Hvad er den værste vane
SPONSORERET indhold

Hvad er værst? Slik hver dag, alkohol hver weekend eller 6 timers søvn hver nat

Slik hver dag, alkohol hver weekend eller seks timers søvn hver nat. Hvilken vane har størst betydning for sundheden? Kost- og træningsekspert Ida Krak har sat tre kvinders livsstil under lup for at give sit bud. Få svaret her.

Af: Maria Præst Foto: Jacqueline Fluri
30. okt. 2015 | Sundhed | Fit living

Sissel: „Jeg spiser slik hver dag uden at opdage det”
Stiller du en skål slik foran Sissel Weirsøe, 35, har hun fingrene i den med det samme. Og selv om hun sjældent selv køber det, ender hun alligevel med at spise søde sager hver dag.

NAVN: Sissel Weirsøe, 35.
PRIVAT: Bor i Hvidovre med sin mand Peter og deres to små sønner Sylvester, 6 og Storm, 4.
JOB: Selvstændig grafisk designer i Moose Creative.
SPORT: Er ved at træne op til en halv ironman i Silkeborg til august, så løber, cykler og svømmer flere gange om ugen.

HVORNÅR SPISER DU TYPISK SLIK?
Hvis det er der, så spiser jeg det. Jeg har ikke sådan nogle særlige tidspunkter, hvor jeg spiser slik, men hvis nogen stiller det foran mig, så tænker jeg slet ikke over, at det ikke er godt for mig, og at jeg burde lade være. Der er også kage på arbejdet hver torsdag og den ryger også ned.

HVILKEN SLAGS SLIK SPISER DU?

Jeg er helt klart mest til lakrids. Hvis jeg kommer ind i en bland-selv-butik, som er det ultimative mekka, er det skolekridt, grammofonplader, skipper skrå, pinocchiokugler og skumfiduser, der ryger i posen. Jeg køber det næsten aldrig selv, så det er ikke det, vi har mest af derhjemme, men det er heller ikke afgørende. Min mand havde på et tidspunkt købt en kasse is og kom hjem efter arbejde og havde glædet sig til at skulle have en af dem. Og så havde jeg spist dem alle sammen.

HVOR MEGET SPISER DU?
Jeg spiser slik næsten hver dag, men det er små mængder. Jeg ved faktisk ikke, hvor meget jeg spiser.

HVORDAN HAR DU DET MED DIN VANE? 
Jeg ved godt, at det ikke er sundt for mig, men når jeg ser en pose slik, får jeg bare lyst. Og så er det hyggeligt med sådan en lille sukkerpause. Jeg er ved at træne op til en halv ironman i øjeblikket, så jeg træner rigtig meget, og så sætter det sig jo ikke nogen steder. Derfor tænker jeg ikke over, hvor meget jeg egentlig spiser, for jeg kan jo ikke se det. Med mine to drenge er det helt omvendt. Der er jeg meget opmærksom på, at de får masser af grønsager, og at de ikke skal have for meget sukker. De får fredagsslik og ikke andet. Men jeg glemmer lidt at tænke på mig selv.

Ekspert Ida Kraks vurdering
Sissel får en masse kemi og sukker, der dagligt provokerer hendes blodsukker. Og det er ikke sundt, for det overbelaster systemet. Det interessante ved Sissel er, at hun samtidig er i gang med at træne til en halv ironman, så derfor kan hun godt tillade sig det rent vægtmæssigt, men rent sundhedsmæssigt er det ikke godt. Hun sætter sin sundhed i fare.
Når hun træner så meget og har en sød tand, der gør, at hun ikke kan sige nej, skal hun i stedet se på sin samlede kost. Får hun nok protein, fedtstof og energi i forhold til, hvad hun har brug for? Umiddelbart tænker jeg, at hun skal have flere mellemmåltider og større og mere dækkende hovedmåltider med flere linser, kerner og brune ris for at undgå slikskålen.
Selv om Sissel lige nu er røget i sukkerfælden, er hendes vane ikke den værste, da den er forholdsvis let at ændre ved at erstatte slikket med rigtig mad.

