Årets spil 2020
SPONSORERET indhold

Bedste brætspil: Se 7 sjove brætspil for voksne

Leder I efter et godt brætspil? Vi har udvalgt vores favoritter blandt nogle af de mest spændende, nyere spil med underholdnings- og lattergaranti.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Getty Images
29. jan. 2021 | Livsstil | ALT.dk

Et godt brætspil kan bidrage til timevis af spænding og sjov, og så er det en sikker vej væk fra skærmen.

I dag findes der et kæmpe udvalg af brætspil for voksne på markedet, som alle kan noget forskelligt. Her snakker vi ikke om spil, hvor det mest handler om at slå med en terning og have held. I mange nye spil er der i stedet fokus på små universer, hvor du skal bruge "de små grå" for at kunne vinde.

LÆS OGSÅ: 9 sjove brætspil til store og små børn

Vi har her samlet en række spil, som alle kan sætte fut i en festlig aften eller bringe hygge ind i en regnfuld søndag.

Nogle har fokus på samarbejde og strategi, andre på klassisk viden eller sjov blandt venner - og fælles for dem alle er, at de har høj underholdningsværdi.

Se vores bud på 7 brætspil, som du bør prøve:

1. Codenames

Dette prisvindende spil tog spilverdenen med storm, da det kom på markedet. Codenames blev for fem år siden kåret som årets danske voksenspil, ligesom det bl.a. vandt prisen som årets selskabsspil i Norge og ligefrem blev årets spil i den store spillenation Tyskland.

Vi tror, at en del af succesen ligger i, at det er let at forstå game-plottet, og at alle i selskabet er nødt til at følge med, også når det er de andres tur. Man er delt op i et rødt og blåt hold, hvor hvert hold udnævner en Spionmester. På bordet ligger 25 kort med hvert deres ”kodenavne” på, fx: ’seng’, ’chokolade’, ’Berlin’ og ’legende’. Hvert hold skal nu finde deres egne agenter blandt disse kort. Det sker ved, at Spionmesteren må komme med ét ledetråds-ord i hver omgang. Tro os, der er timevis af underholdning i dette spil!

Codenames brætspil dansk.jpg

2. Rød HINT

Vi tænker, at det ikke har været let at skulle følge i sporet på ”storesøsteren” Hvid HINT, der i fire år i træk vandt prisen som årets voksenspil i Danmark. Men Rød HINT har faktisk gjort det intet mindre end formidabelt, så vi nu er mange HINT-fans, der faktisk foretrækker den røde "lillesøster", der da også selv løb med den fornemme pris som årets voksenspil i 2019.

Det skyldes, at Rød HINT byder på to nye discipliner, som er lettere at udføre, end forgængerne i det hvide spil (som vi dog også holder meget af!) Som i et klassisk HINT-spil er man delt op i hold. I hver omgang skal en person fra ens hold på max 90 sekunder ”hinte” fem ord i en udvalgt kategori. Kortet angiver, hvilken disciplin man skal gøre det i: Lyde, figurer, mime eller tale. Dette er et vaskeægte selskabsspil, hvor alle kan være med – og med lattergaranti!

Rød HINT.jpg

3. Ticket to Ride: Europe

Du har måske allerede spillet USA-udgaven af dette populære brætspil, som udkom på spilmarkedet i starten af 00’erne? Siden er der kommet et hav af udvidelser, og i denne Europa-udgave er der endnu mere fokus på din evne til at tænke strategisk og på konkurrenceelementet – naturligvis på en underholdende måde.

Helt simpelt får hver deltager et missionkort, hvor det gælder om at etablere jernbanestrækninger fra by til by over hele Europa. Jo længere ruter, jo flere point får du. MEN Ticket to Ride: Europe byder på udvidede regler, og det handler derfor også om din evne til at træffe de rette valg, for man kan desværre ikke altid få det hele. Spillet er hurtigt at lære og forstå, og man har lyst til at starte på ny, når et spil slutter.

Ticket to Ride  Europe.jpg

4. Skal du være fræk?

Søger i et spil til at sætte fut i en sjov aften, er nyheden Skal du være fræk? et oplagt bud, hvor du både kan give komplimenter eller fornærme selskabet på de mest underfundige og underholdende måder. Skal du være fræk? er derfor oplagt til en hyggeaften med vennerne, til parmiddage eller forfester.

Spillet går i sin enkelthed ud på at sammensætte ordkort, der beskriver de andre deltagere – og du kan gå efter at give de sjoveste og/eller groveste lovprisninger af kortoplæseren, som vælger ”vinderen” anonymt blandt alle budene. Fx skal du måske beskrive, hvad dine medspillere er mest bange for, hvordan de er i sengen, eller give dem et profilnavn på Tinder eller som pornoskuespiller? Der er ingen færdigskrevne svarkort, så du skal selv lave de ord, som svarer på spørgsmålene. Dette er et ordlegspil, som er skørt, kækt – og i den grad både over og under bæltestedet!

Skal du være fræk spil.jpg

5. Flamme Rouge

Det cykelinspirerede brætspil Flamme Rouge er skabt af en dansker, og det har ikke uden grund høstet masser af gode anmeldelser på den internationale spilscene også. Udover et lækkert artwork er gameplayet også super fængende, så snart du er kommet dig over den første forvirring (det går hurtigt, så giv det en chance!)

I spillet får deltagerne mulighed for at lufte deres indre sportsdirektør som manager for et cykelhold. For hvert spil kan man designe en ny bane, hvorpå brikkerne med ægte cykelfigurer rykkes rundt. Det gælder om at trække OG bruge dine kort rigtigt, når du skal skifte mellem at satse på din roleur og sprinter. Spillet er på den ene side et klassisk brætspil, men det er lavet, så der er strategiske elementer og mulighed for at skubbe sværhedsgraden op eller ned alt efter præferencer.

Flamme Rouge spil.jpg

6. Wingspan

Lyder et spil om at være den ornitolog, der samler flest sjældne fugle, meget nørdet for dig? Hell yay og megafedt også, vi ved det! Faktisk er Wingspan så fedt et spil, at det blev kåret som Bedste spil i Tyskland i 2019, hvor det vitterligt blev revet ned fra hylderne. Hvis du går op i æstetik, er der også grund til at klappe lidt i hænderne undervejs over de fineste illustrationer af fugle og æg.

Der er få og enkle regler i Wingspan, hvor det gælder om at samle flest mulige fugle, æg og bonuskort i løbet af spillets fire runder. Der er forskellige måde at ”aktivere” fuglene på, mens man kæmper lidt om at samle mad til dem. Undervejs må man genoverveje ens taktik efter, hvad de andre gør, og hvilke fugle der er på brættet. 

wingspan spil dansk.jpg

7. BEZZERWIZZER Original

BEZZERWIZZER er ”quiz-klassikeren” over dem alle, hvis du også kan lide at kombinere den ædle dyst på paratviden med et tvist af strategi oveni (er du til klassisk paratviden- og terning-quiz er det Trivial Pursuit-spillet, du skal kigge imod).

I den nyeste opdaterede udgave af det originale BEZZERWIZZER er der 5.000 spørgsmål fordelt på 20 kategorier. Samtidig er der de ”sjove” brikker, der gør, at man skal tænke lidt taktisk. Du kan smide en BEZZERWIZZER-brik, en ZWAP-brik og som noget nyt også en WRITE-brik, hvor du tvinger modstanderholdet til at svare uden at snakke sammen.

BEZZERWIZZER-Original dansk.jpg

Anbefalet til dig