Kardashians: Derfor er det blevet reality-familien, vi alle sammen taler om
SPONSORERET indhold

Kardashians: Derfor er det blevet reality-familien, vi alle sammen taler om

Fra Paris Hiltons stylist til verdensstjerner.

Foto: All Over Press og Getty Images
01. jul. 2015 | Livsstil | Eurowoman

"Kiiiiiim, Kanye. Kaaanyyyeee, Kim."
Fotograferne råber højere og højere for at overdøve hinanden, og Kim Kardashian og Kanye West vender og drejer sig i blitzlyset. Hun i en perlebesat guldkjole fra Jean Paul Gaultier, han klædt helt i sort og nedringet til navlen, parat til uddelingen af den amerikanske Grammy. Awardshowet blev afholdt en februaraften i år i Los Angeles og var blot et enkelt snapshot af den mediestorm, der blæser som en hvirvelvind om Kim Kardashian.

I løbet af de sidste 10 år har hun ikke blot indtaget den røde løber, men hele verden, bid for bid. Og netop nu anses hun for at være verdens mest fotograferede kvinde i verdens mest berømte familie. Siden 2007 har et kamerahold fulgt i hælene på hende og hendes familie i realityshowet Keeping Up with the Kardashians og gjort dem til det største realityfænomen til dato.


Smil til fotografen er ikke Kanye og Kims stil, men pyt. Blitzlyset elsker dem alligevel. Her på den røde løber til Grammy-uddelingen i februar i Los Angeles.

Kim truede med at droppe programmet
Kim Kardashian har fra starten været det naturlige midtpunkt for familiesagaen, men også søstrene Kourtney, Khloé, Kendall og Kylie, broderen Rob, moderen Kris Jenner og hendes nu tidligere mand, Bruce Jenner, bliver filmet fra morgen til aften med hver deres særpræg og historie. Og seerne elsker dem. Senest er Bruce Jenner spruget ud som kvinde - på forsiden af Vanity Fair - og hedder nu Caitlyn Jenner

LÆS OGSÅ: Bruce Jenner efter operation: "Hvad er det lige, jeg har gjort?"

Så meget, at netværket E!, der står bag realityshowet, gik i panik, da Kim Kardashian overvejede at droppe ud af serien, efter at hun havde fundet sit livs kærlighed i rapperen Kanye West, og resolut hævede hendes salær fra ca. 100.000 kr. pr. afsnit til ca. 550.000 kr. Stuntet virkede, og Kim Kardashian er stadig en del af serien, der netop nu kører på 10. sæson på amerikansk tv.

Fra ingenting til brand
Og årene har været gavmilde mod familien på andre måder end cool cash. Fra at være kendt for at være kendt for 'ingenting' er The Kardashians nu et navn, som rigtig mange gerne vil forbindes med. Særligt Kim Kardashians ægteskab med Kanye West og lillesøster Kendall Jenners lynindtog i modeverdenen har blåstemplet familien, hvis kvindelige hovedpersoner tilsammen har overvældende 106 mio. følgere på Instagram, hvoraf 28,8 mio. følger Kim Kardashian alene. Men hvordan bliver en familie, som egentlig ikke er kendt for noget særligt, så feterede?

"Det fundamentalt interessante er, at de har mange penge, og at de ser godt ud. Det er grundlæggende godt fjernsyn. Der er mange realityformater, som fx Familien fra Bryggen, hvor det mere er en freakfaktor, som udgør nysgerrighedselementet, men det vigtige for The Kardashians er nysgerrigheden omkring en livsstil, man ikke kan opnå, kombineret med den almenmenneskelige genkendelighed omkring følelsesmæssige problematikker," siger Lene Bull Christiansen, der forsker i kendiskultur på Roskilde Universitet.

Ud over rigdom og skønhed er familieformatet afgørende for seriens popularitet. Familien består af så mange forskellige personer, at vi alle sammen kan identificere os med én.

"Det er ligesom en sitcom, hvor man har et helt cast af forskellige personer, så man som seer bliver præsenteret for alle de medmenneskelige dynamikker, man kender fra sit eget liv. Med Kardashian-familien møder man de problemer, man har med sine søskende, sine forældre og sin ægtefælle. Her er kriser og folk, der bliver skilt, som er problemer, man kan identificere sig med. Vi kan sidde og tænke over, hvordan vi ville klare lignende situationer," siger Lene Bull Christiansen.

LÆS OGSÅ: Kim Kardashian nøgen i ny smagløs musikvideo

Kanye West vil ikke være fast del
Til alle dem, der endnu ikke har set et afsnit af realityshowet, kommer her en hurtig intro: Kris Jenner er gift med Bruce Jenner, men bliver skilt fra ham i løbet af de mange sæsoner. Hun har børnene Kourtney, Kim, Khloé og Rob Kardashian med sin første ægtemand Robert Kardashian, der havde armenske rødder og døde i 2003. Sammen har Kris og Bruce Jenner døtrene Kendall og Kylie Jenner, og Bruce har yderligere fire børn fra sine to forrige ægteskaber. Familien bor i en række store palæer i Calabasas i Los Angeles. Kris Jenner er manager for sine børn, der bestrider forskellige jobs som butiksejere, tøjdesignere og modeller for blot at nævne nogle få.