Sandheden om sukker
Undgå tomme kalorier
Sukker er fyldt med tomme kalorier, og for meget sukker kan øge risikoen for hjertekar- sygdomme. Derudover tager det plads op for andre ting som f.eks. grønsager, nødder og frugt, der giver kroppen vitaminer og mineraler.
Er du sukkerholiker?
Vær opmærksom. Sukker er lidt som et narkotika. Du bliver a ængig, og det er meget belastende for din krops system. Sukker provokerer blodsukkeret, påvirker dine hormoner og gør dig ældre før tid.
Erstat sukkeret med rigtig mad
Har du en sød tand, er det en god ide at kigge nærmere på din kost for at finde ud af, hvorfor du har det behov? Får du energi, proteiner og sunde fedtstoffer nok?

Lene: „Jeg går ud næsten hver weekend”
Lene Sparsø Thygesen, 31, er ikke typen, der lige snupper et glas rødvin derhjemme i hverdagen. Til gengæld elsker hun at gå på små hyggelige barer og værtshuse med sine venner og veninder i weekenden og der ryger nemt 5-10 øl ned på en aften.

NAVN: Lene Sparsøe Thygesen, 31.
PRIVAT: Har en kæreste, bor på Vesterbro.
JOB: Jobsøgende, er cand.mag. i medievidenskab.
SPORT: Løber og dyrker yoga to-tre gange pr. uge.

HVORNÅR DRIKKER DU TYPISK ALKOHOL?
Det er meget sjældent, at jeg drikker et glas vin i hverdagen. Jeg kan godt gøre det en lørdag aften, hvis jeg er sammen med min kæreste, men jeg drikker helt klart mest ved festlige lejligheder. Jeg går ud næsten hver weekend om foråret og sommeren er det lidt mere. Når jeg er ude, er det mest på barer, bodegaer og værtshuse, jeg er ikke til sådan nogle fancy clubs, men det kan også sagtens være hjemme hos nogen privat, hvor vi laver drinks og hygger.

HVAD ER DINE FAVORITTER?
Det kommer meget an på situationen, men jeg drikker mest øl. Jeg kan godt lide små hyggelige ølbarer, hvor det ikke nødvendigvis er kedelige Tuborg, der kommer på bordet. Og er jeg hjemme hos nogen, kan jeg godt lide rødvin eller drinks, hvor gin & tonic nok er favoritten.

HVOR MEGET DRIKKER DU?
Jeg drikker helt sikkert mere, end det man må. Når jeg er ude, drikker jeg nok et sted mellem fem og ti genstande på en aften. Jeg er ikke så høj, så jeg kan ikke tåle så meget.

HVORDAN HAR DU DET MED DIN VANE?
Jeg går generelt op i min sundhed, spiser sundt, løber og dyrker yoga flere gange om ugen, så jeg kan godt blive lidt irriteret på mig selv, hvis jeg har drukket for meget i en periode. Jeg ved jo godt, at det ikke er sundt, så jeg kan også godt have perioder, hvor der måske er 14 dage, hvor jeg slet ikke drikker.

Sandheden om byture hver weekend
Pas på vægten
Alkohol er kalorier i flydende form, som bliver lagt oven i det, vi spiser. Og når vi drikker alkohol, har kiloene en særlig tendens til at sætte sig på taljen, som er der, hvor det farlige fedt sidder.
Hårdt for kroppen
Alkohol er ren sukker og har en destruktiv virkning på kroppens evne til at restituere sig. For hver genstand sætter du kroppens restitution tilbage med to timer, så en bytur lørdag aften banker kroppen et halvt til et helt døgn tilbage, og så er mandagen og resten af ugen ekstra hård at komme igennem.
Hold reglen om kun syv genstande om ugen
Sundhedsstyrelsen anbefaler maks. syv genstande om ugen for kvinder. Drikker du mere en syv genstande ugentligt, øger det risikoen for en række sygdomme.

Ekspert Ida Kraks vurdering
Alkohol er i princippet ren sukker, så isoleret set får Lene meget sukker på én gang, når hun er ude, og det er ikke godt for kroppen. Alkohol har en destruktiv virkning på kroppen, da den sætter restitutionen to timer tilbage for hver genstand, du drikker.
Derudover nedsætter alkohol immunforsvaret, så kroppen skal arbejde ekstra hårdt for at modstå sygdom. Jo flere år det står på, jo sværere har kroppen ved at håndtere overarbejdet. Nu er Lene kun 31, så hun er stadig ung og smækker, og kroppen mærker det måske ikke så meget endnu. Derfor er hendes vane heller ikke den værste, da hun nemt kan ændre den ved måske kun at gå ud hver anden weekend eller nøjes med at drikke tre øl på en aften.

