"Fifty Shades of Grey"-filmen har fået en hel verden til at gå bananas.
SPONSORERET indhold

16 saftige facts: Det vidste du ikke om ”Fifty Shades of Grey”

Melanie Griffith har fået forbud mod at se filmen og instruktøren har selv erfaring med bondage.

Af:: Tilde Mariann Andersen Foto: Alamy
10. feb. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Vi elsker at læse om sex. Det har salgstallene for trilogien om den dominerende Mr. Grey, vist slået fast. Sex er sundt, det ved vi, men vi har mindre sex i dag, end tidligere. Måske det er noget, der bliver rettet op på, når filmatiseringen af "Fifty Shades of Grey" har premiere i den kommende weekend. I hvert fald fortæller både sexbutikkerne og biograferne om stigende salg af legetøj og billetter. Vi har samlet 16 saftige facts


1. Instruktøren har selv prøvet bondage
Filmens instruktør Sam Taylor-Johnson har fortalt til mediet Fortune.com, at hun selv har prøvet at blive bundet. Efter hun for år tilbage overvandt en brystkræftsygdom, fik hun lavet en billedserie, hvor hun blev bundet op af en mand ved navn Master Rope Knot, der ifølge instruktøren arbejde med i.t. om dagen og med bondage om natten.

- Jeg tror det var en måde at fejre mit fysiske selv og det at være under pres på, skriver Fortune, hun har udtalt.

- Helt basalt får du følelsen af en "kæmp eller flygt"-panik, hvilket frigiver adrenalin og serotonin. Og så går du pludselig ind i en form for anden verden af kemi ved at overgive dig og at være bundet, tror jeg.

Oplevelsen gav hende dog ikke smag for at eksperimentere mere med bondage, har hun understreget. 


2. Instruktørens mand er 23 år yngre
Selv er 47-årige Sam Taylor-Johnson gift med den 24-årige skuespiller Aaron Taylor-Johnson. De mødte hinanden, da hun instruerede John Lennon-filmen "Nowehere boy" – han spillede Lennon – og han blev far til deres første fælles barn som bare 19-årig. Det skriver Fortune.com.


3. Oprah er fan
En af bogens mest kendte fans er tv-vært og skuespillerinde Oprah Winfrey. Ifølge det engelske magasin Marie Claire har hun fortalt: "Jeg har downloadet alle "Fifty Shades og Grey"-bøgerne, og for første gang kan jeg tage noget 'guilty pleasure'-tid og bare læse. Men jeg tænker, hold op med historien, kom nu bare til den saftige del".


4. James Dornan skulle ændre sin gang til filmen
Manuskriptforfatteren var ikke helt tilfreds med, hvordan James Dornan, der spiller Christian Grey i filmen, gik. Ifølge skuespilleren selv, går han på tæer, når han går naturligt, og det passede ikke til rollen som den magtfulde, dominerende Grey. I et interview på BBC-talkshowet "The Graham Norton Show" fortalte han for nylig, hvordan han prøvede forskellige gangarter af, når han gik tur med sin kone i London. Se videoen og ikke mindst Dornans gengivelse af, hvordan han går, her:

5. Bogen bliver brugt som toiletpapir
Den engelske forening Wearside Woman in Need, der hjælper voldsramte kvinder, har fundet bogen så frastødende, at de har opfordret folk til at donere deres "Fifity Shades of Grey"-bøger til en bogafbrænding. Kun 24 bøger blev ifølge Marie Claire indsendt, så foreningen har i stedet valgt at bruge bøgerne som toiletpapir.


6. Melanie Griffith må ikke se filmen
Dakota Johnson, der spiller den kvindelige hovedrolle Anastasia Steele, har forbudt sine forældre, Melanie Griffth og Don Johnson (ja, den Melanie og den Don, red.), at se sine store gennembrudsfilm.

- Jeg tror jeg ville elske at dele min oplevelse med dem, men det kan jeg ikke rigtig udelukkende pga., hvad det indebærer, har hun udtalt til avisen Herald Sun.


7. Angelina Jolie ville ikke være med
Ifølge filmsitet Imdb.com, blev skuespillerinde og instruktør Angelina Jolie tilbudt at instruere filmen, men afslog.

8. "Fifty Shades" får salget af sexlegetøj til at eksplodere
I hvert fald melder nyhedsbureauet Agence France-Presse, at sexlegetøjsforhandlere verden over forventer en stigning i salget af legetøj i forbindelse med premieren på Valentinsdag den 14. februar. Ifølge nyhedsbureauet er salget nogle steder steget med op til 40 procent bare efter dne første bog udkom i 2011. Her hjemme er sexbutikkerne også klar til kunne tage i mod ordre og sende pakker af sted i weekenden.

- Du kan sammenligne det med, at Disney kommer med en ny film, og alle børnene skal have det nyeste merchandise. Her er det bare de voksne, det handler om, siger Mathilde Mackowski, der er indehaver af den online sexbutik Sinful.dk til Århus Stiftstidene.

Butikkens lagerchef har da også kaldt ekstra mandskab på arbejde for at kunne fælge med ordrene:

- Vi har hyret ekstra bemanding ind på lageret her i Åbyhøj, til at hjælpe med alle pakkerne, og som noget nyt har vi valgt at køre med fuld bemanding i weekenderne også, siger lagerchef Søren O. Jensen.

Også den danske erotiske webshop WinkWink.dk melder om øget salg af bondageprodukter:
 
- Det har været helt vildt at opleve den så kraftige efterspørgsel og vi har måttet bestille flere håndjern, reb, vibratorer mm. hjem fra vores leverandør. I januar har vores omsætning været højere end nogensinde før, så det er super fedt at opleve den interesse som Fifty Shades of Grey skaber hos danskerne, siger indehaveren Kristoffer Hjerrild, i en pressemeddelelse.

