Dorthe Kollo om jul
SPONSORERET indhold

Dorthe Kollo om sin værste jul: "Det gør jeg aldrig igen"

Dorthe Kollo vil allerhelst være sammen med sin familie juleaften til en ægte dansk jul med andesteg på menuen. Men hvis døtrene lokker hende til udlandet, så følger hun og Heiner med.

Af: Marie Varming Foto: Sara Skytte
02. dec. 2021 | Livsstil | Hjemmet

Hvornår begynder julen for dig?

"Den 17. november. Her samler jeg 30 af mine tætteste veninder til Dorthes Christmas Party, hvor vi samler ind til en hjerteorganisation, Bremer Hertze, som jeg er ambassadør for. Hvert år er der et nyt farvetema, og så dekorerer jeg hele huset i den farve, og gæsterne skal også komme iført den farve. Senere, i slutningen af november, er der det store årlige julemarked her i Bremen, hvor jeg bor. Her får vi får den første glühwein."

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

"Juleaften gik min far altid ind i stuen og lukkede døren, og så tændte han juletræet. Så slukkede han alt det andet lys, inden døren blev slået op igen. Han læste også altid en julehistorie op for mig og min søster juleaften, når vi havde spist julemiddag i vores lillebitte lejlighed. Men jeg kan ikke huske, hvad den handlede om, for det er jo 100 år siden. Jeg læser ikke julehistorier, men det er en tradition, at mine døtre og jeg pynter træet lillejuleaften."

LÆS OGSÅ: Julie Berthelsen om ufrivillig juletradition: "Det er så irriterende"

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?

"Alle mine jule har været hyggelige, men jeg holdt engang jul i mit gamle hus, Strandhuset, på Enø. Det sneede helt vildt den vinter, og huset var slet ikke isoleret, så vi fyrede op i brændeovnen hele tiden. Mit barnebarn var fem-seks år, og han fik et trommesæt den jul, og det skal man altså ikke give et barn, hvis man har sarte nerver. Men det var alligevel en god jul. Min mand, Heiner, var klædt ud som julemand og stod uden for huset i sneen. Men pludselig fik mit barnebarn øje på hans sko og sagde: "Det er jo Heiner".

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

"Jeg skulle engang optræde til jul på et krydstogtskib, så der var jeg med mine to døtre, men det gør jeg aldrig igen. Personalet var søde til at lægge små gaver til os i vores kahyt, men for mig er julen sammen med familien og ikke sammen med fremmede."

Hvordan holder du jul i år?

"Vi har snakket om at tage til Mallorca til jul, selvom jeg egentlig helst vil holde jul et koldt sted, for jeg bryder mig ikke om at spise andesteg i varmen. Men min datter synes, vi skal holde nytår på Ibiza, og så kan vi jo ligeså godt tage til Mallorca forinden. Normalt er vi min mand, mine to døtre og mit eneste barnebarn. Desværre døde min svigersøn i januar af et hjertetilfælde. Men vi plejer af være syv-otte stykker til jul hos os, og vi har god plads hjemme i Bremen til det. Vi går også i kirke, hvis vi kan nå det. Det er så dejligt at sidde der og lade skuldrene falde ned og budskabet synke ind i hjertet."

Hvad spiser I juleaften?

"Vi har en helt traditionel dansk jul, for tyskerne spiser for eksempel fisk eller fondue juleaften, men det, synes jeg ikke, hører sig til, og tysk mad kan vi jo spise de andre 364 dage om året. Jeg vil have andesteg, og den glæder jeg mig til hele året. Det er min mand, der laver rødkålen og andestegen, og jeg hjælper ham. Han er virkelig god til at lave mad, og det er jo en fordel. Vi synger også danske julesange, men vi har droppet at gå rundt om træet, så vi sidder bare ned og synger dem."

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

"Jeg plejer at få smykker af min mand. Faktisk plejer han at komme hjem og lægge et auktionskatalog på bordet, og så kan jeg sætte kryds ved det smykke, jeg bedst kan lide, og så får jeg det måske til jul. Men jeg blev også glad, da jeg fik et Apple Watch. Og da jeg fik en cykel."

Hvad er den værste julegave, du nogensinde har fået?

"Jeg har vist aldrig fået en dårlig gave, men man skal ikke give mig sådan noget hæsligt undertøj. Det gider jeg ikke."

Hvad giver I som mandelgave?

"Det er mig, der står for både mandelgaven og gaverne til pakkeleg. I gamle dage fik man en marcipangris, men i dag giver vi lidt bedre gaver som for eksempel en creme. Jeg må indrømme, at jeg godt kan finde på at snyde lidt med mandlen, så den havner det rigtige sted."

LÆS OGSÅ: Oplev magisk julestemning til julemarkedet i Vilnius

Har du en yndlingsjulefilm?

"Det er den der gamle film med White Christmas (Holiday Inn fra 1942 med bl.a. Bing Crosby, som sang "White Christmas", da sangen netop er skrevet til den film, red.)"

Har du en yndlingssalme?

"Jeg elsker alle de danske salmer, og min mand taler perfekt dansk, så han kan dem også."

Hvad er din yndlingsjulekalender?

"Det har vi ikke i Tyskland, så det ser jeg ikke."

Hvordan er din december?

"Kold! Det er godt, at man har stearinlys, kaminen og gode venner, man kan hygge sig med. Jeg arbejder ikke så meget i december, for der er så mange andre arrangementer, jeg skal til, og jeg bestemmer heldigvis selv, hvornår jeg arbejder. Men jeg har tænkt på, om jeg en dag skulle tage på en juleturné eller indspille en jule-cd. Jeg har bare aldrig fået det gjort."

Anbefalet til dig