Johanne Louise Schmidt Borgen
SPONSORERET indhold

Borgen-stjerne forstod ikke, hvorfor hun flygtede i druk og alkohol – så blev hun gravid…

Johanne Louise Schmidt spiller statsminister i den 4. sæson af DR-serien Borgen. I et nyt interview med Hendes Verden fortæller hun åbent om, hvordan alkohol og druk i flere år var en ventil i hendes liv, indtil en graviditet gjorde det klart for hende, hvad hun led af.

Af: Marie Varming og Susanne Baden Jensen Foto: Claus Boesen
17. jan. 2022 | Livsstil | Hendes Verden

Efter hun blev færdiguddannet på Statens Teaterskole i 2009, blev hun kåret som et af de største, lysende talenter på den danske skuespillerhimmel.

I dag er Johanne Louise Schmidt fastansat på Det Kongelige Teater, hun har spillet politisekretæren Rose i fire Afdeling Q-film, haft roller i DNA på TV 2 og Sneengel på DR – og fra 13. februar kan hun opleves som selveste statsministeren i fjerde sæson af DR-dramaserien Borgen.

Men mens hun har strålet i sine mange roller, oplevede den talentfulde skuespiller, at hun i sine unge år kæmpede med en sygdom, som hun ikke forstod.

Hun havde derfor en form for flugt i alkohol og masser af fester, indtil hun blev gravid med sin kæreste, skuespillerkollegaen Thomas Hwan.

”Da jeg fik min datter, blev det klart for mig, at jeg altid har lidt af angst, men det kommer til udtryk på forskellige måder. Jeg havde ikke lært hjemmefra at deale med svære følelser, så i mange år drak jeg mig fuld, og byturene var min ventil. Jeg var ikke bevidst om, at det nok handlede om et ønske om kontrol. Festerne var angstdæmpende, og det var min måde at komme væk fra angsten og nervøsiteten. Når jeg drak, kunne jeg være mig selv,” siger Johanne Louise Schmidt ærligt i et stort interview i denne uges Hendes Verden.

For den 38-årige skuespiller er der ingen tvivl om, at hendes lille datter er den største gave. Også fordi forældrerollen tvang hende til at kigge på, hvorfor hun flygtede fra at forholde sig til alle svære og mørke følelser.

”Jeg er vokset op med, at man ikke skal gå ind i de ting, der gør ondt. Og så begynder nogen at drikke eller tage stoffer eller styre, hvad de spiser. Jeg var ikke tidligere bevidst om mit behov for kontrol, men når du får et barn, finder du ud af, at det er det sidste i verden, du kan kontrollere. Der blev gulvtæppet trukket væk under mig. Nu var det alvor, og jeg var nødt til at rydde op i det kaos, jeg omgav mig med. Allie er den største gave, for jeg vil ikke give min ængstelse, bekymringer og mit behov for kontrol videre til hende,” understreger hun overfor ugebladet.

Har det bedre end nogensinde

I dag er Johanne Louise Schmidts lille datter Allie fem år, og både privat og på jobfronten hviler den eftertragtede skuespiller i livet.

”I dag kan jeg godt gå ind i de ting, der gør ondt, og jeg har aldrig haft det så godt som nu. Jeg er også blevet en bedre skuespiller af det. Man skal åbenbart gå gennem det dårlige land for at komme ud på den anden side, hvor sandheden og originaliteten ligger,” forklarer Johanne Louise Schmidt selv.

Hun røber også, hvordan hun slapper ekstra godt af i fritiden. Hun elsker nemlig at sysle med kreative projekter, hvilket gør det oplagt for hende netop at tale med ugebladet Hendes Verden.

”Jeg elsker Hendes Verden, for jeg elsker at sy mit eget tøj, strikke og brodere. Jeg vil hellere læse om, hvordan jeg fletter min egen julekrans end læse Eurowoman. Da jeg var yngre, syede jeg alt mit eget tøj, og jeg begyndte på det igen, da jeg gik på barsel. Det er en god måde at koble af fra skuespillerlivet. Jeg har også et æbletræ i min kolonihave, og jeg kompotter på livet løs. Jeg er i gang med at sy to puder til min mor, og selv om jeg langt fra er så dygtig som dem på Det Kongelige Teaters skrædderstue, så har det sin charme at sy puder selv. Det behøver jo ikke være perfekt,” lyder det fra Johanne Louise Schmidt.

Læs hele interviewet i ugens Hendes Verden. Her fortæller Johanne Louise Schmidt også om mødet med sit livs kærlighed, om opvæksten i Skanderborg – og om hvordan en folkeskolelærer blev den vigtigste vejleder i hendes liv.

Hendes Verden er på gaden mandag 17. januar

Hendes verden forside 2022.jpg

Anbefalet til dig