Er du ægte Grey-fan er det nok heller ikke gået din næse forbi, at der er lanceret en hel kollektion af sexlegetøj med navnet "Fifty Shades of Grey – The Official Pleasure Collection".


9. En kvinde har sagsøgt forfatteren pga. en udeblivende orgasme
En kvinde ved navn Tania Warchol har ifølge mediet The Hollywood Reporter sagsøgt E. L. James og britisk sexlegetøjsfirma, fordi hun ikke mener, den "Fifty Shades og Grey"-glidecreme, hun har købt, lever op til forventningerne. På cremens emballage står der, at man vil "opleve bedre orgasmer og stimuleringer, da kilden, berøring og vibrationer vil intensiveres." Det er imidlertid ikke hvad Warchol har oplevet, og hun kræver ikke bare, at hun selv skal have sine penge tilbage, men at alle, der har købt en tube af den pikante creme skal kompenseres.


10. Der findes en burger-version
I den engelske by Barnstaple har restauranten Custom House ifølge Marie Claire sat en burger på menuen, der er inspireret af den populære bog. 15 Shades of Bacon hedder den, og bliver, som navnet antyder, serveret med 15 forskellige bacon-relaterede ingredienser. F.eks. ost med baconsmag, pommes fritter drysset med baconpulver og baconmayonnaise.


11. Biblen er blevet skiftet ud med "Fifty Shades of Grey"
På det engelske Damson Dene Hotel har hotelejeren udskiftet de bibler, der ligger natbordene på alle hotellets værelser, ud med "Fifity Shades og Grey".

- "Fifty Shades of Grey" er alt, hvad folk snakker om lige nu, men jeg ved, at nogle er for generte til at købe bogen til sig selv," sagde han til avisen The Daily Mail i 2012.

- Jeg tænkte, det ville være en særlig forkælelse for vores gæster at finde den i skuffen ved deres seng. Og det gælder også mænd.


12. Traileren var den mest sete i 2014
Der skulle ikke gå mere end en uge fra, at trailerne for filmen blev lagt på Youtube, før den sidste års mest sete sneak peak på en film overhovedet. Det skrev bl.a. engelske The Guardian. Vi bragte den selvfølgelig også på ALTfordamerne.dk. Har du endnu ikke set den, kan du se den her.


13. Du kan få "Fifty Shades" på flaske
Det var langt fra nok for E.L. James af sælge over 100 millioner bøger og sælge rettighederne til sin bestseller til Hollywood for 5 millioner dollar. Forfatteren har øjnet mange flere indtjeningsmuligheder og har blandt andet lanceret en rødvin og en hvidvin under "Fifity Shades"-brandet. Kig efter navnene "Red Satin" og "White Silk", næste gang, du er ved vinhandleren.

- Jeg har altid haft en forkærlighed for god vin, så at kombinere mine to passioner og blande "Red Satin" og "White Silk" var en naturlig forlængelse af "Fifty Shades"-trilogien, har forfatteren ifølge Los Angeles Times skrevet på sin hjemmeside.

James har selv blandet vinene i samarbejde med Californiske vinbønder. Den hvide skulle efter sigende smage mineralsk og have noter af pære, grape og honning, mens den røde leder tanekrne hen på kirsebær, kakao, vanillie og – selvfølgelig: læder.


14. Der er også en kogebog
Ingen vin, uden mad. Selvfølgelig er der også udgivet en kogebog, der er inspireret af den hotte trilogi: "Fifty Shades of Gravy". Eller på dansk: "50 nuancer af sovs".

- Forestil dig. Du elsker mad. Du elsker at være sexet. Men den første gang, du forsøger at forene de to ting, ender det i en katastrofe, står der på bogens tilhørende hjemmeside 50shadesofgravy.flavors.me.

Der er ikke nogen forbindelse mellem kogebogens forfatter I. M. Pliant og E. L. James og den oprindelige bogserie. Så vidt vi ved.


15. E. L. James er en af verdens med indflydelsesrige kvinder
Som følge af sin salgssucces, blev "Fifty Shades"-forfatter E. L. James i 2012 udnævnt til at være en af verdens mest indflydelsesrige mennesker af magasinet Time. De skrev den gang: "For seks måneder siden var Erika Leonard (forfatterens borgerlige navn, red.) en mor til to, der svælgede i saftige historier på nettet. Nu er hun E. L. James, et udgivelsesfænomen, hvis "Fifty Shades of Grey"-trilogi har rørt boghandlere, Hollywood og, åbenbart, mange mange mødre. Det bliver aldrig det samme at læse igen."


16. "Fifty Shades of Grey" har slået flere salgsrekorder
Med over 100 millioner solgte eksemplarer, står "Fifty Shades of Grey" i flere bogreoler end "Harry Potter og dødsregalierne" og "Da Vinci mysteriet", der tidligere har hørt til de bedst sælgende, og den har ligget imponerende 30 uger som nummer et på New York Times' bestsellerliste. Da det for nylig blev muligt at bestille billetter til filmen på Kino.dk, var køen af "Fifty Shades"-fans så lang, at websitet gik ned i 20 minutter og folk måtte vente i op til en time at få fat i en billet. Mere end 39.000 sikrede sig et biografsæde alene den første dag, billetterne var i salg, og det gør den ifølge Tv2.dk til den bedst sælgende film de seneste 2-3 år, når man kigger på forsalg alene.

LÆS OGSÅ: 3 erotiske bøger, der overgår "Fifty Shades"

LÆS OGSÅ: Sådan tænker mænd, når de har sex – bliver du forarget?

LÆS OGSÅ: Derfor falder du for badboys