåle fisk længere, og så fik jeg målt, at jeg manglede D-vitamin, så det spiser jeg også.
SØDE SAGER. Vi er rigtig gode til at snacke herinde på arbejdet. Så er der lige nogen, der henter noget chokolade, men jeg spiser aldrig en hel pose slik. Det er mest, når jeg er på arbejde.
MOTION. Jeg har tidligere dyrket rigtig meget motion, men det er ikke så meget, efter jeg er blevet mor. Jeg har haft ondt i ryggen, siden jeg blev gravid, så det har sat lidt en stopper for det. Jeg plejer at cykle 9 km til og fra arbejde, men det er jeg lige stoppet med, fordi det er blevet så koldt. Jeg vil gerne i gang igen til foråret, for jeg får ikke trænet efter arbejde, der prioriterer jeg at slappe af.
SØVN. Jeg sover nok seks timer i gennemsnit. Det er alt for lidt, og jeg bliver også stadig ofte vækket om natten, fordi min søn lige skal have sutten eller er tørstig. Nogle gange går jeg i seng på samme tid som ham for at få sovet igennem.
STRESS. Jeg er lidt stresset over min ryg, som har brokket sig siden min graviditet, men jeg stresser ikke som sådan over hverdagen. Der er jeg i fin balance.

EKSPERTENS 3 BEDSTE RÅD
Tanja ser superatletisk ud og er i god form, men det snyder lidt, for hun har meget skjult fedt og mangler stabilitet i sin indre muskulatur, siger ekspert Christina Dam Rekstad. Se her, hvordan Tanja kan forbedre sin sundhed.

SÅDAN BLIVER TANJA SUNDERE
1. STYRK DIN INDRE MUSKULATUR
Tanja bør bestille en konsultation hos en fysioterapeut for at få testet sin dybe muskulatur omkring mave og ryg. Hun er stærk i den overfladiske muskulatur, men mere stabilitet vil kunne hjælpe på hendes rygproblemer efter graviditeten.
2. TAG CYKLEN TIL ARBEJDE
Tanjas fedtprocent ligger i den høje ende af skalaen, og det vil gøre en stor forskel, hvis hun genoptager cykelturen til og fra arbejde. Det vil samtidig øge hendes kondital.
3. STRAM OP PÅ KOS TEN
Tanja bør også have mere fokus på at spise sundt for at nedbringe sin fedtprocent. Det er også yderst vigtigt at droppe de sukkerholdige drikke som juice, saftevand og sodavand. Drik i stedet 2-2,5 liter vand om dagen for at opretholde din væskebalance.

SÅDAN GIK TANJAS BODYAGE-TEST
✽ BodyAge: 38 år – altså fire år ældre. Tanjas biologiske alder er 34 år. Hun vil kunne opnå en BodyAge på 26.
✽ Blodtryk: 124/81 – normalt! Det optimale blodtryk er lavere end 120/80. Med et lavere blodtryk kan Tanja forbedre sin kropsalder med to år.
✽ Kondital: 35 – middel! Tanja bør ramme god eller højere (min. 41), det vil forbedre hendes BodyAge med to år.
✽ Styrke i mave: 41 – over middel! Tanja har grundlæggende god styrke i sin mavemuskulatur.
✽ Styrke i biceps: 26,4 kg – godt! Tanja har god styrke i sine biceps.
✽ Styrke i lår: Wall-sit over 2 min. – elite! Tanja har en god styrke i sine lår.
✽ Fleksibilitet: 35,6 cm – rimeligt! En forbedring af fleksibiliteten i lænden vil forbedre Tanjas kropsalder med to år.
✽ Fedtprocent: 32,4 % – høj! En reducering af fedtprocenten til optimal (19,1-24) vil forbedre Tanjas kropsalder med seks år.
✽ Kropsvæske: 49,5 % – lav! Kroppen fungerer mest effektivt med en væskebalance på 50-55 %.

SE OGSÅ: fit tester: Hvad gør 14 dage på sofaen ved din krop?

SE OGSÅ: 3 kvinder tester: Kan du booste din forbrænding?