Tæt følges også døtrenes ægteskaber, særligt Kourtneys med Scott Disick, en tidligere model, som er blevet en celebrity i sig selv. Hans hang til alkohol, slagsmål og luksus har gjort ham til godt tv, og i kraft af serien har han kastet sig ud i flere forskellige forretningsforsøg, bl.a. restauranten RYU i Meatpacking District i New York, som dog er lukket igen. Kim Kardashians ægteskab med Kanye West filmes kun i glimt, da han ikke vil være en fast del af serien, ligesom deres halvandet år gamle datter North West kun er en bifigur.


Kardashian-klanens overhoved, Kris Jenner, på vej til frokost i Paris.

Derfor er Kim blevet centrum
Kim Kardashian har med sit smukke udseende, sin romantiske tilgang til kærlighed, flair for dramatik og eminente evne til at sætte sig selv i scene altid været seriens store stjerne. Især det sidste spiller ifølge Lene Bull Christiansen en afgørende rolle for hendes dominerende status.

"Hun er god til at brande sig selv og har lavet en så klokkeklar kendispersona, at hun skaber genkendelighed. Hun er ikonisk i forhold til sine attributter, og så er hun det helt store ikon for en numsetendens, der ikke er set magen til tidligere. Og de logikker er selvgenererende. Jo mere tabloidmedier og andre begynder at interessere sig for hende, og jo bedre hun er til at operere i det, desto mere selvforstærkende bliver det."

LÆS OGSÅ: Denne Kardashian er modeverdens nye darling

Sexvideo er ikke et problem
Men hvad med det kun 72 dage lange ægteskab med basketballspilleren Kris Humphries, der endte i en beskidt skilsmisse? Eller den sexvideo, der blev spredt på nettet af en tidligere kæreste? Hvordan passer det ind i en omsværmet stjernes verden?

"Det er ikke nødvendigvis problematisk, at de her ting sker, fordi det hele netop handler om, at folk skal følge hende. Det ville være enormt kedeligt at se 10 sæsoner af noget, hvor der ikke er nogle op- og nedture," siger Lene Bull Christiansen og fortsætter: "Et sextape er ikke noget, der brander, men det skader heller ikke. Det er nærmest blevet noget, man skal igennem, hvis man er realitystjerne. Jeg ved ikke, hvor mange mennesker der laver sextapes, men det er slående, at det ofte sker for realitystjerner. Hvis ikke det er iscenesat, er det i hvert fald ikke noget, de beskytter sig imod."

Kanye har gjort Kim eksklusiv
I løbet af de otte år, kameraerne har fulgt Kim Kardashian & co., har hendes udseende været det helt store omdrejningspunkt. Hendes ansigt nærstuderes ofte for ændringer, som ser ud til at være foretaget på bryster, næse, læber og kindben, hvilket hun ikke benægter.

Større ramaskrig har der været om hendes numse, som ofte beskyldes for at have fået silikoneindlæg. De rygter har hun effektivt fejet af banen ved at lade popoen røntgenfotografere i et afsnit af showet.

Hendes stil er dog det, der har undergået størst forandring. Særligt efter hun har fundet sammen med Kanye West. Hans enorme interesse for mode har ryddet grundigt ud i hendes farvestrålende og flashy garderobe og er rykket ind med Givenchy, Balmain og Lanvin. Kim Kardashian er blevet eksklusiv og mere nedtonet, men stadig med den opsigtsvækkende effekt, en mavekort eller nedringet top kan give.


Når Kardashians dukker op, gør fotograferne også. Her til lancering af magasinet Redbooks nummer om familien.

Vogue blåstemplede hende
Eurowomans chefredaktør, Anne Lose, har fulgt Kim Kardashians stilmæssige udvikling og kan se et særligt kendetegn ved hendes måde at klæde sig på.

"Hun er meget kropsbevidst og klæder sig efter sin kropsform. Hun ved godt, at hendes krop er hendes forretning, og at hun derfor skal fremhæve den. Hun er sjældent i lårkort, men ofte i korte eller meget nedringede toppe, og hun har sat nye standarder for kropsidealer. Hun har en hvepsetalje og har gjort det mere comme il faut at have en stor numse," siger hun, der kan se en tydelig forandring før og efter Kanye.

"Man kan se, at hun nu går dyrt og eksklusivt klædt, særligt i franske mærker, og det er hans indflydelse. Han har gjort hende mere high fashion og mindre farverig, så hendes garderobe nu primært er sort, hvid og nude med combatnuancer. Kanye har siddet front row og været accepteret i modebranchen længe før hende, så han har givet hende en coolness og fået hende blåstemplet, hvilket især blev slået fast, da de kom på forsiden af Vogue," siger Anne Lose og henviser til det amerikanske magasins apriludgave fra 2014.

