"Jeg føler mig misbrugt af mine venner"

Foto: Getty Images Jeg tiltrækker altid veninder, som ender med at dræne mig for energi, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

"Jeg føler mig misbrugt af mine venner"

Jeg har for vane at tiltrække veninder, som dræner mig for energi, fordi jeg har gjort alt for at hjælpe dem, når de har haft det svært. Nu er jeg selv stressramt, og jeg kan ikke rumme min venindes konstante behov for opmærksomhed. Jeg ved ikke, hvordan jeg gør vores forhold mere ligeværdigt, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om veninder, som misbruger ens tillid 

Jeg er en moden kvinde, der har et problem med venner. Jeg har nemlig altid haft en kedelig tendens til at tiltrække veninder, der ender med at dræne mig for energi. Jeg vil gerne være en god ven, og jeg vil godt have, at de mennesker, jeg holder af, har det godt. Desværre ender det ofte med, at jeg føler mig brugt, fordi de veninder, jeg har gjort alt for at støtte, misbruger min tillid både økonomisk og følelsesmæssigt. 

LÆS OGSÅ: Mine veninder er gået bag om ryggen på mig

For tiden har jeg en veninde, der konstant skal have min hjælp. Hun har psykiske problemer, og jeg har gjort, hvad jeg kunne for hende. Jeg har talt i telefon med hende i timevis midt om natten og sprunget til og hjulpet hende uanset egne planer, når hendes verden er brast sammen. Ikke uden stolthed kan jeg sige, at hun i dag har det bedre. Nu sidder jeg så i den nok selvforskyldte situation, at hun simpelthen ikke kan forstå, at også jeg har en grænse. Jeg er nemlig selv stressramt og kan mærke, at hendes konstante krav om opmærksomhed fylder mere, end jeg kan rumme. Hun derimod kræver stadigvæk min fulde opmærksomhed og opfatter enhver kontakt, jeg har med andre mennesker, som et svigt. Jeg har lige nu mest lyst til at fortælle hende, at hun skal tage sig sammen, men jeg ved godt, at så let er det ikke. Jeg har dog vitterlig mistet lysten til at se hende, men jeg er også bange for, at siger jeg lige ud til hende, at jeg ikke kan overskue hende mere, så vil hun gøre noget dumt, for det har hun forsøgt før. Mit spørgsmål til dig er derfor: Hvordan gør jeg vores forhold mere ligeværdigt, så vi stadigvæk kan bevare et venskab, uden at jeg for 117 gang ender med at føle mig brugt? 

Vibeke Dorph råder til at dyrke og styrke sundere og sjovere sider 

Jeg kan ikke lade være med at tænke, at du i dine venskaber har haft alt for stor fokus på, hvad du skal være for andre, end hvad andre er for dig. Tænk over, hvorfor det er sådan, for den type altopofrende adfærd har som regel rod et sted i fortiden– et krævende familiemedlem eller en tidlig usund kærlighedsrelation. Her har du erfaret, at dit værd som menneske ikke er betinget af, hvem, du er, men hvad du kan give og være for andre. En sådan Florence Nightingale-adfærd kan umiddelbart give en masse retur. For ved at være den, der hjælper, så føler vi os også stærke og uundværlige. Den slags følelsesmæssig belønning er dog som at tisse i bukserne for at holde varmen. For ligesom du har tildelt dig selv rollen som hjælper, så tiltrækker du også offertyper, der mere end villigt gør brug af din hjælpsomhed uden at give noget igen. Der er således tale om et misbrug fra dine hjælpeløse venners side, men vel egentlig også fra din egen? 

LÆS OGSÅ: Min kærestes veninde er uforskammet

Nu er du så selv mentalt presset, og jeg vil næsten sige; tillykke med det. For langt om længe har du fået øje på, hvor lidt du får retur fra andre. Jeg ville personligt ikke bruge så meget tid på at spekulere på, hvordan din nuværende veninde vil klare sig, for hendes egocentriske opførsel vidner om, at hun fortsat kun vil have sine egne behov i fokus. Brug i stedet tiden på at dyrke og styrke sundere og sjovere sider af dig selv. For så vil det være disse kvaliteter i stedet for din nuværende offervilje, der vil tiltrække andre, og dermed vil dine fremtidige venskaber også blive gensidigt sunde og langt mere ligeværdige for begge parter.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Venner, Veninder og Livsstil

610x200_woordy_knap2.jpeg