vinterløb

Vinterløb: Sådan kommer du i gang

Vil du gerne løbe hele vinteren? Her får du de allerbedste råd til, hvordan du bliver en succes.

Der er nogle særregler, du skal kende som vinterløber. Vinteren er ikke den tid på året, hvor du skal sætte personlige rekorder. Hold dig til at løbe 0,5 km/t langsommere, end du plejer. Din styrke og kondition udvikler sig i bølger, og kroppen har rigtig godt af en periode, hvor du vedligeholder formen. F.eks. kan det være et godt fokus for vintertræningen bare at gennemføre tre ugentlige løbeture.

Hvis du har svært ved at motivere dig selv, kan det være en stor hjælp at melde dig ind i en løbeklub eller lave din egen. Alle undersøgelser viser, at vi er bedre til at holde aftaler med andre end med os selv. Du vil jo ikke være bekendt at slukke mobilen og lægge dig om på den anden side om morgenen, hvis din veninde står og venter foran hoveddøren, vel?

Vinteren er et oplagt tidspunkt at lave gode træningsaftaler med andre og slå det sociale sammen med træningen − fordi der netop ikke er fokus på resultater. Hovedsagen er, at I kommer ud − for selv tre kilometer på asfalten er sundere for din krop end et halvmaraton i din fantasi.

En vigtig forudsætning for, at du bliver glad for løbeturene er, at de er inspirerende og ikke kun byder på grå asfalt. Find kortet frem på google maps, og gå på opdagelse efter nye ruter.

Få flere tips på de følgende sider

Klædt på til vinterløb

„Der ikke noget, der hedder dårligt vejr… der er kun forkert påklædning”. Det gamle ordsprog gælder i høj grad løbetræning om vinteren, for det skal faktisk være ekstremt tåget, under 15 graders frost og stiv kuling for, at det er decideret uforsvarligt at løbe.

Til gengæld er det vigtigt at have en vinterløbegarderobe, hvis det skal være en fornøjelse. Det er bedst at tage flere lag oven på hinanden, så du kan tage et lag af undervejs. Da det kan være svært at vide, hvor varm man bliver, når man ikke er vant til at træne i kulden. Erfaringen siger dog, at vi oftere får det for varmt end for koldt.

Du kan få ret kolde lår på en vinterløbetur. Er du kommet af sted i sommertights, kan lårene være helt rødspættede og fulde af kuldeknopper, hvis det viser sig at være blæsende. De mest avancerede løbetights har både windstoppereffekt, kompression (så du får en støttestrømpe- virkning) og er syet funktionelt, så de er nemme at bevæge sig i. Har du ikke de knap 1.000 kr., kan du holde kulden væk med to par sommertights.

Princippet i påklædningen til vinterløb er det samme som til langrend. Du får hurtigt varmen, så det vigtigste er egentlig, at det inderste lag er svedtransporterende, så du ikke bliver nedkølet tæt på huden. Hvor mange lag du skal have på, afhænger af temperaturen. En windstopper − altså jakke og overtræksbukser − yderst vil få dig igennem al slags vejr.

Løbehuen er din ven

Du har sikkert været ret ligeglad med windchill-faktor indtil nu. Men vindafkøling får betydning, når du begynder at løbe om vinteren. Måske begynder du ligefrem at tjekke vejrudsigten aftenen før og lægge tøj frem (tjek yr.no, som er en af de mest præcise vejrudsigter). En let brise kan få 0 grader til at føles som minus 8 grader, fordi vinden bogstaveligt talt blæser varmen væk fra huden. Du kan finde et windchill-skema på dmi.dk

Hue og vanter kan du ikke løbe uden. 40 procent af kropsvarmen fordamper fra hovedet, og mange afgiver også varme fra hænder og fødder. Bortset fra dine løbesko er løbehuen din bedste ven. Mange kan sagtens løbe i to lette lag på kroppen, hvis bare de har hue og vanter på. Hvis du er en meget varm type, kan en vest være en god løsning, så du ikke bliver afkølet på brystet og ryggen, når du løber.

Hvis du har luftvejsproblemer i koldt vejr, kan en såkaldt baklava (en slags elefanthue) hjælpe. Når du trækker vejret igennem den, bliver luften opvarmet, før den når lungerne.

Et sidste råd: Husk at drikke godt med vand. Tag en drikkedunk med på alle ture over 45 minutter. Du opdager ikke, hvor meget du sveder om vinteren, men reelt mister du samme mængde væske vinter som sommer.

Se også: 9 gode grunde til at løbe om vinteren