Maria: „Jeg er vildt dårlig til at gå i seng om aftenen”
Maria Lorentz Christensen, 26, er sygeplejerskestuderende, og med en lille krudtugle på to år er der fuld fart på hele dagen. Men når klokken bliver 22, får Maria pludselig fornyet energi og laver alt mulig andet end at sove.

NAVN: Maria Lorentz Christensen, 26.
PRIVAT: Bor på Frederiksberg med sin kæreste Aske og deres søn Elias på snart to år.
JOB: Sygeplejerskestuderende.
SPORT: Cykler til alt.

HVOR MEGET SOVER DU I SNIT?
Jeg sover nok højst seks timer i gennemsnit. Jeg står op klokken 6 hver dag, og den bliver i hvert fald midnat, inden jeg kommer i seng.

HVORFOR GÅR DU SÅ SENT I SENG?
Jeg kan være så træt, så træt og gå at tænke hele dagen, at i aften skal jeg tidligt i seng, men når klokken bliver 22, er jeg ikke træt mere og får lyst til at lave en masse ting. Jeg har altid haft det sådan, at det er der, jeg fungerer bedst. Når jeg skriver opgave til studiet, kan jeg sidde hele natten og skrive. Og nu, hvor jeg har en lille søn, er det også om aftenen, jeg har tid til at fordybe mig og lave kreative ting. Og så glemmer jeg fuldstændig tid og sted.

HVORDAN PÅVIRKER DET DIG?
Jeg kan godt mærke det om morgenen, hvor jeg ofte tænker: „Det overlever jeg aldrig”. Men det kommer an på, hvad jeg skal. I skolen kan det være vildt hårdt at sidde stille og modtage undervisning, men lige nu, hvor jeg er i praktik, mærker jeg det ikke, fordi jeg er så meget på, og der sker så meget i løbet af dagen. Men så er jeg også helt vildt træt, når jeg kommer hjem.

HVORDAN HAR DU DET MED DIN VANE?
Jeg har jo læst en masse i forbindelse med mit studie om, hvor vigtigt det er med søvn, men jeg tænker ikke så meget over det. Jo, jeg er lidt træt nogle gange, men jeg fungerer jo fint, og dagene går bare. Jeg kunne godt tænke mig, at jeg var lidt bedre til at komme i seng, men på den anden side har jeg også prøvet at sove for meget. Hvis jeg f.eks. går i seng på samme tid som min søn, er jeg mindst lige så træt om morgenen og føler slet ikke, at jeg kan vågne. Men jeg gad godt vide, om jeg ville være vildt frisk, når jeg vågnede, hvis jeg fik den helt rigtige mængde søvn?

Ekspert Ida Kraks vurdering
For nogle mennesker kan seks timers søvn være nok, men det er det tydeligvis ikke for Maria, når hun om morgenen tænker „det overlever jeg aldrig”. Og det er skidt for kroppen, fordi den konstant kommer til at køre i et ekstra højt gear. Det virker, som om Maria går rundt og er småtræt hele dagen, indtil hun når den magiske grænse kl. 22, hvor hun bliver overtræt. Ligesom mange kunstnere og musikere er Maria mest kreativ om natten, men det ændrer ikke ved, at hun rent fysiologisk burde ligge i sin seng. Hun skal sige til sig selv, at klokken 22 – senest 22.30 – er det godnat, da kroppen får den bedste søvn mellem 22 og 02.
Derfor er den manglende søvn også klart den værste vane i forhold til din sundhed. Især når det som hos Maria har foregået over mange år og er blevet en accepteret del af hverdagen. Det er svært at ændre så indgroede søvnvaner, for hun er nødt til at planlægge hele sin dag anderledes.

Sandheden om søvnmangel

Kroppen har brug for 7-8 timer hver nat
Undersøgelser viser, at kroppen fungerer bedst, når vi i gennemsnit sover syv-otte timer hver nat. Nogle kan klare sig med lidt mindre, andre skal have lidt mere.
Giv kroppen et velfortjent break
Når du sover, restituerer din krop og nedbryder alle de oplevelser og følelser, du har haft i løbet af dagen. Hvis den har færre timer til at restituere, øger det stresshormonet, så du ikke falder ordentligt til ro og er klar til at starte en ny dag.
Sig godnat klokken 22
Gør dig selv en tjeneste, og gå i seng før 22. Du får den absolut bedste søvn mellem kl. 22 og 02, da den første del af søvnen bruges til den fysiske genopbygning, men den anden halvdel fra 02-06 især bruges til den psykiske og mentale genopbygning.