Maraton
SPONSORERET indhold

Sådan føles det at løbe et maraton

48-årige Malene Munkholm er bidt af maraton og har løbet hele 10 af slagsen – og i 2015 som den hurtigste danske kvinde på den københavnske distance.

Af: Maria Præst Foto: Privat
23. maj. 2017 | Sundhed | Fit living

HVORFOR LØBER DU MARATONLØB?

“Jeg har altid godt kunnet lide at løbe og havde prøvet at løbe adventureløb i forvejen. I 2004 stillede jeg for første gang op til Copenhagen Marathon, og så har jeg løbet 10 maratonløb siden. Faktisk synes jeg, at selve træningen op til, er det fedeste – altså at have noget at træne op til. Når jeg løber langt, er det ligesom meditation for mig, og jeg får tænkt en masse tanker.”

HVAD TÆNKER DU LIGE INDEN ET LØB?

“Det er jo noget, jeg har forberedt mig til længe, så jeg glæder mig helt sindssygt, føler mig klar og tænker på, hvor mange kilometer jeg har trænet. Så er et maraton pludseligt ikke så langt. For mig er løbet afslutningen på festen, så jeg skal bare nyde det hele vejen. Og i København er det noget helt specielt, fordi der er så mange, jeg kender, der står og hepper.”

HVORDAN HOLDER DU MOTIVATIONEN UNDERVEJS?

“Jeg holder meget øje med mine tider. I 2015 var målet fire minutter per kilometer. Og så tænker jeg ellers kun fem kilometer frem. Det fede ved at løbe maraton frem for 10 kilometer eller andre kortere distancer er, at det er dit eget løb. Jeg tænker ikke på andre i løbet, hvem der er foran mig eller hvem der er på vej op bagfra. Når jeg passerer de 30 kilometer, der begynder løbet for alvor. Under træningen er det længste, jeg kommer op på, 30-32 kilometer – og her begynder det virkelig at tære på kræfterne. Folk falder lige så stille fra, og jeg får et kick, når jeg passerer dem, der har løbet for stærkt til at begynde med. Jeg får selvfølgelig også nogle kriser undervejs, men så tænker jeg bare på, at jeg snart skal have lidt vand.”

HVORDAN FØLES DET AT KOMME OVER MÅLSTREGEN?

“Især i 2015 var det en fuldstændig fantastisk oplevelse, fordi jeg løb på min drømmetid – 2.48.34 – og blev hurtigste danske kvinde. Jeg havde så meget adrenalin i kroppen, at jeg kunne have løbet hjem bagefter. Jeg blev nummer fem sammenlangt og nåede lige med op på podiet. Hele oplevelsen var bare én stor forløsning, så jeg festede hele natten.”

OG BAGEFTER?

“Så gik der lige tre dage, hvor jeg var helt færdig. Jeg var egentlig ikke så træt i mine lår, men hele min krop var træt og brugt. I tre uger efter blev det kun til joggeture i et tempo på fem minutter per kilometer. Men jeg var høj på min egen sejr.”

HVORDAN TRÆNER DU OP TIL ET MARATON?

“Jeg går i gang med at træne et halvt år før og løber typisk100-120 kilometer om ugen. Jeg fordeler det for det meste over to pas om dagen, så jeg for eksempel løber 6 kilometer om morgenen, inden jeg møder på arbejde, og så snupper jeg en tur på 8-10 kilometer om aftenen.”

SKAL DU LØBE COPENHAGEN MARATON I ÅR?

“Nej, i år skal jeg arbejde under maratonet, så jeg løber til efteråret i stedet for. Når du først har løbet ét maraton, er det bare det, du skal.”

Anbefalet til dig