LÆS OGSÅ: Kim Kardashian i nyt og agressivt angreb på nettet


Fashionable North West på skødet af sin mor og omringet af Beyoncé og Anna Wintour til Adidas Originals x Kanye West Yeezy-show under modeugen i New York.

Men er Kim Kardashian et stilikon?

"Når man kommer på forsiden af amerikansk Vogue, er man tæt på at være et stilikon. Og uanset personlig smag er hun et stilikon for mange. Hun kan være for meget for os her i Skandinavien, men hun er fascinerende med sine lange negle, sit lange hår og sine glossy læber. Og så er hun et bevis på, at man ikke skal veje 50 kg for at få succes," mener Anne Lose, der også har fulgt familiens andet stilikon, Kendall Jenner. Kim Kardashians halvlillesøster, der netop nu sætter Kardashians' aftryk på modeverdenen som efterspurgt model for bl.a. Chanel, Marc Jacobs og Estée Lauder.

"Jeg så Kendall Jenner til modeugen i London, og hun har en meget mere minimalistisk og afdæmpet tilgang til stil end sin søster. Hun er yngre og mere funky og slet ikke så fokuseret på at være groomet. Jeg kan sagtens forestille mig at møde hende på gaden med rodet hår og uden makeup."


Kendall Jenner viser Diane von Furstenbergs s/s 15-kollektion i New York.

Familien teenagerne træder i karakter
Det er endnu ikke meldt offentligt ud fra E!, om Keeping Up with the Kardashians fortsætter med en 11. sæson, men med én mio. seere til hvert afsnit er der nok ikke tvivl om, at netværkets bagmænd vil gøre deres for at holde familien samlet foran kameraerne. Og Lene Bull Christiansen tror på, at The Kardashians har mange flere år i sig.

"Det er gået så godt for dem indtil nu, at der ikke er nogen grund til at tro, at det stopper lige med det samme. Kim og Kanye er tabloidpar nummer ét lige nu, og når man kommer op i den liga, er der masser af muligheder for at holde det ved lige. Kim Kardashian har gjort sig selv meget interessant ved at gifte sig med Kanye West, og jeg tror, at hun er i stand til at rykke over i andre nicher. Hun er blevet så formuende, at hun kan være forretningskvinde på andre måder end med showet og så deltage på det niveau, hun nu har lyst til, og overlade handlingen i showet til de yngre folk i familien," mener Lene Bull Christiansen og henviser til Kendall og Kylie Jenner, der i de første mange sæsoner optrådte som bipersoner, men nu er blevet så gamle, at de dyrker deres egne karrierer.

LÆS OGSÅ: Victoria Beckham: Virkelighedens grimme ælling

"Tv-serien er i høj grad begyndt at kredse om de andre medlemmer af familien og særligt de to unge teenagepiger, som nu er så voksne, at de er blevet interessante for tabloidmedierne. De begynder lige så stille at overtage nogle af de roller, som Kim Kardashian og hendes to søstre tidligere har haft, så de kan nok bære serien de næste 10 år, hvis de har lyst. Samtidig er der en masse snak om deres far, Bruce Jenner, som er ved at blive en kvinde. Det kunne være en mulig vej for serien at gå, enten som et nyt og anderledes omdrejningspunkt, som den er nu, eller som et kontroversielt spinoff."

Og måske er der brug for et spinoff, der tager fat i nogle af de medlemmer af familien, som endnu ikke er nået helt til tops på mediernes stjernelister. Nogle, som stadig har lyst til at fortælle alt, hvad de tænker, føler og gør.

Reality stjerner dropper reality med tiden
Ifølge Lene Bull Christiansen sker der nemlig det, at jo mere berømte realitystjernerne bliver, desto mindre reality har de lyst til at lave.

"Jo større stjerner, de er blevet, desto mere besværligt er det at få et kig ind i de ægte personlige problemer, fordi de begynder at hæge mere om deres privatliv. Det er problematisk, når hele showet er baseret på deres liv. At Kanye West fx ikke er med i serien, får den til at halte, når man ved, hvor stor en del af Kims liv han er. Så selv om hun stadig medvirker, har de et privatliv, vi ikke ser, fordi de langt hen ad vejen er enige om at holde deres ægteskab uden for showet."

Lige nu kan vi kun vente i spænding på de næste afsnit i Kardashian-sagaen. Indtil de rammer TV3's sendeflade, kan vi læse endnu flere hemmeligheder i bogen Kardashian Konfidential, komme helt tæt på Kim Kardashian i hendes nyudgivne selfiebog Selfish eller bare selv styre familien med smartphonespillet Kim Kardashian: Hollywood, der fik Apples App Store til at gløde, da det blev lanceret. The Kardashians er her, der og alle vegne, og du kan lige så godt vænne dig til dem. For de har ikke tænkt sig at forsvinde foreløbig.

LÆS OGSÅ: Linda: ”Jeg troede, det værste ville være at miste håret”

LÆS OGSÅ: Kim Kardashian udgiver bog kun med selfies

LÆS OGSÅ: Derfor har TV3 valgt at tage Kardashians af sendefladen